Ευρισκόμενος σε μουσικό κόντεξτ, ο θόρυβος μπορεί να λαμβάνει τις εξής διακριτές σημασίες:

  • Το τελικό μουσικό αποτέλεσμα (εφεξής με την έννοια του ολοκληρωμένου αποτελέσματος μετά από διαδικασίες σύνθεσης, εκτέλεσης, παραγωγής και παρουσίασης) είναι απροσδιόριστο, όσο και καινοτόμο, εννοώντας πως δεν χωράει παρά μόνο σε γενικού τύπου ταμπέλες -ίσως ούτε καν και σ' αυτές. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τα κομμάτια καλύπτουν ένα ευρύ και συχνά-πυκνά ετερόκλητο φάσμα μουσικών ιδιωμάτων με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία στην απόσταξη των επιρροών. Ο θόρυβος μπορεί να αφορά μουσικές που στηρίζονται σε κάποια αναγνωρίσιμη ακουστικά μουσική βάση (π.χ. ροκ, μέταλ, κ.α.) ή σπανιότερα, μπορεί να δηλώνει κάτι το ολότελα καινούργιο και ανήκουστο (με την καλή έννοια). Π.χ.: Ποστίλες.
  • Σε συνδυασμό με το παραπάνω, αλλά όχι απαραίτητα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι τιγκαρισμένο φουλ στα εφέ, έτσι ώστε η απροσδιοριστία να είναι τεχνητή ενώ η μουσική βάση να είναι στην πραγματικότητα πιο στάνταρ και βατή απ' ότι υποδηλώνεται με την πρώτη ακρόαση. Σαν μπόνους, η κατάχρηση των εφέ μπορεί να εντείνει την αίσθηση της χαοτίλας και του χασίματος κατά το άκουσμα, οδηγώντας τον ακροατή σε πιο ατμοσφαιρικά μουσικά μονοπάτια. Π.χ.: Πάλι ποστίλες, αλλά και ambient, industrial, new rock, διάφορα metal παρακλάδια κλπ.
  • Το τελικό μουσικό αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά θορυβώδες και χαοτικό, αλλά και πάλι με την καλή έννοια: Συνθετικά και εκτελεστικά έχει κάτι να πει και το λέει, οπότε η παραγωγή μπορεί να είναι θόρυβος είτε ηθελημένα (πιο συχνό φαινόμενο) είτε λόγω απειρίας κατά την τελική μίξη/μάστερινγκ (ευτυχώς, πλέον όχι τόσο συχνό φαινόμενο). Το ίδιο ισχύει και σε συναυλιακό περιβάλλον (όπου ο θόρυβος, λιγότερο κολακευτικά όμως, δυστυχώς είναι περισσότερο κανόνας παρά εξαίρεση). Π.χ.: Ντεθιές.
  • Το τελικό μουσικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από τη δημιουργική χρήση μη μουσικών ήχων του περιβάλλοντος, δηλαδή αξιοποιεί τους θορύβους που μπορούν να παράγονται με τεχνητό ή φυσικό τρόπο, π.χ. το κουδούνισμα των κλειδιών σ' ένα μπρελόκ, ο ήχος του ανέμου/ της βροχής/ της πόρτας που τρίζει/ των μηχανών και μηχανημάτων κ.α. Κάπως έτσι υποτίθεται ότι γεννήθηκε και το μουσικό ιδίωμα του industrial.
  • Το τελικό μουσικό αποτέλεσμα είναι Γ.Τ.Π. και η συνθετάρα/γκρουπάρα/παραγωγάρα είτε μας δουλεύει ψιλό γαζί πουλώντας άποψη, είτε την έχει ακούσει τελείως με την πάρτη του και πολύ απλά δεν νιώθει. Επειδή, όμως, ο μέσος άνθρωπος δεν είναι τόσο κάφρος που να μην καταλαβαίνει ότι αυτό που του έχουν σερβίρει είναι μια παπαριά και μισή, αποκαλείται γενικά θόρυβος με σκοπό να ψαρώσει ο πιθανός ακροατής, μιας και η αφηρημένη αυτή έννοια ενδέχεται να υποδηλώνει κάποια από τις τέσσερις παραπάνω περιπτώσεις. Συναντάται συχνά σε πονήματα μουσικοκριτικών σε καθ' όλα έγκριτες και αξιόπιστες εκδόσεις του μουσικού τύπου.

