Όσοι στρατιώτες αποστέλλονται σε βέβαιο θάνατο στα χαρακώματα προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος στρατηγικός στόχος. Χρησιμοποιείται υποτιμητικά κυρίως για στρατευμένες δευτεράντζες (π.χ. πεζικάριους) που θεωρούνται περισσότερο αναλώσιμοι από τις πιο κυριλάτες και καλά εκπαιδευμένες μονάδες (ναυτικό, αεροπορία, κλπ). Σε μορφές ατάκτου πολέμου, συνώνυμο της «ανθρώπινης ασπίδας».

Σλανγκικά και μεταφορικά έχει υιοθετηθεί ένθερμα ως ξύλινη γλώσσα φιλειρηνιστών και αριστεριτζήδων. Ενώ τα φαλλικά συμφραζόμενα κανονιού - σαρκός είναι πρόδηλα, η έκφραση δεν καταγράφεται σε πλαίσια φάσωματος τόσο συχνά όσο θα περίμενε ο αρρωστημένος νους ενός σλάνγκου.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση ανήκει στον François-René de Chateaubriand και στρέφεται κατά του Ναπολέοντα (1814): «On en était venu à ce point de mépris pour la vie des hommes et pour la France, d'appeler les conscrits la matière première et la chair à canon», τουτατέστιν, «η περιφρόνηση για τις ανθρώπινες ζωές και για τη Γαλλία φτάνει στο σημείο να αποκαλούν τους στρατευμένους πρώτη ύλη και κρέας για κανόνια».

Αγγλιστί: cannon fodder.

Βλ. και σχετική μαγειρική συνταγή.

(από το ΔΠ: Χάνκοντας)

- Φτώχεια, πόλεμος μεταξύ των Μαφιών, ισλαμιστική τρομοκρατία: το Κρεμλίνο έχει χάσει τον έλεγχο του Βόρειου Καυκάσου. Tην πληρώνουν, όπως πάντα, οι άμαχοι. Ας αρχίσουμε με τις «μαύρες χήρες», που έδωσαν πάλι τίτλο χθες σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου. Για τον γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφο Μαρέκ Αλτέρ, που γνωρίζει καλά την Τσετσενία, πρόκειται για νέες γυναίκες- οι περισσότερες απ΄ αυτές είναι 15 ώς 19 ετών- που είτε έχουν πουληθεί από τους γονείς τους είτε έχουν πέσει θύματα απαγωγής, όπως συνέβαινε στην Καμπότζη του Πολ Ποτ. Γυναίκες υποταγμένες - άλλωστε η ίδια η λέξη «μουσουλμάνος» σημαίνει υποταγμένος- που γίνονται εύκολα κρέας για τα κανόνια. (εδώ)

- Καταταγείτε: Γίνετε κρέας για τα κανόνια μας. «Ράμπο» με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές ψάχνει απεγνωσμένα η κυβέρνηση με διαφημιστική καμπάνια που απευθύνει στους νέους
(εκεί)

- Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ξανά τους Ελδυκάριους (ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ) ως κρέας στα κανόνια τους. Εξάλλου ποιος ξεχνά τους νεκρούς Κύπριους φαντάρους και αξιωματικούς από την έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί, που γειτονεύει με το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών της κυβέρνησης Χριστόφια.
(παραπέρα)

- Είναι φρόνιμη ιδέα η Δίκυκλη Αστυνόμευση, κυριολεκτικώς “Chair a Canons”(Κρέας για τα κανόνια) σε μια πόλη που παρουσιάζει πλέον χαρακτηριστικά τριτοκοσμικού τύπου ανομίας, με δράση συμμοριών βαρέως οπλισμένων και αδίστακτων κακοποιών; (παραδίπλα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Σωστές οι ιστορικές αναφορές. Να προσθέσω ότι αυτοί που έκαναν το κρέας για κανόνια εργόχειρο ήταν οι Γάλλοι στρατηγοί του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο Joseph Joffre, που ενώ είχε σταθεροποιηθεί το μέτωπο ακολουθούσαν την τακτική να στέλνουν τους φαντάρους να σκοτώνονται σε άσκοπες επιθέσεις από το πυροβολικό του εχθρού στην λογική ότι αν δεν το έκαναν αυτό, τότε οι Γερμανοί θα μετακινούσαν στρατό στο ανατολικό μέτωπο, θα νικούσαν γρήγορα τους Ρώσσους, και μετά θα ξαναγύριζαν να αποτελειώσουν τους Γάλλους. Οπότε στη λογική ότι έπρεπε να κρατηθούν ζωντανά τα δυο μέτωπα εκατοντάδες χιλιάδες φαντάροι εστάλησαν ως κρέας για κανόνια του γερμανικού πυροβολικού. Το chair à canon είναι βαθιά εντυπωμένο στην γαλλική μνήμη.

Ας θυμηθούμε βδγ και ένα λήμμα του Αυτοχτονούλη, το κρεατομηχανή.

Σλανγκικώς, τώρα, το έχω ακούσει για περιπτώσεις που κάποιος προχωρά προς ένα εκούσιο πάθος ως πρόβατο επί σφαγή με κάποια άγνοια κινδύνου. Λ.χ. θα μπορούσε και να είναι ένας καλούλης που φλερτάρει με μια γυναίκα-αρπαχτικό που τον έχει. Ή πλείστα όσα παραδείγματα από τον επαγγελματικό χώρο ή από την πολιτική.

#2
deinosavros

Κάπου στο νέτι είχα βρει παλιότερα και αναφορά στη διαταγή ΟΛΩΝ των επιτελείων του ΑΠΠ να πυροβολούνται οι τραυματιοφορείς του εχθρού που έβγαιναν στη νεκρή ζώνη για να μαζέψουν τους δικούς τους τραυματίες. Διαταγή βεβαίως που καταργήθηκε στην πράξη από τους μαχητές της πρώτης γραμμής, οι οποίοι ήξεραν οτι την επόμενη μέρα μπορεί να κείτονταν αυτοί οι ίδιοι στη λάσπη με τα άντερα έξω, χωρίς ελπίδα για βοήθεια. Είχα βρει και κάτι σχετικό με τον Γάλλο λογοτέχνη Alain Fournier τον οποίο μάλλον αιχμαλώτισαν, τουφέκισαν και έθαψαν σε κοινό τάφο οι Γερμανοί επειδή ακριβώς πυροβολούσε τραυματιοφορείς.