Ο χαρακτηριστικός τύπος που μιλάει για σκηνικά ενώ δεν ήταν ποτέ μπροστά, απλά τα έχει ακούσει. Συνήθως υπερηφανεύεται για τις κατακτήσεις του, για τις αντοχές του στο ποτό και για τους σαματάδες σε γήπεδα, τις πορείες που είδε αλλά δεν πήρε μέρος.

Μπορεί να συμμετέχει σε καταστάσεις που δεν υπάρχει περίπτωση να του βγουν σε κακό, π.χ. πεσίματα 10 σε 1.

Ακούει λαϊκή μουσική και βγαίνει κυρίως σε μπουζούκια, αλλά δεν έχει πρόβλημα να βρεθεί σε τρεντομάγαζα όπου συνήθως το παίζει ζάντα ακόμα κι αν έχει πιει μια μπύρα φωνάζοντας «Πω πάλι κομμάτια έγινα».

Συνώνυμο του στραβοστόμης.

- Τι σου έλεγε ο Γιώργος;
- Έλα μωρέ... Ότι έδειρε 10 άτομα μόνος του, ότι πήδηξε τρεις γκόμενες σε παρτούζα και τέτοιες παπαριές. Δεν τον ξέρεις τον βλαχόμαγκα...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Για το στραβοστόμης βλ. στραβοστομιάζω.

#2
HODJAS

Παλιότερα, όσο μικρότερος ο τόπος, τόσο λιγότερες οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις των κοινωνών, τα ήθη σφιχτά, η ζωή σκληρή και πεζή, η εκπαίδευση μηδαμινή και κατά συνέπεια μεγαλύτερη η ανάγκη μυθοπλασίας, προκειμένου να καλύψει τα κενά της εξημμένης φαντασίας και της καταπιεσμένης ζωτικότητας.

Ιδίως ο χωριάτης, αναπόφευκτα φλυαρούσε κάνοντας την τρίχα-τριχιά και φυσικά ήταν καχύποπτος προς τους άλλους για την ακρίβεια των πληροφοριών που μετέδιδαν, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλέτρια.

Με την διάδοση της εκπαίδευσης και κυρίως με την ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών της τηλεόρασης και του διαδικτύου, οι διαφορές εξομαλύνθηκαν και πάνω-κάτω όλοι τις ίδιες εικόνες έχουμε παντού. Εξ άλλου, με τον καταρράκτη ασύστολων ανακριβολογιών που εισπράττουμε καθημερινά απο τα μήντια, έχει εκμηδενιστεί το ειδικό βάρος ενός (ακόμα) μικρού ψεύδους ή έστω υπερβολής.

Παρ' όλα αυτά, ο ορισμός δεν είναι σωστός. Βλαχόμαγκας σημαίνει κάτι άλλο βλ. τελευταία παράγραφο εδώ.

#3
Khan

Χρειάζεται μια προσθήκη ορισμού. Χότζα θα την κάνεις εσύ, ή να ρίξω μια καβουριά;

#4
HODJAS

Παραγγελιά στη μοναξιά, στην καβουριάαααα ...