Αρχικά, χρονικό επίρρημα. Στην μπαμπαδοσλάνγκ εκδοχή του, επίκληση παρελθόντος νεωτερισμού, προοδευτικότητας, ευμάρειας και εν τέλει αποστασιοποίησης του πατρικίου ομιλούντος από τους συνχνωτιζόμενους πληβείους. Βασικά, περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

Τοποθετείται εμφατικά στο τέλος της πρότασης.

- Φιλαράκι, το ΄76είχα πάρει με τα λεφτά από το πρώτο ταξείδι ένα Rover 2.200 με διπλά καρπυρατέρια, υδραυλικό τιμόνι και αιρ-κοντίσιο, τότε! Μετά το πάρκαρα έξω από τη μπαρμπουτίερα του Χάσου.

- Ο προπάππος σου ο Λαλα-Μάρκος κάθε δύο τρία χρόνια που έκλεινε καλά η χρονιά, έπαιρνε την κυρά-Δέσποινα παίρναν το ποστάλι και τραβούσανε Τεργέστη και από κει Βιέννη, Πράγα και Λειψία για ψώνια και βόλτες, τότε!

(από Khan, 30/01/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
earendil_ath

επίσης, επειδή έως το τέλος της δεκαετίας του 90 ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος, χρησιμοποιείται για να δείξει ότι ένα ποσό ήταν τότεπολύ μεγάλο, και ας μη φαίνεται μεγάλο στα κατοπινά χρόνια λόγω πληθωρισμού. πχ:

ο Γιατρός που πήγαινα το 1988 ήταν πανάκριβος, να φανταστείς έπαιρνε 10.000 Δρχ την επίσκεψη τότε!

#2
patsis

Από εδώ:

[i]- Λεφτά έβγαλες;
- Ναι, αρκετά, το κτήμα, το σπίτι που βλέπεις, τα αμάξια. Κανένα παράπονο. Να φανταστείς έπαιρνα ένα εκατομμύριο δραχμές για κάθε εμφάνιση, τότε![/i]

#3
MXΣ

Kαι το τότες παίζει

#4
jesus

«Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, υπήρξε δραχμοποίηση συναλλάγματος, εκδόθηκαν επιταγές που αντιστοιχούσαν στην αντικειμενική αξία (98 εκατ. δρχ. τότε).»

από εδώ