Είδος τζάκετ, πανωφοριού δηλαδή. Από το flight jacket, που αναφέρεται σε αρκετές παραλλαγές του ενδύματος.

Στα ελληνικά σημαίνει κάτι τέτοιο: Κοντό, με λάστιχο στην μέση, συνθετικό, γυαλιστερό σαν φόδρα μέσα κι έξω, εξωτερικά μαύρο ή λαδί, εσωτερικά φωτεινό πορτοκαλί, με σχεδόν ανύπαρκτο γιακά. Τσέπες με φερμουάρ και θήκες για στυλό (όπου έμπαιναν φυσίγγια, για εφέ) ψηλά στα μανίκια, στο ύψος του μπράτσου και τσέπες χαμηλά για να μην κρυώνουν τα χέρια. Ντουμπλ-φας (φοριέται και το μέσα έξω) και αντιανεμικό, ανάλογα βέβαια με την ποιότητα της κατασκευής.

Κάποτε πολύ της μόδας, μετά υποβιβάστηκε σε πιο καγκούρικη επιλογή, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, αρχές ενενήντα. Έως τα μέσα των 90's, απ' όσο θυμάμαι, είχε περιπέσει πια σε ανυποληψία ή έστω, σε χρήση ως το μπουφάν των μαστόρων πάνω στο γιαπί.

Ξεχωριστή ιστορία έχει το φλάι για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ (π.χ. βλ. εδώ). Στην θύρα 4 όσοι είχαν φλάι το φορούσαν ανάποδα, με το πορτοκαλί του απ' έξω. Ήταν μια περίοδος που στην Βόρεια Ελλάδα το φλάι ανάποδα είχε φτάσει να σημαίνει για τον καυλοπιτσιρικά την στολή της οποιασδήποτε ιδιαίτερης περίστασης με χαρακτήρα καταδρομικής: κατάληψη, πενταήμερη, τσαμπουκάδες με άλλα σχολεία και τέτοια.

  1. Από εδώ:

Δηλωνω δημοσιως οτι μετανιωνω οικτρα για οσες φορες εχω χλευασει τα φλαϊ και αυτους που τα φορανε. Σημερα ειδα το This is it κι ο Μαϊκολ φοραγε ολη την ωρα ενα φλαϊ. Κανονικο. Πορτοκαλι απο μεσα και με τα ολα του.

  1. Από εδώ:

θυμάμαι κερκιδα παοκ να φορανε ολοι fly.. και στα γκολ τα γυρναγανε στα πορτοκαλι ολοι :D

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Μπράβο ρε πάτσις.

#2
MXΣ

#3
allivegp

Μπράβο (α)πάτσι.

Αν θυμάμαι καλά, κυκλοφορούσαν και με κουκούλα με γούνα στο γείσο, σε στυλ εσκιμώου.

Φλάι φορούσανε και οι Αρειανοί στο Χαριλάου και μάλιστα κάποτε θελήσανε να μπάσουνε και το πορτοκαλί της φόδρας τους ως επίσημο χρώμα στη στολή της αγαπημένης τους ομάδας.

Σήμερα, οι κάγκουροι των γηπέδων έχουν αντικαταστήσει τα φλάι με κάτι άχρωμες και στυλιστικά ανύπαρκτες ισοθερμικές φανέλες: Στο ματς Γιούβε - Ίντερ πέρσι το χειμώνα, συνάντησα έναν έλληνα που φορούσε 6, τη μία πάνω από την άλλη, προκειμένου να κάμψει το τσόκρυο που επικρατούσε στους πρόποδες των Άλπεων.

#4
PUNKELISD

2ο μύδι: «... η επίθεση των φιλάθλων στα ματ τα οποία τόλμησαν να μπούνε από την πόρτα της Θήρας 4»!!!!
Αυτά είναι!

#5
Khan

Εξαιρετικό λήμμα- ορισμός. Κρίμα που μπαγαποντοδοτήθηκε.

#6
patsis

Νά 'στε καλά!