Αυτός που μοιάζει με αστυνομικό (είτε είναι όντως αστυνομικός, είτε δεν είναι). Και ως εμφάνιση, αλλά δευτερευόντως και ως συμπεριφορά ή ως ψυχική ποιότητα.

Πώς είναι μια μπατσόφατσα; Σίγουρα είναι σκατόφατσα, αν όχι ως άσχημη, τότε σίγουρα ως αποτυπούσα ψυχικά χαρακτηριστικά. Μπορούμε βεβαίως να υποθέσουμε ότι η μπατσόφατσα θα είναι πολύ καθώς πρέπει, καλοξυρισμένη και καλοκουρεμένη, ενώ ως συμπεριφορά θα χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και καθεστωτισμό.

Περισσότερο σημαντική είναι η συνάφεια, όπου βρίσκουμε συχνά τον όρο. Αφενός χρησιμοποιείται σε αντιεξουσιαστικό ντίσκουρς, ιδίως για αστυνομικούς που κρύβονται φορώντας πολιτικά ή ως προβοκάτορες, κουκουλοφλώροι κ.τ.ό. Αφεδύο στην μπουρδελοσλάνγκ για κάποιον που προκαλεί δυσπιστία σε κορασίδα, επειδή δίνει την εντύπωση ότι είναι στρουμφάκι, οπότε αυτή αρνείται το κατιτίς παραπάνω (είναι μεγάλη ατυχία για μπουρδελιάρη να έχει μπατσόφατσα). Επίσης σε περιπτώσεις, όπου υβρίζονται όχι μόνο οι αστυνομικοί, αλλά και αυτοί που έχουν ψυχή / νοοτροπία μπάτσου.

  1. α) Ρε παιδια ειναι η σκατοφατσα που φαινεται στο πλανο με την κοπελα που του δινει το λουλουδι. εχει κλασσικη μπατσοφατσα δολοφονου το μουνοπανο.ενα εχω να πω εχουμε χρεος απεναντι στην κοινωνια να το καψουμε ζωντανο αυτο το ανθρωποειδες, τωρα που ειναι ευρεως γνωστη κ η συμπαθητικη φατσουλα του......... (Εδώ).

β) ρε πιονακια του κρατους που απορω πως δεν εχετε φουνταρει με τοσους φονους στις πλατες σας..ντυθειτε και μαζορετες οι μπατσοφατσες ξερουμε ποιεσ ειναι,αλλαξτε λοιπον τη στολη αφου δεν βολεβει αν ηταν καλη θα τη φοραγαμε κι εμεις αλλα με τη δικη μας στολη κανετε τσαμπουκα. (Εδώ).

  1. Τοτε μαλλον εχεις μπατσοφατσα γιατι δεν εχω ποτε προβλημα. (Από ierodoules.com σε θέμα σχετικό με συνεννοήσεις που γίνονται σε μασαζερί για εξτραδάκι).

  2. New Year's Resolution.
    10 πραγματα που ή με φρικάρουν ή με τρομάζουν ή με αηδιάζουν - Οι μπάτσοι στους δρόμους, όχι οι αστυνομικοί.. οι μπάτσοι, οι μπατσοφατσες, το μπατσοβλέμμα που σε κόβει από πάνω μέχρι κάτω λες και είσαι η ξαδέρφη του Κουφοντίνα. (Εδώ).

Δες και -φατσα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Παπαντώνης

Εκτός από το πάντοτε κοντό μαλλί, ενίοτε τύπου jarhead στους ισχυρά καβλωμένους(ίσως παλιούς καταδρομείς), λοιπά συνοδά ειναι τα επίπεδα μάγουλα με κάθετες ρυτίδες.Κατι αναμεσα σε Jack Lord και Nick Nolte, χωρίς το φουντωτό μαλλι.Το γυαλί Ray-Ban θεωρείται προεραιτικό αξεσουάρ.

#2
iron

@χανκ μια διευκρίνηση (αναφέρομαι σε αυτό που λες: είναι μεγάλη ατυχία για μπουρδελιάρη να έχει μπατσόφατσα): δεν έχεις μπατσόφατσα, είσαι μπατσόφατσα. Δηλ. όσο και να τυχαίνει να μοιάζεις ή να θες να μοιάσεις με μπατσόφατσα, δεν θα το καταφέρεις αν δεν είσαι μπάτσος. Υπάρχουν ανθυπολεπτομέρειες στην έκφραση που προέρχονται από την στάση ζωής του μπάτσου και τα συναφή αυτής, κάνουν τη διαφορά και δεν περιγράφονται, τις ξεχωρίζεις με την παρατήρηση (και ανάλογα με τα μπατσοπρότυπα των εποχών).

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν και οι μπράβοι, οι νύχτες και όσοι από αυτούς ασκούν το επάγγελμα κρυφίως.

