Ή ελλαδέμπορος. Εκ των Ελλάδα και έμπορος, αποτελεί λογοπαίγνιο με την λέξη λαδέμπορας.

Ας αναλύσουμε τα τρία αυτά αντικείμενα αναφοράς. Το -έμπορας αποτελεί συχνότατο β' συστατικό στην σλανγκ. Συνδέεται συνήθως με την πρόταση ψευδών. Ένας -έμπορας μπορεί να βγάζει όντως και λεφτά, όπως λ.χ. ο Λιακό από τα βιβλία του, αλλά κυρίως προτείνει ένα (ζωτικό κατά το μάλλον ή ήττον) ψεύδος προς συναισθηματική επένδυση. Ένας -έμπορας πουλάει φιδιές (φιδέμπορας), ψωλιές (ψωλέμπορας), αρχιδιές (αρχιδέμπορας), σκατιές (σκατέμπορας) ή κουραδιές (κουραδέμπορας). Ο -έμπορας δηλαδή πουλάει τρέλα, τρελίτσα, παραμύθα, μούρη, μαγκιά, ιστορία, και άλλο αέρα. Τα πουλάει γιατί έχει αγοραστικό κοινό που ψάχνει για μαγκιά, μούρη, ιστορία κ.τ.ό., επειδή δεν τα έχει. Ο -έμπορας μπορεί να βεβηλώσει κιόλας κάτι ιερό πουλώντας το, λ.χ. ο χριστέμπορας. Ή μπορεί να προσδώσει πλασματική αξία σε κάτι ευτελές με το να το βγάλει στην αγορά, λ.χ. ο κακαδέμπορας, ο τσοφλέμπορας ή ο τυρέμπορας.

Ο ελλαδέμπορας κάνει όλα τα παραπάνω. Καπηλεύεται ό,τι ιερό υπάρχει στον Ελληνισμό. Αλλά ταυτοχρόνως και προσδίδει ψευδή σημασία σε ό,τι ευτελισμένο διαθέτουμε. Κυρίως πουλάει μαγκιά, μούρη, ιστορία σε έναν λαό που τα πληρώνει όσο όσο για να τα αποκτήσει.

Χαρακτηριστικό της νεώτερης ελληνικής ιστορίας είναι μάλιστα ότι προτάθηκε μια μεγάλη πληθώρα Ελληνισμών προς πώληση. Βλ. λ.χ. εδώ. Όπως ανέφερε κάπου ο Χότζας είμαστε ένα από τα λίγα έθνη που ξεκίνησε μια διαφωτιστική επανάσταση (τ. Γαλλική, Αμερικανική) και τελείωσε μια (β)ρομαντική επανάσταση (τ. Ιταλική, ενοποίηση Γερμανίας). Κάθε γενιά διανοουμένων ή και κάθε ατομικός στοχαστής που σεβάστηκε τον εαυτό του έβγαλε κι έναν διαφορετικό Ελληνισμό για πούλημα. Λ.χ. ο διαφωτιστικός ουνιβερσαλιστικός Ελληνισμός του Κοραή, η ελληνική συνέχεια του Παπαρρηγόπουλου, Ελληνισμός απευθείας απ' την αρχαία Ελλάδα, Ελληνισμός με ή χωρίς Βυζάντιο, Ρωμανισμός, φυλετικός Ελληνισμός, γλωσσικός Ελληνισμός, πολιτισμικός Ελληνισμός, πολιτειακός Ελληνισμός, εδαφικός Ελληνισμός, Ελληνοχριστιανισμός, χουνταλο-Ελληνισμός, νεορθόδοξος Ελληνισμός, νεο-οθωμανικός Ελληνισμός, νεο παγανιστικός Ελληνισμός. Ή στις πιο ποπ εκδοχές Ελλάδα της γιουροβύζιον, του τσολιά ή της Ολυμπιάδας. Η σύγχρονη Ελλάδα μοιάζει με ένα ατέλειωτο σούπερ μάρκετ Ελληνισμών, όπου πολλοί αγοράζουν Ελληνισμούς αλά καρτ, ανάλογα με τις εκάστοτε επιδιώξεις, χωρίς να είναι δυνατόν να συγκροτηθεί μια ενιαία συλλογικότητα, ούτε καν ένας διχασμός, αλλά μάλλον ένας σουπερμαρκετίσιος κατακερματισμός, όπου ο κάθε ελλαδέμπορας επιλέγει δημαγωγικά το target group του για να διαφημίσει την ιδιωτική βερσιόν του.

