Πληθωριστικό χρήμα. Άνευ αξίας χαρτονόμισμα.

Πακοτίλιες ο κόσμος ονόμαζε τα πληθωριστικά χαρτονομίσματα στην εποχή του μεγάλου πληθωρισμού προς το τέλος της γερμανικής κατοχής.

Ετυμολογικά νόμιζα στην αρχή ότι η λέξη προέρχεται από το γαλλικό pacotille που σημαίνει ευτελές αντικείμενο, ένα σκουπίδι (marchandise de très faible valeur). Μετά από ψάξιμο προέκυψε ότι η λέξη προέρχεται από το ιταλικό paccottiglia που προφέρεται ακριβώς όπως η δικιά μας πακοτίλια και έχει ακριβώς την ίδια σημασία. Βλέπε το Il Piccolo Palazzi Dizionario de la Lingua Italiana.

- Πόσο έχεις τις πατάτες;
- Δεν παίρνω πακοτίλιες! Λάδι έχεις;

Πληθωριστικό χρήμα (από nikolaosvlas, 28/09/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
betatzis

Αυτή τη σημασία δεν την ήξερα. Ήξερα την άλλη, βλέπε και σχόλια εδώ

#2
allivegp

Και τα πακοτίνια είναι junk food, άλλωστε.

#3
MXΣ

Στα Ισπανικά και τα Γαλλικά, υπάρχει και ο τύπος, Τύπος de pacotilla / de pacotille, ώπερ τύπος = οποιοδήποτε επάγγελμα + ιδιότητα που είναι GTP, π.χ. plombero de pacotilla = υδραυλικός για τον πέοντα, αατα, αφού...

#4
nikolaosvlas

Μετά από ψάξιμο προέκυψε ότι η λέξη προέρχεται από το ιταλικό paccottiglia που προφέρεται ακριβώς όπως η δικιά μας πακοτίλια και έχει ακριβώς την ίδια σημασία. Βλέπε το Il Piccolo Palazzi Dizionario de la Lingua Italiana.
Παρακαλώ τους συντονιστές να ενσωματώσουν στο λήμμα αυτή τη διόρθωση.

#5
nikolaosvlas

Ευχαριστώ για την προσαρμογή και ενσωμάτωση στο λήμμα.

#6
MXΣ

Δες και βαλούτα

#7
dryhammer

Η γιαγιά μου και άλλοι πρόσφυγες της γενιάς της (γενν. 1890) μου έλεγαν οτι «οι Γερμανοί χαλάσανε τους Τούρκους, που κάνανε τις λίρες μπαγκανότες». Με τη συμμαχία Τούρκων-Γερμανών περί τον Α'ΠΠ, οι (Γερμανοί) σύμβουλοι του Σουλτάνου φρόντισαν ωστε η Τούρκικη λίρα, χρυσή μέχρι τότε - επομένως σταθερή σαν αξία, να μετατραπεί σε χάρτινη (μπαγκανότα) άρα εύκολα να γίνει πληθωριστική πακοτίλια.

#8
deinosavros

Ωπα μάστορα, πού βρέθηκες εδώ; Εχεις ακόμα ψ και ω να τελειώσεις :-Ρ

#9
dryhammer

Εξεπετάχθησαν χωρίς κάτι το άξιον μνείας (εκτος κι άν φάω φλασιά)

#10
dryhammer

Το έμενταλ καλπάζει!! έχω σχολιάσει ήδη 8-9 ορισμούς στο ψ και μάλιστα τόσο πρόσφατα... (χθές προχτές)