Πάντως σε γενικές γραμμές ναι, παίζει το συγκεκριμένο κούρεμα, ο συγκεκριμένος αυχένας, τα αυτιά, το κόρδωμα, η κίνηση του κεφαλιού, το βλέμμα, το ύφος. Α και το σακίδιο στον ώμο και τα κακόγουστα αθλητικά όταν έχουν σχολάσει ή πάνε για βάρδια.

βάλε και την πουτανόφατσα τώρα. Για τις εν αποστρατεία τσατσές, κυρίως.

#3
joe909

Στο μύδι στη μέση είναι ο Χασάν που πάει με το νόμο;

#4
knasos

Και στα αριστερά ο τύπος πριν τις διαφημίσεις της γουίντ και το σήριαλ με τον Μπέζο;

#5
Khan

Μπράβο, Παπαντώνη και Ιρονίκ που συμπληρώσατε τα εμφανισιακά στοιχεία.

#6
MXΣ

Εγώ πάλι, φίλτατε Khan, νομίζω ότι ο ορισμός σου αναφέρεται σε τηλεοπτικούς αμερικλάνους μπάτσους και τους εγχώριους μιμητές τους... Στην Ελλάδα και τελευταίως οι μπάτσοι έχουν είτε φάτσα μπούλη, καθυστερημένου, ή σχιζοφρενή...

#7
MXΣ

Για περισσότερες σκατόφατσες, τσεκάρετε εδώ (παρακαλούνται οι γνωστοί ναζιάρηδες να μην παρεξγηθούν που λινκάρω ίντυ)

#8
patsis

Δηλαδή σόρυ κι όλας, αυτοί στις φωτογραφίες αξίζουν τους χαρακτηρισμούς της εκάστοτε λεζάντας; Τους ξέρουμε; Είναι σκατόφατσες και γουρούνια;

#9
iron

ξέχασα να αναφέρω και τα αυτιά τους.

#10
MXΣ

μpatsis, σαν να έχεις δίκιο αγορίνα...

#11
MXΣ

...να σβηστούν άμεσα τα μύδια και ναι, δηλώνω ότι οι μπάτσοι δεν είναι γουρούνια αλλά ομόρφα παιδιά... (να προσθέσω επίσης ότι η μπατσόφατσα διακοσμήται πάντα από γυαλιά ηλίου)

#12
Khan

Ωραίος!

#13
Khan

Στον ορισμό επέλεξα να είμαι αποφατικός ως προς την εμφάνιση της μπατσόφατσας, όμως μια πουτάνα φέραμε, έχει ενδιαφέρον το πορτραίτο της μπατσόφατσας που ζωγραφίζεται στα σχόλια, ή μάλλον τα εναλλακτικά πορτραίτα. Ανακεφαλαιώνω:

- Γυαλί Ray Ban που επέχει θέση χουντόγυαλου. - Πάντοτε κοντό μαλλί, ενίοτε τύπου jarhead στους ισχυρά καυλωμένους (ίσως παλιούς καταδρομείς).
- Επίπεδα μάγουλα με κάθετες ρυτίδες. Κάτι αναμεσα σε Jack Lord και Nick Nolte, χωρίς το φουντωτό μαλλι.
- Μπατσοαυχένας, μπατσοκόρδωμα, μπατσοβλέμμα, μπατσοϋφάκι, μπατσοαυτιά.
- Σακίδιο στον ώμο και κακόγουστα αθλητικά όταν έχουν σχολάσει ή πάνε για βάρδια.
- Εναλλακτικώς: μπούλης, ή καθυστερημένος.

#14
iron

να πούμε και ότι, όπως οι ποδοσφαιρισταί, έχουν ομορφύνει και οι μπάτσοι τα τελευταία χρόνια. Θέμα στρατηγικής ή απλώς έχει ομορφύνει η νεότερη γενιά; Πιστεύω το πρώτο, γιατί το μάρκετινγκ πάει παντού.

#15
Galadriel

Ναι ρε δεν έχεις ακούσει για τα casting που οργανώνει η ΕΛΑΣ; :P

#16
MXΣ

μπρρρ!

#17
Galadriel

Μπρ δε σ' άρεσε ε; Λες τα τεκνάκια μπέικον ουσαδεντρέπεσαι. Τι το βρίζεις το μπατσονάκι που τρώει το πεζοδρόμιο κομμάτι κομμάτι στην καούκα, βρίστον αποπάνω του τελικώς. Άνθρωποι είναι κι αυτοί δεν είναι ζώα.

#18
MXΣ

Πάντως από τους τρεις που με βαρούσαν σήμερα:
- o ένας ήξερε να διαβάζει
- ο άλλος ήξερε να γράφει
- κι ο τρίτος, του άρεσε να κάνει παρέα με διανοούμενους...
Και όπως έλεγε ο Λεβέντης για Παπανδρέου και Μητσοτάκη...