Ειδικά το λογοπαίγνιο με τον λαδέμπορα έχει σημασία, καθώς ως λαδέμπορας εννοείται αυτός που πουλούσε λάδι στην μαύρη αγορά κατά την γερμανική κατοχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οπότε θίγεται το γεγονός ότι το πούλημα Ελληνισμού έχει μια μακρά ιστορία σύμπραξης ή έστω συμπόρευσης με φαινόμενα δωσιλογισμού, αυταρχισμού, αντιδραστικού καθεστωτισμού. Πολλές φορές δηλαδή ο Ελληνισμός πουλιέται με τις ευλογίες ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Πάντως τα διαδιχτυακά ευρήματα δείχνουν ότι η έκφραση χρησιμοποιείται από μια πληθώρα ατόμων διαφορετικών ιδεολογικών αφετηριών. Χρησιμοποιείται και από αυτούς που κατακρίνουν τον εθνικισμό. Αλλά χρησιμοποιείται και από πολλούς πατριώτες που θέλουν να καυτηριάσουν ότι κάποιοι άλλοι δήθεν πατριώτες είναι σε αντίθεση με τους ίδιους κάπηλοι του Ελληνισμού. Λ.χ. ένας παγάνας μπορεί να αποκαλέσει ως ελλαδέμπορο έναν οπαδό του Ελληνοχριστιανισμού με την λογική ότι ο χριστιανισμός είναι ιουδαϊκή άρα σιωνιστική θρησκεία και εχθρός του αυθεντικού Ελληνισμού. Αντιστρόφως, ένα watchdog της ορθοδοξίας μπορεί να αποκαλέσει ως ελλαδέμπορο έναν αρχαιοελληνιστή λ.χ. δωδεκαθεϊστή ως έχοντα κοινά με την μασονία. Ένας ακροδεξιός μπορεί να πει ελλαδέμπορο τον Καρατζαφέρη, επειδή δεν τον βρίσκει αρκετά δεξιό. Ή, το συνηθέστερο, πολλοί «καθαρόαιμοι» Έλληνες θα πουν ελλαδέμπορο κάποιον σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη στη λογική ότι είναι μαϊμού και όχι γνήσιος υπηρέτης του Ελληνισμού. Ασφαλώς η έκφραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αριστερούς ή διεθνιστές ή οποιονδήποτε μη εθνικιστή, αλλά ο γούγλης δείχνει ότι χρησιμοποιείται κυρίως σε ενδο-πατριωτικές διενέξεις περί του ποιος είναι ο αυθεντικός Έλληνας και ποιος ο αιρετικός ελλαδέμπορος.

Ως προς τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται συνήθως ο χαρακτηρισμός νομίζω ότι στην ψηφοφορία εδώ έχουμε τις τοπ ενδείξεις, αλλά βέβαια αποδίδεται και σε πολλούς άλλους.

Κατάρα, λοιπόν, στον ελλαδέμπορα και σπέκια στον Mr Cadmus που ανάρτησε το λήμμα στο Δ.Π.

  1. Για παράδειγμα στη γλώσσα κέτσουα των Ινκα θα συναντήσουμε τις λέξεις «άιγιου» (που σημαίνει «οικογένεια», «καταγωγή», «μέλος») και «μάλκι» (είναι λέξη που αναφέρεται στις μούμιες των προγόνων των Ίνκα). Ο ελλαδέμπορας ξεκινάει το καταστροφικό του έργο ετυμολογώντας το «άιγιου» απ'το Αιγαίο Πέλαγος ή τον Αιγέα, τον μυθικό πατέρα του Θησέα! Βάζει άμα λάχει και μυθολογική γαρνιτούρα στην ετυμολογία του προσθέτοντας ότι και καλά ο Θησέας πριν ταξιδέψει στην Κρήτη για να σκοτώσει το Μινώταυρο ή κατά την επιστροφή του απ'αυτήν, πέρασε μια βόλτα και από την Χιλή διαδίδοντας το όνομα του πατέρα του(προφανώς για να τιμήσει τον θεσμό της οικογένειας!) στους παλιότερους λαούς των Ανδεων και το όνομα του μυθικού βασιλιά επέζησε μέχρι την εποχή των Ίνκα! [...]
    Ομοίως πράττει ο ελλαδέμπορας και για τη λέξη «μάλκι». Μπορεί να την ετυμολογήσει ας πούμε από το αρχαίο ελληνικό «μάλκη» (νάρκωση, μούδιασμα) και το αντίστοιχο ρήμα «μαλκάω». [...] Είναι εξάλλου πασίγνωστο ότι τα «Σανσκριτικά» (η ιερή αρχαία λογοτεχνική γλώσσα της Ινδίας), ετυμολογείται από το «Σαν Κρητικά» και αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν προήλθαν από το Ρέθυμνο ή την Ιεράπετρα! (Εδώ).

