Η χώρα ή ο χώρος (ιδεολογικός, πολιτικός, θρησκευτικός, αθλητικός και ταλιμπάν) όπου αυτοί που τον απαρτίζουν συμπεριφέρονται ως κοπάδι, δηλαδή ως άκριτοι κοπαδοί του ποιμένος-ταγού και της χιλιομασημένης κυρίαρχης ιδεολογίας, χωρίς να αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη και το ρίσκο της κριτικής αποστασιοποίησης. Και που φροντίζουν να εξοστρακίσουν όποιον τολμήσει να διαφοροποιηθεί.

Το β' συστατικό είναι το εξαιρετικά σλανγκενεργό -στάν που παραπέμπει σε χώρα της Ανατολής, και το χρησιμοποιούμε συχνά για να αναδείξουμε τον ανατολίτικο (με την κακή έννοια) χαρακτήρα της Ελλάδας ως Ελλαδιστάν. Και στην προκείμενη έκφραση αναπαράγεται το οριενταλιστικό στερεότυπο ότι προσιδιάζει στις χώρες -σταν της Ανατολής να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι ως άμορφα κοπάδια- μπουλούκια. Παίζει βέβαια εδώ και με την λέξη στάνη.

Έχει ενδιαφέρον, επίσης, ὀτι ενίοτε έχει επιρρηματική χρήση, βλ. παράδ. 4.

Πάσα: Mr Cadmus.

  1. Πάσης φύσεως «κοπάδι» καταστρέφει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα.Αυτοεξορίσου από την χώρα του Κοπαδιστάν (Εδώ).

  2. υπάρχουν 3 κατηγορίες ομάδων αναρχοδιεθνιστούλιδων:
    γ) Το κοπαδιστάν. Καμμένα φοιτητάκια, μεταξύ των οποίων και γόνοι αρκετών ευκατάστατων και ευυπόληπτων οικογενειών, παρασυρμένοι αριστεριστές, κομπλεξικοί πάσης φύσεως, παρατρεχάμενοι, ρομαντικοί, ψυχικά διαταραγμένες προσωπικότητες, γραφικοί, εκ γενετής πυροβολημένοι, καθ' έξιν κάφροι και επιρρεπείς στην υποβολή, μανιοκαταθλιπτικοί μηδενιστές ... όλα τα άνθη του αγρού ριγμένα στο αντιεξουσιαστικό μπλέντερ και ελεχόμενα από «φύλαρχους» αναρχοπατέρες που κατά συντριπτικό κανόνα τα παίρνουν χοντρά από πρώην, νυν και αεί κυπατζήδες (η υποτυπώδης ιεραρχία μάλιστα που στήνουν οι εμπνευσμένοι αυτοί επαναστάτες για το «ποίμνιο» τους αποτελεί μνημειώδες οξύμωρο προς τα «ιερά θέσφατα» του αναρχισμού). Η χρηματοδότηση είναι φυσικά σταθερή (και αν το απαιτεί η περίσταση ακόμα και γενναιόδωρη)...μεταφραζόμενη σε έντυπα, αφίσσες, προπαγανδιστικό υλικό, εκ των έσω ενημέρωση για τις κινήσεις των 'αντιπάλων' και ότι άλλο λαδάκι χρειάζεται ο μηχανισμός για να πάρει μπρος. (Εδώ).

  3. Ένας που μου ρχεται στο μυαλό ΤΟΛΜΗΣΕ να τα βάλει με το κοπαδιστάν. Ακόμα τρέχει ο φουκαράς... (Εδώ)

  4. Μιλάμε για επιλεγμένα μεν αλλά νορμάλ εστιατόρια στο κέντρο των πόλεων (όχι τίποτα τουριστοπαγίδες που σε πάνε τα ταξιδιωτικά πρακτορεία κοπαδιστάν). (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Mr. Cadmus

Εξαιρετικός.

#2
allivegp

Στο παρ.(4) χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα, αλλά εσφαλμένα αντί του ορθού τύπου κοπαδηδόν.

#3
allivegp

  • επίρρημα!!!!
#4
Khan

Ωστόσο, βρήκα παρόμοια χρήση σε άλλα δύο (συνολικά τρία) παραδείγματα:

- Ανήκει στον καθένα μας και τάσσεται κάθε φορά στο σκοπό που συμβαίνει να ταιριάζει, δεν ακολουθεί κοπαδιστάν το βοσκό, αναπροσανατολίζεται, έχει ευελιξία, αντιλαμβάνεται το δούλεμα -όσο το ψάχνει δλδ- και αντιστέκεται. (Εδώ).

- Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά καντήλια πέφτουν
μην έπεσαν του Πούτινος τα φοβερά Τουπόλεφ;
μην έρχονται κοπαδιστάν σαράντα Κοσμοσφαίρες;
ουδέ Τουπόλεφ έπεσαν ουδέ και Κοσμοσφαίρες
μόν' είν' του Λιάκου οι πορδές π' αστράφτουν και βροντάνε. (Εδώ).

Χρησιμοποιείται δηλαδή αντί του κοπαδηδόν ή αντί του κοπαδιαστά. Ίσως επειδή σαν λέξη το κοπαδιστάν μοιάζει με το κοπαδιαστά ενώ το τελικό νι μοιάζει και με αρχαϊκό τύπο λ.χ. σε -δην ή σε -δον .

#5
soulto

Παίζουν και τα κοπαδίτης και κοπαδισμός:

-Αλήθεια ποιοί/ες είναι αυτοί που εσύ είσαι το αντίθετο τους? Οι ...προοδευτικοι/ές άπλυτοι/ες?
-Μα αυτό είναι κοπαδισμός κούκλα μου.

Να, κατά φωνή και ο γάϊδαρος, πρόσφατα έστειλαν σε νοσοκομείο 24χρονο. Να λοιπόν οι ''κοπαδίτες'' που έψαχνες

Απ' εδώ