Τίτλος παλαιού άσματος που τραγουδούσε ο Νίκος Γούναρης σε στίχους Αλέκου Σακελάριου, Χρήστου Γιαννακόπουλου και μουσική Μιχάλη Σουγιούλ. Έχει αυτονομηθεί για να χαρακτηρίσει πολύ εντυπωσιακή γυναικάρα που διακρίνεται για την λεβέντικη κορμοστασιά της διαθέτοντας στοιχεία από τους γυναικότυπους τσολιάς και λεβεντομούνα, που είναι δηλαδή ψηλή και εύρωστη.

Είναι συχνό φαινόμενο να τρέπουμε σε ουσιαστικά αρσενικού γραμματικού γένους ουσιαστικά με τα οποία χαρακτηρίζουμε κατ' αρχήν γυναίκες, όταν θέλουμε να δείξουμε την εντυπωσιακή λεβεντιά της εμφάνισης μιας γυναίκας, που παραπέμπει έτσι σε μια ανδροπρεπή ομορφιά (με την καλή έννοια). Βλ. και μούναρος, μούνος, πούτανος. Τιθέμεθα έτσι σε μια ανταγωνιστική σχέση με την γυναίκα που λόγω μεγέθους μας απειλεί. Η συγκεκριμένη μεταφορά έχει οθωμανικές συνδηλώσεις, καθώς αναφέρεται στο σώμα των Γενιτσάρων που κατά την περίοδο του οθωμανικού ζυγού συγκροτείτο από παιδιά ραγιάδων. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό είναι μια ηδονjική μουνομαχία μεταξύ ενός τσολιά κι ενός κορίτσαρου- γενίτσαρου. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ψυχανάλα, για την ερωμένη ως εξ οικείων εχθρό, την οποία αφήνουμε σε ειδικούς ψυχανάλατους και άλλες γιαλόμες.

Η έκφραση πάντως αποτελεί μπαμπαδισμό/ παππουδισμό, ενώ επιβιώνει και σε περιοδικά τ. Πλεϊμπόι, Πουτσοπόλιταν κ.τ.ό. ως μια εύκολη ρίμα χρησιμεύουσα ως λεζάντα σε αισθησιακή φωτογραφία εντυπωσιακής μοντέλας.

Πάσα: Gatzman.

  1. Πρώην Ελληνίδα Playmate. Γυμνός κορίτσαρος σωστός γενίτσαρος! (Εδώ).

  2. Ένας Κορίτσαρος σωστός Γενίτσαρος! Η 27χρονη Βρετανίδα ηθοποιός και μοντέλο Τζένιφερ Μέτκαλφ έγινε γνωστή από το ρόλο της ως Mercedes McQueen στη σαπουνόπερα Hollyoaks. Το ανδρικό περιοδικό «Nuts» τη φωτογράφησε με σέξι μπικίνι, ένα περίπου χρόνο μετά τη λιποαναρρόφηση που δήλωσε ότι έκανε για να αποκτήσει πιο αδύνατους γοφούς και οπίσθια. (Εδώ).

  3. Ποιο τούμπανο έχει τσακωθεί με οικοδόμο; ΕΝΑΣ ΚΟΡΙΤΣΑΡΟΣ ΣΩΣΤΟΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ… ΜΑΣΑΕΙ
    Και μόνο που τη βλέπει κανείς, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα… πολύ άγριο θηλυκό το οποίο όπως εξομολογήθηκε στο περιοδικό Down Town δεν έχει διστάσει να… τσαμπουκαλευτεί ακόμα και με οικοδόμο. (Εδώ).

(από Khan, 19/11/11)(από Khan, 19/11/11)(από Khan, 19/11/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

να πω ότι ναι μεν το λήμμαν είναι άχαρο και μπαμπαδέ, αλλά λεγόταν και παραλεγόταν κάποτε, άρα μάλλον άδικα θάφτηκε. ο δε ορισμός μια χαρά είναι μωρέ, τι σας έπιασε;

#2
Vrastaman

Τοιούτο λήμμαν δεν εμπαγαποντοδότησε μπρόδερ τις, ουδέ σίστα τις, αλλά πους τις.