Εννοείται φυσικά ότι η λίστα περιπτώσεων και υποπεριπτώσεων του θορύβου δεν εξαντλείται στο παρόν λήμμα. Αντιθέτως, οι ορισμοί μπορούν δυνητικά να είναι τόσοι όσοι και οι ακροατές που προσπαθούν να τον ορίσουν.

Αναρτηθέν εις Δ.Π. υπό Khan.

  1. Η πρώτη αφορά τις Κυριακές, όπου για 24 ώρες θα μπορείτε να ακούτε μουσική από επιλεγμένα soundtracks κινηματογραφικών ταινιών.
    Η δεύτερη, αρχής γενομένης από σήμερα, έχει να κάνει με ένα από τα αγαπημένα μας παρακλάδια της indie μουσικής, το shoegaze. Κάθε Τετάρτη, και για τέσσερις ώρες, θόρυβος, χαοτικές και dreamy μελωδίες όπου το συναίσθημα ανακυκλώνεται διαρκώς, αποφεύγοντας πεισματικά το κουραστικότατο post rock. (Από εδώ)

  2. Ο βρόμικος ροκ θόρυβος του «Helter Skelter» που κυκλοφόρησε το ,68 ήταν το τραγούδι που σύμφωνα με τον παράφρονα Τσαρλς Μάνσον προειδοποιούσε τις ΗΠΑ για έναν φυλετικό πόλεμο, γι' αυτό και έστειλε και τους πιστούς του να σφάξουν τη Σάρον Τέιτ και τα υπόλοιπα θύματα. (Εδώ)

  3. Στον 13ο όροφο τρίζουν οι πόρτες και τα τζάμια! Δεν έχουμε πάρτι όπως λένε οι Τρύπες αλλά… ο ένας από τους ιδρυτές των συγκροτημάτων “ NIGRA SILVA” και “ NITERESO”, Νίκος REDFOX παίρνει το μικρόφωνο του MIRROR RADIO και κάνει πανικό.!Ελληνικός και ξένος ροκ “θόρυβος” όπως μόνο ο άρχοντας της ροκ μουσικής σκηνής REDFOX ξέρει να παίζει. Μία εκπομπή με αρκετά αφιερώματα , δύναμη, ευθύτητα, κοινωνικοπολιτικά σχόλια, μπύρες και πάνω από όλα ΒΑΡΥ ΡΟΚ. (Από εδώ)

  4. Μόνο που ο ήχος τους δεν ήταν το λυρικό ροκ που είχε συνηθίσει το κοινό τους, όπως στους τελευταίους δίσκους των Bad Seeds, αλλά ένας άγριος, ωμός ροκ θόρυβος, όπου οι γκαράζ κιθάρες συναντούσαν την απλότητα των μπλουζ. Οι Griderman όπως ονομάστηκαν από έναν παλιό μπλουζ στίχο κυκλοφόρησαν το 2007 το ντεμπούτο τους, το «Griderman» και πέρυσι έβγαλαν το «Griderman 2». Ο τύπος τους βάφτισε «οι μεσήλικες που παίζουν ατίθασο ροκ εν ρολ» και αυτό ακριβώς θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 6 Ιουλίου στο Terravibe Park της Μαλακάσας. (Από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Ορισμάρα! Πολύ χαίρομαι που το ανέλαβες!

#2
vikar

Απ' τους πιό μπροστά θορύβους της ελληνικής σκηνής, και εντελώς αδικοθαμμένοι, οι γιαννιώτες Ψυγείο Ψυγείο, στο βιντεάκι ερμηνεύουν Ντόρς (ή Βάιλ τελοσπάντων).