Το βλακόμετρο της πολιτικής βάρεσε μπιέλα όταν ο Γ.Α.Π. είχε την φαεινή ιδέα να μετονομάσει τα εξόχως «μη ορθά» υπουργεία Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μηκυό ένα πράμα. Μόνο αυτός θα μπορούσε να εμφυσήσει μια εσάνς κορεκτίλας στο υπουργείο που στεγάζει τα ΜΑΤ, την ΕΥΠ, τους γνωστούς αγνώστους, και ταλιμπάν.

Φυσικά το κοινό αίσθημα έσπευσε να πανηγυρίσει το γελοίο το πράγματος, καθιερώνοντας το νέο μόρφωμα ως Υπουργείο Προπό και τον υπουργό αυτού προπατζή.

- το υπουργείο ΠΡΟΠΟ απειλεί να μακελέψει παλαιστίνιους πρόσφυγες έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ
(εδώ)

- Ο Χρήστος Παπουτσής παραμένει υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ. Επιβραβεύτηκε η απαράμιλλη ικανότητά του στη συμπλήρωση δελτίων ΠΡΟΠΟ και η προχθεσινή επιτυχία του στη χρησιμοποίηση έμμισθων κουκουλοφόρων «εθελοντών» στην καταστολή της μεγαλειώδους διαδήλωσης των Ελλήνων πολιτών...
(εκεί)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Και ο υπουργός λέγεται προπατζής.

Παρομοίως και με τον φόρο αλληλεγγύης. Αν είχε παραμείνει ο Γ.Α.Π. ενεδέχετο να πληρώναμε μια σειρά φόρων με ωραία ονόματα, όπως φόρος αλληλοσεβασμού, φόρος υπευθυνότητας, φόρος αλληλοεκτίμησης, φόρος αυτοπεποίθησης και άλλα κορεκτιλάτα νιουεϊτζιλάτα ωραία. Θυμίζει λίγο η κατάσταση αυτά που έλεγε ο Καβάφης για τη λειτουργία των ονομάτων σε περιόδους παρακμής.

#2
Vrastaman

Ω, είχα ξεχάσει εντελώς το λήμμα σου mon emmental dedans!

#3
Khan

Υ.Γ. Πριν από ένα χρόνο που ανάρτησα το λήμμα προπατζής το είχα ακούσει και διαβάσει μόνο σε δεξιά περιβάλλοντα, και τώρα βλέπω με χαρά ότι χρησιμοποιείται και από το indymedia.

#4
Vrastaman

...και φυσικά φόρος φενγκ σούι από το Υπουργείο «Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» :Ρ

#5
joe909

Και θυμίζει (το ΥΠΡΟΠΟ) πολύ τον Όργουελ (1984): Το Υπουργείο Αλήθειας, που χειριζόταν τις ειδήσεις, τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και τις τέχνες. Το Υπουργείο Ειρήνης, που ήταν ασχολιόταν με τον πόλεμο. Το Υπουργείο Αγάπης, που ήταν επιφορτισμένο με την τήρηση της δημόσιας τάξης. Και το Υπουργείο Αφθονίας, που ήταν υπεύθυνο για τα οικονομικά.

#6
Khan

Σωστός!

#7
Vrastaman

Έτς, η νεογλώσσα του ΓΑΠ σε όλα θυμίζει το newspeak του Όργουελ!

#8
Khan

Τρέπεται και σε Υπουργείο Προστασίας του Πολιτικού (αρκεί να δει κανείς τις αναλογίες αστυνομικών που φρουρούν την Βουλή με αυτούς που φρουρούν άλλα επικίνδυνα σημεία, ή από την μέριμνα που δεν καταβάλλεται για να σωθούν περιουσίες πολιτών).

#9
GATZMAN

> Τρέπεται και σε Υπουργείο Προστασίας του Πολιτικού
Και σύμφωνα με το σύνθημα των αγανακτίστας... face to face προς τους μπάτσους του καθεστώτος:

Αν έχετε τιμή, αν έχετε πατρίδα, ανάποδα, ανάποδα κρατήστε την ασπίδα

#10
salina

Θεό θυμάμαι που το διάβασα (μάλλον τουιτερ) «ο πολίτης φεύγει από την προστασία του παπουτσή)

#11
Khan

Άλλο παράδειγμα οργουελικής NewSpeak είναι τα Κέντρα Φιλοξενίας (με μπόλικα κουότ), όπου οι μετανάστες φιλοξενούνται αφού πρώτα καθαριστούν από τις σκούπες της αστυνομίας (δημοσιοκαφρικός όρος που τον έχει κι ο Μπάμπης), καθώς η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά του Έλληνα, η άλλη μισή είναι η φιλοξενία
(Τζαμαχιρίγια not intended, απλώς το καταθέτω ως ευφημισμό νέας κοπής).