Οι μπότες μάρκας Dr. Martens (αλλιώς ντοκ μάρτινς). Είναι διαχρονικά πετυχημένες εμπορικά, και στην Ελλάδα, γι' αυτό και η εξελληνισμένη ονομασία τους.

Η προσωπική μου μαρτυρία είναι ότι την δεκαετία του '90 και σε εφηβικές ηλικίες «μαρτίνια» λέγανε τα πιο τσαμπούκια κομμάτια της μάρκας, ιδίως αυτά με το σίδερο μπροστά, που ήταν λες και προορίζονταν για εργάτες μηχανουργείου. Προφανώς το νόημα ήταν να προσφέρουν ένα έξτρα όπλο στην διάθεση του κατόχου για την περίπτωση συμπλοκής, στο ίδιο στυλ με το τεράστιο κρικάρι δήθεν για τα κλειδιά (βλέπε σιδερογροθιά) και δεν θυμάμαι τι άλλο. Το όλο πακέτο ήταν διακριτό στα άλλα μέλη της βιοκοινότητας πλην γονέων, δασκάλων και λοιπών ανθρώπων της κυβερνήσεως (σιγά το καμουφλάρισμα βέβαια, αν έχεις μάτια θα το πιάσεις το υπονοούμενο), συνεπώς προειδοποιούσε τους αντιπάλους και πουλούσε την ανάλογη μούρη στις γκόμενες που την αγόραζαν.

Την ίδια περίοδο φοριούνταν πολύ και οι βέρμαχτ, οι γαμάτες μπότες με το σιχαμένο όνομα.

«Μαρτίνια» είναι επίσης σλανγκ για κάτι (πραγματικά) όπλα, τα Enfield Mk4, αλλά και τοπικός ιδιωματισμός σε διάφορα μέρη για οικόσιτα ζώα (μου είναι ασαφές, μάλλον γίδες αλλά δεν με απασχολεί το ζήτημα).

  1. Από εδώ:

Kι εγώ είχα και vermacht και doc. martins και αντί για flying -αντιδραστική και καλά- είχα πάρει μπουφάν λύκο. Το άλλο με το πορτοκαλί από μέσα αλλά πιο μακρύ και με κουκούλα με λίγο γούνα (ακόμα το χω κάπου στην ντουλάπα μου). Εννοείται ότι τα μαρτίνια τα φορούσα χειμώνα καλοκαίρι με φούστα με κολάν με ό,τι να' ναι και επίσης είχα από all star μόνο μποτάκια (προσφάτως αγόρασα μποτάκι σπέσιαλ μετά από τόσα χρόνια). Ε, το έχω ξαναπεί ήμουν λίγο Πένυ σε πιο λάιτ εκδοχή

  1. Από εδώ:

Μ μου, δεν κλωτσώ. Αν το κάνω θα χρειαστεί εγχείρηση...(διότι θα φροντίσω να φορέσω τα εφηβικά Μαρτίνια μου με το έξτρα σίδερο στη μύτη!)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Παπαντώνης

Έχω ένσταση για το αν το «μαρτίνι» αναφέρεται στα Enfield Νο4.Η Enfield σχεδίασε ένα τυφέκιο το 1870 το οποίο ήτο βασισμένο στον μηχανισμό του Friedrich von Martini και στην κάννη του Alexander Henry.Το τυφέκιο αυτό είναι γνωστό ως Martini-Henry ή ως Enfield-Martini.

Για τα υπόλοιπα: Την εποχή εκείνη πολύ γνωστά ήτο επίσης και κάτι άλλα άρβυλα, τα αγγλικά «Getta Grip».Δεν νοείτο τότε σωστός punk που να μην έχει ενα ζευγάρι.Νομίζω πιο ψαγμένη αγορά από τα Dr.Martens.Επίσης, εχω την εντύπωση οτι τα Dr.Martens είναι παπούτσια βιομηχανικής εργασίας.

Ένα φεγγάρι έβγαλε και η Wehrmacht άρβυλα με σίδερο, τα οποία από ότι θυμάμαι δεν έγιναν πολύ γνωστά.

Ο «λύκος» είναι το flight parka, η πιο βαρειά εκδοχή του flight jacket.Έφερε κουκούλα με γούνινη άκρη και η κουκούλα είχε φερμουάρ στη μέση για να χωρίζεται στα δυο και να μην δημιουργεί όγκο πίσω απο το κεφάλι οταν δεν χρησιμοποιείται.

Για όλα τα παραπάνω, εχω δώσει φωτογραφίες

Υ.Γ. To «wehrmacht» γιατι σιχαμένο όνομα;

#2
jesus

η ατάκα που μου έρχεται είναι «εξαρτάται από τι δουλειά έκανε ο παππούς σου στην κατοχή», αλλά είναι σκληρή κ δε γνωριζόμαστε.
την καταθέτω πάντως στα πρακτικά.

#3
jesus

(επίσης, πάτσις, θρησκεία, αλητεία)

#4
patsis

Παπαντώνη για το όπλο θα σε γελάσω, ήταν παράπλευρο εύρημα της έρευνας που έκανα για τον ορισμό. Το λήμμα «φλάι» μάλλον θα το ανεβάσω, το σκέφτηκα όπως έγραφα. Όποιος άλλος θέλει το ανεβάζει, φυσικά.

Η λέξη Βέρμαχτ έχει ταυτιστεί με τον ναζιστικό στρατό ο οποίος μου είναι σιχαμένος.

Άσχετο: μήπως σε ξέρω; 296 σειρά ήσουν;

jesus, θρησκεία, παύλα και τελεία.

#5
Vrastaman

Το αγαπημένο πατούμενο των σκινάδων.