#19
aias.ath

Ἐπαινῶ.
Βασικότατο χαρακτηριστικὸ τῆς μπατσόφατσας εἶναι καὶ ἡ γραβάττα: Αὐτὴ δένεται ἅπαξ, ὅταν πρωτοφορεθῇ, καὶ κατόπιν σφίγγεται καὶ ξεσφίγγεται. Ἐπίσης ὁ κόμπος εἶναι χοντρός καὶ τὸ συνολικὸ μῆκος κοντό, πιθανῶς ἐπειδὴ οὕτως ἢ ἄλλως δὲν φαίνεται μέσα ἀπὸ τὸ battle dress. Προτιμῶνται οἱ μονόχρωμες σκοῦρες καὶ κατὰ κόρον οἱ ξεφτιλὲ πλεκτές.

Ὅταν ἤμουν μικρὸς ξεχωρίζαμε τοὺς ἀσφαλίτες μὲ πολιτικὰ καὶ ἀπὸ τὴ στρογγυλὴ φαλάκρα, ἢ τοὐλάχιστον ἔτσι νομίζαμε, ἐπειδὴ τοὺς ξέραμε.

#20
iron

σχετικά με τις κάθετες ρυτίδες που αναφέρει ο Παπαντώνης, διαβάζουμε στον Homo Poeticus του Ντανίλο Κις: «...σύμφωνα με την εμπειρία του Σολζενίτσιν, στα πρόσωπα των φονιάδων χαράζεται το ίχνος του φόνου, ένα ίχνος σε μορφή κάθετης γραμμής στην άκρη των χειλιών...».

Νταξ, δεν είναι έτσι όλοι, αυτό αφορά τους καβλιάρηδες φονιάδες που γίνανε μπάτσοι με σκοπό να μπορούν να σκοτώσουν με πρόφαση τον νόμο. Επίσης είναι χαρακτηριστικό της ακροδεξιόφατσας, μπορώ να σας πω. Μαζί με το στενό μάτι και τα σχετικά σαρκώδη χείλη και το όχι πολύ λευκό δέρμα.

#21
patsis

Μα δεν είναι ίδιον ναζιστικών αντιλήψεων η αντιστοίχιση εξωτερικών χαρακτηριστικών με ηθικές αξιολογήσεις;

#22
iron

γενικά, οι ναζήδες καθώς και όλοι οι λαοπλάνοι λαϊκιστές προπαγανδιστές βασίζονται κατά πολύ σε κοινώς αποδεκτές αλήθειες. μόνο έτσι καταφέρνουν το ακατόρθωτο, γιατί ο ημιμαθής τους πιστεύει με τη μία. αλλιώς δεν θα τους άκουγε κανείς και δεν θα μαζεύαν κόσμο.

τώρα αν όντως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά συνδέονται με το από μέσα μας, πιστεύω πως πολύ συχνά ναι, συμπίπτει, αλλά και ναι, πολύ συχνά δεν έχει καμία σχέση (πχ δολοφόνοι με αγγελικό πρόσωπο κι έτς). Όμως σε κάθε χώρα οι φάρες (εννοώ τάσεις, επαγγέλματα, περιοχές κλπκλπ, δεν εννοώ χρώμα δέρματος!) έχουν κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία είτε είναι επίκτητα ή πρόκειται για αποτέλεσμα ασυνείδητης ή συνειδητής μίμησης, ή συγκεκριμένων αναγκών (πχ όλοι οι πορτιέρηδες είναι ντούκια κόκ )

έχω να πω κι άλλα, αλλά βαριέμαι τώρα :Ρ

#23
MXΣ

Eγώ πάλι, θα εστιάσω στο βλέμμα, patsis, γιατί συμφωνώ μεν μ'αυτά που λες αλλά μάλλον (πιθανολογώ) δεν έχεις δει live και από πολύ κοντά, την φάτσα του μπάτσου που σε βαράει με το γκλομπ ή σε ψεκάζει με χημικά... είναι η ίδια φάτσα που έχει ένας βιαστής, ένας σαδιστής, ένας δολοφόνος αλλά και ένας αυστηρός δάσκαλος (εποχή βίτσας), ένας καταπιεστής αφεντικός, ένας ανυπόφορος εραστής. Είναι το βλέμμα, και είναι επίκτητο, του εξουσιαστή, που μπορεί, να βγάλει τα σώψυχα του, επειδή μπορεί και τον παίρνει (και ενίοτε τον τον παίρνει...). Αατα και μερσί για το ψαλίδι...

#24
iron

το βασικότερο γνώρισμα όλων, κυρίως του λίτη ή τον μπράβου, είναι το μάσημα τσίχλας. το άτομο δεν καπνίζει, δεν πίνει. η τσίχλα είναι εκεί για όλα.

μήνες ήθελα να το πω, είδα έναν τέτοιο σήμερα και το θυμήθηκα.