  2. Το ωραιο ειναι οτι αυτες οι φοβερες και τρομερες λεσχες ελεγχουν τα παντα ολα,κινουνται με πληρη μυστικοτητα και θελουν να κατακτησουν τον κοσμο,αλλα την ιδια ωρα,κατα καποιον περιεργο τροπο,ο καθε πικραμενος τηλεβιβλιοπωλης,ο καθε ελλαδεμπορας και ο καθε τυχαρπαστος γενικοτερα,γνωριζει τα αδυτα των αδυτων τους και τα πιο σκοτεινα τους σχεδια.Μαλιστα,μπορει πολυ ανετα να τα διακινει ολα αυτα νυχτα και μερα,ελευθερα παντου,και αντι να του συμβει καμια μυστηριωδης εξαφανιση η κατι τετοιο πρωτου προλαβει να αρθρωσει κιχ,για ανταλλαγμα γινεται πρωτη μουρη και πλουτιζει ασυστολως. [...] Αγοραστε το τελευταιο πακετο (που τυπωθηκε στα Σκοπια φυσικα,δεν ειναι καιροι για εξοδα) και θα τα μαθετε ολα. (Εδώ).

  3. ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ Ο ΕΛΛΑΔΕΜΠΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΑ(Χ)ΦΟΥΖΟ
    Ο Καρατζαφέρης υπερασπίζεται το συγκρότημα Αλα(χ)φούζου, δηλαδή το συγκρότημα που θεωρεί ότι είμαστε απόγονοι των Τούρκων, των Σλάβων και των Αλβανών. (Εδώ).

  4. σωπα! και συ δηλαδη πως το ξερεις δηλαδη; μηπως στο ειπε ο ιδιος; εσυ δηλαδη που προσκυνας τα ξοανα, ειναι καλυτερα; και ποιους λες ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ; εσυ ο ψευτοελληναρας, ψευτοπατριωτης, ελλαδεμπορας! ασε λοιπον τα περι ελληνισμου, χορτασαμε απο δηθεν ΕΛΛΗΝΟΜΑΙΜΟΥΔΙΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ κουμπαρε!!!! (Εδώ)

  5. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ O ΕΛΛΑΔΕΜΠΟΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ (ΑΔΩΝΙΣ) ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ!!! [...] Τα άτομα του είδους αυτού διαθέτουν εξαιρετικές επιδόσεις στο ελλαδεμπόριο, μάλιστα σε βαθμό που να πουλάνε βιβλία, που αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα, με το κιλό!
    Πουλάνε, έξι μέρες τη βδομάδα, όλα σχεδόν τα βιβλία των πατέρων των Ελλήνων - Ομήρου, Θαλή, Ηράκλειτου, Αριστοτέλη, Επίκουρου - και την έβδομη προσέρχονται στην εκκλησία για να ψάλλουν το τροπάριο, υπέρ των πατέρων τους που λέει: «Των αγίων πατέρων ημών Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ». Αυτός είναι ο ύψιστος βαθμός πατριωτισμού (διότι πατριωτισμός θα πει ο σεβασμός των πατέρων). Δηλαδή να πουλάς τα των πατέρων σου και μετά να μνημονεύεις και να υμνείς αλλότριους πατέρες! Τους πατέρες των Ιουδαίων εν προκειμένω. Είναι αυτό που λέει ο λαός: «απ' αλλού τρως και πίνεις κι αλλού πας και τα δίνεις». (Εδώ).

  6. Οι νεο-ειδωλολάτρες «Ελλαδέμποροι» , χέρι- χέρι με τους μασόνους «αδελφούς» τους (Εδώ).

  7. εφ΄όσον οι Έλληνες πολίτες δεν μαντρώθηκαν σε κάποια απο τα πρόχειρα στημένα ιδεολογικά χειμαδιά των ψευτοαριστερών και των ελλαδεμπόρων εθνομαγαριστών, το μόνο που μένει σε όσους επιθυμούν και σχεδιάζουν την υποδούλωση του Ελληνικού λαού, είναι ένα αιματηρό «τρομοκρατικό» χτύπημα. (Εδώ).

  8. Οι δίγλωσσοι «ελλαδέμποροι» και προπαγανδιστές της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης». (Εδώ).

(από Khan, 04/09/11)Πατριδομάρκετινγκ (από Khan, 26/09/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
j.b.

Γεώργιος Σκληρός. Για τις τυπολογικές διακρίσεις μεταξύ δυτικοευρωπαϊκού φιλελεύθερου αντι-παρτικουλαριστικού εθνικισμού και κεντροευρωπαϊκού / ανατολικοευρωπαϊκού «πολιτισμικού» εθνικισμού, καθώς και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής περίπτωσης, βλ., εκτός του Χότζα, και Π.-Ν. Ι. Διαμαντούρος, «Ελληνισμός και Ελληνικότητα», στο Δ. Γ. Τσαούσης (επιμ.), Ελληνισμός - Ελληνικότητα. Ιδεολογικοί και βιωματικοί άξονες της νεοελληνικής κοινωνίας, εκδ. Εστία, Αθήνα 1983, σελ. 51-59

#2
mafie

Δεν τό'χα ξανακούσει, ειλικρινά, τρέμω από συγκίνηση!

