Χαρακτηρισμός προς παιδάκι των πρώτων τάξεων του Δημοτικού από συμμαθητές του, τουλάχιστον 2-3 δεκαετίες πίσω, όταν το παιδάκι αυτό διέθετε πεταχτά αυτιά, ή, επί το επιστημονικότερο, αφεστώτα ώτα.

Η ανατομική αυτή παραλλαγή του πτερυγίου του ωτός, συνήθως -αλλά όχι πάντα- αμφοτερόπλευρη, προκύπτει από δυσπλασία ή ατελή κύρτωση των ελίκων (μείζων-ελάσσων) της χόνδρινης μοίρας του ωτός και προσδίδει στο παιδάκι την εικόνα εξωγήινου, όπως ο Σποκ του Σταρ-Τρεκ. Δυστυχώς, η παιδική ηλικία έχει την τάση να εμφανίζει μικρή ανοχή στη διαφορετικότητα κι έτσι τα παιδάκια με αφεστώτα ώτα συγκεντρώνουν τα σκώμματα των υπόλοιπων παιδιών, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό και τον ψυχισμό τους τουλάχιστο μέχρι να ενηλικιωθούν.

Σήμερα, η πάθηση διορθώνεται χάρη στο νυστέρι των πλαστικών χειρουργών και/ή των ωτο-ρινο-λαρυγγοφάγων που εσχάτως φτιάχνονται με το να αποκαλούν αυτάρεσκα εαυτούς «χειρουργούς κεφαλής-τραχήλου» (άρα των πτερυγίων περιλαμβανομένων).

Άλλοι παραπλήσιοι χαρακτηρισμοί είναι: ραντάρ και πρόσφατα GPS.

Δεν ανεβαίνει, ως φόρος τιμής προς όλα τα παιδιά που αποκαλέσαμε Σποκ όταν ήμασταν μικροί (και ανώριμοι).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

μία τάξη που όλα τα παιδιά έχουν αφεστώτα ώτα λέγεται αφεστικυία τάξη;

(απλά για να με βρίζει ο βίκαρ που γαμάμε το ζήτημα)

#2
Vrastaman

#3
Vrastaman

Α, βλ. και παπαληγούρας :)

#4
allivegp

Long live rock, Vrasta!

#5
Vrastaman

Right-on, dude!

#6
allivegp

Συνώνυμο: φτάκας, εκ του αυτί<αυτάκας

#7
joe909

Και: μάτια πλάνα και αυτιά αεροπλάνα.
(Ανθολόγιο παιδικής κακίας).

#8
earendil_ath

Προ αισθητικής χειρουργικής, κολλούσαν τα αυτάκια με σελοτέιπ. Η δικαιολογία ήταν ότι όπως το παιδί κοιμάται, το διπλώνει και έτσι επιτείνεται - διαιωνίζεται το πρόβλημα

#9
dryhammer

Στον καιρό μου αυτα τα αυτιά τα λέγαμε ξεκούμπωτα