Προφ ειρωνικό, έχει αντίστοιχη σημασία με εκφρασούλες τ. όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε, τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι κλπ

Ο λόγος που είσαι σα γαμώ το κερατό μου, που έχεις βουτηχτεί μεσ' στη μιζέρια, που έχεις μαραθεί από τη στενοχώρια είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για να στανιάρεις: είναι η έλλειψη του περί ου ο λόγος. Είναι; Ε, δεν είναι, μάλλον έχεις πολύ σοβαρότερα προβλήματα που προηγούνται να λυθούν και το περί ου ο λόγος είναι απλή ενοχλητική λεπτομέρεια.

Στην ερωτηματική του μορφή τ. «αυτό σε μάρανε;», παίρνει και την έννοια εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί ξυρίζεται με όλα τα συνώνυμα.

Εδώ: Η ειλικρίνεια σε μάρανε: Δείτε υποτιτλισμένο το ηχητικό μήνυμα που άφησε ένας ολίγον μεθυσμένος νεαρός από τις ΗΠΑ στην κοπέλα του, θέλοντας να της εξομολογηθεί ότι την απάτησε με την ίδια της την αδερφή. Μην ανησυχείτε όμως, με λίγη σαμπάνια όλα θα φτιάξουν… (σ.ς. πολύ τρόμπας ο τύπος ένιγουέιζ)

Εδώ: κ.Πρόεδρε η γυμναστική σε...μάρανε: Τον Γιώργο Παπανδρέου τον μάρανε η γυμναστική. Μην και χάσει κάτι από τους μύες του. Έχει εγκαταλείψει οτιδήποτε έχει σχέση με τον αθλητισμό στην Ελλάδα [...] και...αυτός κάνει πιλάτες.

Εδώ: Κι αν εντοπίσετε κανέναν πελάτη που επιμένει ακόμη ν’ αγοράσει πίνακα ζωγραφικής ή αγαλματάκι, αυτόν να τον τσακίσετε δύο φορές. [...] Θα μου πεις τώρα, αυτό σε μάρανε, ρε Καμπουράκη; Εδώ ο κόσμος καίγεται, οικογένειες πεινάνε, άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο της ανεργίας, το 30% των κατοίκων της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ευρωπαίοι ελεγκτές κάνουν κατοχή στη χώρα… κι εσύ ασχολείσαι με τους πίνακες ζωγραφικής; [...] Ε, ναι λοιπόν, αυτό με μάρανε. Και αυτό.

Αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες! (από joe909, 16/10/11)"Η ειλικρίνια σε μάρανε." (από Galadriel, 17/10/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Σωστή.

#2
MXΣ

'Ελα βρε Galaτέτοια μας! Βάζουμε και τέτοια τώρα! Απαράδεκτο! (γαμώτο, ουάν μείον από το πρόχειρο...)

#3
knasos

Πέω τα ρισπέκια.

#4
Galadriel

Θεγκζ γκάιζ, προτείνω ανεπιφύλακτα το λινκ του πρώτου παραδείγματος με το μεθυσμένο που απολογείται στη γκόμενα μέσω τηλεφωνητή... Εδώ που τα λέμε το ανεβάζω μήδι.

#5
anchelito

μήδι 2: είναι από την Κρήτη και τα λέει τσεκουράτα!

#6
HODJAS

Πέω τα ρισπέκια...

Τί είπε ο άνθρωπος!

#7
knasos

Και να ´ξερες πόσο προσπάθησα για να γράψω -ω αντί για -ο :Ρ