#3
jesus

εξαιρετική ανάλυση της ψυχοπαθολογίας αυτών των ατόμων κ του παραλόγου στον φασισμό είναι η μαζική ψυχολογία του φασισμού, του reich. περιγράφει ψυχολογικά πρότυπα εύκολα αναγνωρίσιμα ακόμα σε άτομα τύπου λιακό, πλεύρηδες, άδωνις κτλ.

#4
Μιτζνούρ

Έχω ακούσει, όχι κανονικό ελληνόπληκτο, που έχουν και το καλαμπούρι τους, ότι Amaterasu προέρχεται από το 'η μητέρα σου'. Τον ρώτησα 'ποιον αιώνα οι ιάπωνες πήραν τη λέξη 'μητέρα σου' που είναι ομολοποιημένη καθαρεύουσα της δεκαετίας του 50' αλλά δε μου απάντησε επί του θέματος. Μου είπε πως είμαι άσχετος, αστοιχείωτος, κατσαπλιάς, λακκές των αμερικάνων, των εβραίων και των κομμουνιστών μαζί. Η Amaterasu είναι σιντοϊστική ηλιακή θεότητα. Γκουγκλίστε τη για τα περαιτέρω. Είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση

#5
Khan

Ο Χότζας θα μπει στις Πηγές και ο Διαμαντούρος στην Δευτερεύουσα Βιβλιογραφία. ;Ρ

#6
HODJAS

Σπεκ.

Βλ. και πρβλ. βρεταννικό (πιθανόν νορμανδικής<λατινικής προελεύσεως mongere) suffix -monger = έμπορας.

Έτσι έχουμε κυριολ. fishmonger = ιχθυοπώλης, costermonger ή coster (βικτωριανό = υπαίθριος μανάβης π.χ. λαϊκές σε λονδρέζικα Spitalfields, Covent garden etc) και μτφ. shitmonger (μεταξύ άλλων = παραμυθάς, σκατέμπορας / full of shit).

Στην ελισσαβετιανή Αγγλία, υπήρχε η αργκοτική έκφραση mutton-monger = νταβατζής (δηλ. οτι πουλούσε αρνάκι του γαλάτου / σάρκα), το οποίο χρησιμοποίησε με μαεστρία σε κάποιο λογοπαίγνιό του ο Σάκης και ο Σπύρος.

Οι Εγκλέζοι που δεν πολυψήνονταν, να μπούν στον ΒΒ ΙΙ (αφού είχε καεί η γούνα τους απ' τα χαρακώματα του ΒΒ Ι), αποκαλούσαν τον Τσώρτσιλ (sic) warmonger (φιλοπόλεμο, έμπορα του πολέμου).

Ευτούνα.

#7
jesus

βαγκόσμιος βόλεμος;

#8
Khan

Ο Χοτζ προφέρει τα αγγλικά με γερμανική προφορά: Βουόρλντ Βουόρ.

Ενδιαφέρουσα βδγ η σύγκριση -εμπορα και -monger.

#9
Vrastaman

Ας μοι επιτραπεί να πορτοκαλεύσω λιγάκι, διαφοροποιούμενος από τον εκλεκτό Χότζουλα: Το monger κρατάει την σκούφια του από το μαγγανεία / μαγγανεύω, δηλαδή μαγεύω/γοητεύω και εξαπατώ κάποιον μπαμπέσικα, όπως συμφωνούν και οι ειδικοί. Δένει πάντως με τον ελλαδέμπορα!

#10
Khan

Πολλά χτυπήματα δίνουν και τα πατριδομάρκετινγκ και πατριδέμπορας.

#11
HODJAS

Πρόσφατα πέτυχα και το επίκαιρο scaremonger = άτομο, που διαδίδει φήμες, σπέρνοντας τον πανικό στον πληθυσμό, δηλ. [...] διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν την δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται σε φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή [...].

Αλλά, αυτό τιμωρείται απο τον ποινικό νόμο (191 ΠΚ) ακόμα και αν τελέσθηκε στο εξωτερικό (7 & 8 ΠΚ) ...

#12
krepsinis

Ωραιότατο!

#13
jesus

ο τύπος που στο17' λέει «εδώ πάντοτε κατώκουν έλληνες, όλοι οι άλλοι ήρθαν» περνάει για έλληνας.

ο λόγος του είναι τραγικά αντιαισθητικός, κ μόνον για λόγους γλώσσας.