Κόψε την σπερματολογία: επαγγελματική αργκό πολιτικών και δημοσιοκάφρων, συνώνυμη του «κόψε τις μαλακίες».

Συμβολικά παραπέμπει στην άντληση σπέρματος, που αποτελεί άλλωστε το απόγειο του τάκα-τάκα. Με την ίδια λογική, και οι Γάλλοι αποκαλούν τους παπάρες foutriquets.

Η σλανγκιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον σ. Δ. Ρέππα το 2000 και έκτοτε υιοθετήθηκε διακομματικά (βλ. παραδείγματα).

Υπάρχει βέβαια και η κυνική άποψη ότι οι πολιτικοί και δημοσιοκάφροι είναι, στο σύνολό τους, αγράμματα και ακαλλιέργητα υβρίδια μπαμπουίνου και γυμνοσάλιαγκα που συγχέουν την σπερματολογία (ιατρικό κλάδο) με την σπερμολογία (διάδοση κακόβουλων φημών). Καταδικάζουμε απερίβραστα τις άνανδρες αυτές σπερματολογίες που αποκλειστικό σκοπό έχουν να υποσκάπτουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα!

(πάσα: GATZMAN)

- Ο Δ. Ρέππας, δικαιολόγησε τις δηλώσεις του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, λέγοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτο να συντηρείται η σπερματολογία» και πως με τους ψιθύρους δημιουργείται ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας ενάντια σε πολιτικά στελέχη, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό και θεσμικό πρόβλημα.
(πρώτη καταγεγραμμένη χρήση: Δ. Ρέππας το 2000)

- Εχθές, ο υπουργός Οικονομίας (Γιώργος Αλογοσκούφης) διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απαντώντας σε σχετική αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνη σπερματολογία.
(εδώ)

- Σπερματολογία χαρακτήρισε, στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών (Προκόπης Παυλόπουλος) τα όσα ακουστήκαν για κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό.
(εκεί)

- ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη σπερματολογία» και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι αναπαράγει μια ατμόσφαιρα γκρίνιας, μεμψιμοιρίας και ελεεινολογίας και επενδύει στην καταστροφή της χώρας
(παραπέρα)

- Ε, μα γίνεται να μας λέτε ότι τα άλλα επιτελεία προβαίνουν σε... «σπερματολογία»; Μα είναι πράγματα αυτά; Βλέπουν και παιδιά τα δελτία ειδήσεων, ντροπή! (παραδίπλα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Χαχαχα, απίστευτο διακομματικό μαργαριτάρι!

#2
Khan

Βεβαίως υπάρχει και λέξη σπερματολογία, που κατά Μπάμπη είναι «στην Ιατρική ο ειδικός κλάδος που ασχολείται με την μελέτη και περιγραφή των σπερμάτων διαφόρων οργανισμών». Βλ. και εδώ. Οπότε η χρήση από τους πολιτικούς είναι μαργαριτάρι. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέξεις που έχουν ως πρώτο συστατικό το σπέρμα, άλλοτε το κάνουν σπερμο- και άλλοτε σπερματο-. Λ.χ. λέμε σπερμολογία και σπερμοφυής, αλλά σπερματόρροια, σπερματόφυτο. Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο τύποι, λ.χ. σπερματοκύτταρο- σπερμοκύτταρο, σπερματοκτόνος- σπερμοκτόνος, σπερματοφάγος- σπερμοφάγος, σπερματοφόρος- σπερμοφόρος, σπερματίνη- σπερμίνη κ.ο.κ. Φαίνεται ότι είναι μοναδική περίπτωση το σπερμολογία, που έχει διαφορετική σημασία από το σπερματολογία,και η μεταφορά αναφέρεται στα πτηνά που μαζεύουν σπόρους μικρούς από εδώ και από εκεί για να φτιάξουν την τροφή τους, οπότε κατά αντιστοιχία ο σπερμολόγος είναι κάποιος που μαζεύει ψίχουλα από εδώ και από εκεί και σταδιακά δημιουργεί θέμα.

#3
Vrastaman

Χα! Πάντως την σπερμολογία την χρησιμοποιούσαν και οι αχρείοι ημών πρόγονοι, όπως και την σπερματολογία (αλλά με άλλη έννοια). Πάντως δεν νομίζω να τα μπέρδευαν και τότενες οι άνακτες

#4
Khan

Το σπερματολογέω, έτσι όπως το δίνουν οι Λίντελ-Σκοτ στο λίνκι φαίνεται ότι δεν απέχει από το σπερμολογέω. Μήπως αν το δει κανείς διαχρονικά, τελικά δεν είναι μαργαριτάρι;