Άσχετο, αλλά περπατόυσα στο Μαίναλο με το σκύλο μου και μια νίντζα πετάχτηκε από το πουθενά ουρλιάζοντας «φυγεεέ τα τρομάξουν τα μαρτίνια!!!» Έτσι λένε εκεί τα κατσικίδια.

#6
patsis

Μπορεί, αλλά σε εμάς τις φορούσαν απλώς έφηβοι.

#7
iron

αχαχαχαχα βράστα!

#8
HODJAS

Σημείωση:

Τα παλουκάρια του NF και του BNP στα 80'ς της Αγγλίας και οι μοδέρνοι των 90'ς της Ελλάδας φορούσαν μάρτενς ή ντόκ όπως λέγονταν - όχι λόγω του γιατρού doc Marten αλλά λόγω του τύπου τους δηλ. τις φορούσαν παραδοσιακά οι νάφτες του ντόκου dock. Κάποια παραλλαγή τους με μεταλλικά γαντζάκια φορούσαν επίσης και οι ΔΕΗτζήδες παλιότερα (για ν' ανεβαίνουν στις κολώνες).

Επίσης και οι ολόσωμες φόρμες εργασίας λέγονταν ντόκ.

Κανονικά οι μπότες είχαν σίδερο και μπροστά και πίσω απο τον αχίλλειο ως την φτέρνα, για λόγους ασφαλείας λόγω της επικινδυνότητας των ναφτικών εργασιών π.χ. μην σου πέσει κανά φορτίο και σου λυώσει το πόδι, να' χεις σταθερό βάδισμα λόγω βάρους σε θαλασσοταραχή, ανεβαίνοντας κλίμακα κτλ.

Ιδίως τα δάχτυλα και των χεριών και των ποδιών, είναι το αγαπημένο [sic] ατύχημα της ναφτοσύνης. Ας μην πάμε στον Καββαδία, που τα λέει εδώ και 60τόσα χρόνια (ενός κληρούχα, του' πεσε μαντεμένια μπουκαπόρτα ανθρωποθυρίδας στα πόδια κι επειδή φορούσε τα μαλακισμένα άρβυλα υπηρεσίας, έχασε δυο δάχτυλα)...

Οι μπότες με steel caps (iron shod boots) ήταν απαραίτητο αξεσουάρ των Εγκλέζων Αγανακτισμένων Πολιτών των 80'ς στο θεάρεστο σπόρ τους (Paki-bashing - ελληνιστί πάμε να πλακώσουμε κανα Πακιστανό να περάσει η ώρα). Στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν σε δυο βασικά χρώματα (μαύρο & βουργουνδίας). Το '92 στο Λονδίνο βρήκα απίστευτη ποικιλία χρωμάτων-τύπων-σχεδίων κλπ, αλλά ούτε ένα ζευγάρι (στα εξουσιοδοτημένα μαγαζιά τουλάχιστον) με μέταλλο μπροστά. Ήταν ξενερουά με φλάτ μυτερή μούρη και δεν έδινε την καμπύλη, που ξέραμε στην Ελλάδα.
Όταν ρώτησα τί είχε παιχτεί, μου είπαν «απαγορεύθηκε». Ξαναρώτησα «γιατί;» και η απάντηση ήταν, «εσύ γιατί λές;»

Περαιτέρω, στις ελληνικές πόλεις τα σκινιά φορούσαν μπότες με άσπρα κορδόνια ενώ τα μανιαούρια με κόκκινα, για να ξεχωρίζει who is who (δηλ. ήταν ένδειξη σε ποιόν χώρο ανήκεις).

Στην ερώτηση «γιατί σιχαμένο όνομα η Βέρμαχτ;» ας μην τρέχουμε μέχρι την Τρεμπλίνκα, που' ναι μακριά. Πάμε εδώ κοντά λοιπόν κι ας αναρωτηθούμε, απαντώντας στην ερώτηση με ερώτηση κι ας είναι κι αγένεια: Γιατί το '76 άλλαξε όνομα η Στρατιωτική Αστυνομία και τα διακριτικά της απο ΕΣΑ σε ΣΝ (Στρατονομία) ΑΝ (Αερονομία) και ΝΑ (Ναυτονομία);

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.

#9
Παπαντώνης

Μάλλον δεδομένη η σύνδεση του «wehrmacht» από όλους με το 3ο reich.Απλά ξεσήκωσα το θέμα διότι είχα την εντύπωση εφ'όσον σημένει κάτι σαν «αμυντική δύναμη» πιθανόν να μην το είχαν αποποιηθεί οι Γερμανοί, κάτι που μετά απο μικρή έρευνα είδα οτι δεν συμβαίνει, και αυτό μάλλον έγινε λόγω σύνδεσής της λέξης με το 3ο reich, όπως άλλωστε πολύ σωστά ανέφερε ο Hodjas για την ελληνική περίπτωση με την ΕΣΑ.

Επίσης για να διώξω κάθε ομίχλη να πω ότι δεν υπάρχει από μέρους μου κανένα αίσθημα γερμανοφιλίας ούτε νοσταλγίας πάσης φύσεως καθεστωτικού-απολυταρχικού πολιτεύματος ή ιδεολογιας.

#10
patsis

Μα κάθεσαι και κάνεις δηλώσεις τώρα; Χαλάρωσε αδερφέ, όλα γκουντ.

#11
Galadriel

@Παπαντώνης: θες να πεις ότι δε συμπαθείς ούτε τη Μέρκελ η οποία μας δίνει λεφτά να τρώνε τα παιδάκια μας και στην οποία χρωστάμε τον ήλιο που ξημερώνει;! Και το λες και δημοσίως;!