Στις μέρες μας, η έκφραση αυτή έχει την έννοια της φορτικότητας. Εντούτοις η προέλευσή της ανάγεται σε αρκετούς αιώνες πριν.

Όπως είναι γνωστό, κατά την διάρκεια της επιβολής του Χριστιανισμού, το ελληνικό πνεύμα κυνηγήθηκε ανελέητα, ενώ τα περίτεχνα ελληνικά μνημεία, ναοί (όσοι δεν μετατράπηκαν σε χριστιανικούς ναούς), αγάλματα και λοιπά έργα τέχνης, έγιναν στόχος βανδαλισμών απ’ τους χριστιανούς (τα υλικά όλων αυτών, χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση εκκλησιών).

Όπως πιστεύεται, η έκφραση «του έσπασε τ’ αρχίδια», προέρχεται από μια παράξενη συνήθεια - φυσική απόρροια των σκοταδιστικών αντιλήψεων - που οι είχαν οι χριστιανοί βάνδαλοι όταν πραγματοποιούσαν τις καταστροφές. Καθώς θεωρούσαν τα αρχαιοελληνικά γυμνά αγάλματα, ως μορφή χυδαίας τέχνης, έσπαγαν και κατέστρεφαν με καλέμι τα…γεννητικά όργανα των ανδρικών ειδώλων!

Απ’ αυτή την συνήθεια, προέρχεται και η έκφραση «βλέπεις παπά; πιάσε τ’ αρχίδια σου».

Βλ. εδώ.

- Καλά, αυτός ο Γιαννάκης πάλι μου έσπασε τ' αρχίδια με ιστορίες από τη στρατιωτική θητεία του.
- Αφού το ξες ότι αυτοί οι στρατόκαυλοι είναι επαγγελματίες σπασαρχίδες.

Οι Ελληνιστικοί Βούδες του Bamiyan δυναμιτίστηκαν το 2001 από τους σπασαρχίδες Ταλιμπάν (πριν) (από Vrastaman, 22/08/11)Μετά. (από Vrastaman, 22/08/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

η έκφραση είναι κοινή με τα ιταλικά κ τα γαλλικά κ τα αγγλικά, δεν νομίζω να υπάρχει λόγος για τέτοια θεωρία.

αντίθετα, το πρήζω τα @@ κάποιου δεν τό 'χω ακούσει σε άλλη γλώσσα.

#2
joe909

Mother do you think they'll drop the bomb;
Mother do you think they'll like this song;
Mother do you think they'll try to break my balls;
(Roger Waters, Mother)

#3
Vrastaman

Για όσους άτυχους δεν είδαν την πρόσφατη συναυλία του: μόλις ο Roger τραγούδησε «Mother should I trust the government;» ο τοίχος προέβαλε: ΓΑΜΙΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το πανδαιμόνιο που ακολούθησε ήταν ασύλληπτο!

#4
Khan

Αν συνδυάσουμε την τρίτη και την δεύτερη παράγραφο («τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση Εκκλησιών»), μάλλον πρέπει να προσέχουμε όταν βλέπουμε σφαιρικά μαρμάρινα αντικείμενα σε βυζαντινές Εκκλησίες...

#5
Khan

Υ.Γ. Λέγεται μάλιστα ότι η έκφραση θα μου κλάσεις μια μάντρα αρχίδια ανάγεται στο Βυζάντιο, όπου οι χριστιανοί έσπαγαν (κλάω-κλω= σπάω) τους όρχεις των ειδωλολατρικών αγαλμάτων και τους συγκέντρωναν σε μάντρες οικοδομών, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως υλικό για την ανέγερση ναών. Οπότε οι εθνικοί- ειδωλολάτρες που είχαν απομείνει απαντούσαν ειρωνικά στις απειλές των χριστιανών «μάντραν αρχιδίων κλάσεις μοι» (= σιγά μην σπάσεις και όρχεις από τα αγάλματά μας ίση με μια μάντρα!), από όπου προήλθε η έκφραση. (Λάσκος intended).

#6
jesus

@τζο: αυτό ακριβώς σκέφτηκα κ εγώ

@βράστα: η συναυλία ήταν καλή, τουλάχιστον στο παρισάκι που πήγα, αλλά πολιτικά ήτανε μια σούπα. όλοι είμαστε αδέρφια, ο πόλεμος μας σκοτώνει, τα καημένα τα παιδιά οι φαντάροι που πέθαναν στο ιράκ κ οι καημένοι οι ιρακινοί που σκοτώθηκαν.

#7
Vrastaman

Ναι ρε Τζιζ, για μουσική και θέαμα πήγαμε, όχι για ολοκληρωμένες πολιτικές αποκαλύψεις (με την βιβλική έννοια) :Ρ

#8
jesus

καλά, ναι, απλά παρατήρησις. ένιγουέι, όπως το έχει θέσει κ ο χαλικού, εγώ είμαι της λογικής «πόλωση λέγεται και είναι απλό».