Η Μελούνα είναι ελληνική αυχενική κορυφογραμμή και συγχρόνως διάβαση στις ΝΔ. προσβάσεις του κάτω Ολύμπου με υψόμετρο 540 μ. που σχηματίζεται από τον ορεινό όγκο του Μενεξέ (868 μ.) προς Β. και του υψώματος Χασάν Μελούνα (563 μ.) προς Ν. Από τον αυχένα αυτό επικοινωνεί η πεδιάδα της Ελασσόνας με την πεδιάδα του Πηνειού ποταμού. Η διάβαση της Μελούνας βρίσκεται σε απόσταση 17 περίπου χλμ. από τον Τύρναβο.

Η οριογραμμή της Μελούνας ως σύνορο του Ελληνικού Βασιλείου με την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά την αποτυχημένη εξόρμηση του 1897, στοίχειωσε το Ελληνικό κράτος ως συνώνυμο της εθνικής μιζέριας και ταπείνωσης μιας μικρής χώρας-καρπαζοεισπράκτορα περιορισμένων δυνατοτήτων.

Ποιος να το φανταστεί ότι μετά τους «θριάμβους» του ευρώ, των Ολυμπιακών Αγώνων και της Γιουροβίζιον, θα γυρίζαμε τόσο γρήγορα πίσω στην Ελλάδα της Μελούνας.

(από joe909, 19/11/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Η Μελούνα προέρχεται από την ένωση των λέξεων μελανό+φεγγάρι, άρα από τη λίλιθ (μαύρη σελήνη); Σύμφωνα πάλι με το πέμπτο σχόλιο εδώ, η Λίλιθ παραπέμπει στο Λίλιαν. Άρα ενδεχομένως το όνομα της κορφής να πάρθηκε από κάποιο ποιμενικό πηδύλλιο με κάποιο Λίλιαν.

#2
joe909

Ωραίος και διδακτικός Αγιβέ. Την έχει τραγουδήσει και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (1:51 στο μήδι), αν και δεν αντιλαμβάνομαι τι ρόλο παίζει η πύλη των λεόντων.

#3
allivegp

Ο ίδιος ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β, αρχιστράτηγος των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, κατατρύχονταν από το φάσμα της «Ελλάδας της Μελούνας» σε όλη τη διάρκεια των πολέμων, όταν κάτι δεν (του) πήγαινε καλά και κινδύνευαν να χαθούν όλα.

Το φάσμα ξορκίστηκε τελικά με τη συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας και τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του θέρους του 1913, αλλά η προοπτική μιας Ελλάδας υποτελούς, μίζερης και ακρωτηριασμένης (με άλλη μορφή βέβαια), ξαναγύρισε στις μέρες που ζούμε.

Ο Ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, που υπηρέτησε στο Επιτελικό Γραφείο του Κων/νου, κάνει αναφορά στην Ελλάδα της Μελούνας, εδώ.