Τράκα:

  • βούτηγμα τσιγάρου (αλλά και γενικά αντικειμένων ενδιαφέροντος) γιατί έτσι, χωρίς αντάλλαγμα, αντίτιμο ή επιστροφή. Ο τρακαδόρος δρα εκμεταλλευόμενος την ανοχή που προκύπτει από φιλική σχέση ή απλή έκπληξη στο θράσος που επιδεικνύει (περίπτωση 1). Σχετικά: Τρακαστράτος, αμάκα, Απόλλων, απόλλων τσιγάρα, τζαμπέισον, τζαμπαντάν.
  • τρακάρισμα (συντόμευση): (μέινστριμ έννοια - επίσης με τη μορφή «τράκο») τροχαίο ατύχημα, σύγκρουση οχημάτων / απρόοπτη συνάντηση (περίπτωση 2).

σ.ς. Το λήμμα μεν υπάρχει στις τριανταφυλλιές όμως εδώ δίνει χαρακτηρισμό σλανγκ και ειδικά για την πρώτη έννοια από πάνω συμφωνώ, δεν θα πεις στον βρετανό αριστοκράτη αφεντικό σου του μπι «κύριε τάδε μου να σας κάνω μια τράκα» - αατα.

  1. α)Εδώ - δικό μας: - Πάλι στην τράκα την έβγαλε ε;
    - Αφού είναι γνωστός γύφτος!!

  2. β)Τσιγκουνιές: Οι εποχές άλλαξαν και μαζί τους άλλαξες κι εσύ. Απότομα. [...] Αλήθεια, τον είχες κάνει ποτέ αυτόν τον άχαρο υπολογισμό; Ή τον άλλο με τα τσιγάρα; Πόσο αποτιμάται μία τράκα; Θα σου το πω σε δραχμές, μήπως και καταλάβεις: Εβδομήντα ολόκληρες δραχμές. Κι αν ο ξένος σου πει «θα πάρω δύο για να μη σε ενοχλώ ξανά», τότε είναι εκατόν σαράντα δραχμές, όσο έκανε θυμάμαι παλιά ένα παγωτό πύραυλος.

  3. γ)Active member - ο αδιάφορος:
    Έχει στα χέρια το δικό του τ' αμάξι
    τρελό για μας γι' αυτόν εντάξει
    κάνει τράκα μπαταρίες κάν' του λίγο αγάπη τράκα
    μην τον λυπηθείς γιατί θα σε πάρει για μαλάκα.

  4. δ) Σαβουάρ βιβρ: Μέχρι πόσα τσιγάρα μπορώ να κάνω τράκα; [...] είναι εντάξει να ζητήσεις μέχρι και τρία τσιγάρα από έναν καλό σου φίλο μέσα σε μία βραδιά, θα σε πούνε όμως τρακαδόρο αν ζητήσεις περισσότερα, ιδιαίτερα από κάποιον που μόλις γνώρισες.

  5. α)Εδώ-δικό μας: - Δεν του φτάνει που έκατσε ένα μήνα στο νοσοκομείο μετά την τράκα, με το που βγήκε άρχισε να ξεσκονίζει τα σάιτ μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για να βρει νέα γκαζοσκοτώστρα.
    - Όταν έβρεχε μυαλά, κρατούσε ομπρέλα.

  6. β) γνωστό ανέκδοτο: Ο παπάς και η τράκα.

Άμα ξαναπλώσεις χέρι, να, με το σφυρί θα το τακτοποιήσω το θέμα. (από Galadriel, 10/08/11)τα με κεράσις ένα τσιγκαράκι, ταβάριτς? (από MXΣ, 10/08/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Έλλειπε αυτό, αν είναι δυναμόν!

#2
Galadriel

Είδες τι διαπιστώνεις όταν πας να βάλεις λινκ και δεν βρίσκεις; :D

#3
Vrastaman

Εεεετς! Κι εγώ μόλις διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει η ψωνάρα, ας το αναλάβει κάνας κάβουρας.

#4
MXΣ

Υπάρχει σε πολλά λεξικά, βεβαίως βεβαίως, αλλά ο ορισμός γαμάει (τώρα εγώ κάτι θα ήθελα να λινκάρω εδώ αλλά μου ξεφεύγει...).

Το γαμάουα πάντως είναι ο επιθετικός προσδιορισμός: o τρακατζής, η τρακατζού, το τρακατζίδικο