Βήτα συνθετικό που σχηματίζει άκλιτο επίθετο ή και ουσιαστικό και, ακριβώς όπως και το -τέτοιος, σημαίνει «τέτοιου τύπου», «παρόμοιος», «σχετικός» με ό,τι δηλώνει το άλφα συνθετικό, ή απλά ακριβώς ό,τι δηλώνει το άλφα συνθετικό, με μιά πινελιά ειρωνείας.

Από το επίρρημα έτσι.

  1. Φαντάζομαι πως ότι ακόμα και το ότι αγνοούσαμε τα ΜΜΕ, δε δίνουμε συχνά συνεντεύξεις ή ότι ήμασταν δύστροποι γενικά με όλους αυτούς τους νταβατζο-έτσι που κυκλοφορούν ανάμεσα σε καλλιτέχνες και ακροατήρια, αυτό τελικά δούλεψε υπέρ μας. (Γ. Αγγελάκας, συνέντευξη 9/6/2000 στο Θανάση Κούτση, «Για την καρδιά ενός κτήνους», Α. Α. Λιβάνη, 2001, σελ. 302 βιβλίου)

  2. – Αμα τον βρειτε τον μεγαλυτερο εραστη του ΟΟΤ και υπο την προυποθεση οτι δεν ειμαι εγω,σφιρηξτε μου να τον περασω ενα χερακι ωστε να πειστω για το ορθον της υποθεσεως.Για σας δουλευω κοπελιες – Είναι κόμματι της αδερφοέτσι ιδεολογία σου το ξενοπήδημα παρά την σοβαρή υποτίθεται σχέση;
    (από φόρουμ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Ωραίος ρε. Στην δεκαετία του ογδόντα, τουλάχιστον στις βιντεοκασέτες της εποχής, το ουσιαστικοποιημένο «ο έτσι μου», «η έτσι μου» κλπ σήμαινε ο/η γκόμενος/-ά μου.

Απ' ό,τι βλέπω μέσω google ακόμα λέγεται:

Από εδώ: Σήμερα με τον έτσι μου θα πάω στους Specials. Το 2002 ποπο πόσο θα γούσταρα να έβλεπα Specials live.

Από εδώ: και το αμάξι το άφησες να το παρκάρει ο «έτσι» σου; μπραβο σου βρε, ωραίους τρόπους σε έμαθε η μαμά σου...

#2
vikar

Τό 'χουμε κι' εδώ.

#3
patsis

Όπα δεν το είδα, σόρυ.