Στα καλιαρντά είναι η Κωνσταντινούπολη. Ο Ηλίας Πετρόπουλος που διασώζει (μεταξύ άλλων) την λέξη αρνείται να σχολιάσει την προέλευση της έκφρασης θεωρώντας την ευκόλως εννοούμενη. Πρόκειται, θα λέγαμε, για έναν αστεϊσμό πάνω στην αμφιλεγόμενη στάση που κράτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχετικά με το ζήτημα της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (για τα οποία έχει χυθεί ατέλειωτο μελάνι και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο).

Στην σημερινή συγκυρία, όπως και ο όρος βενιζελόμουτρο, μεταφέρεται από τον Ελευθέριο στον συνονόματο (;) Τούρκογλ..., εχμ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που έτυχε Υπουργός Οικονομικών σε περίοδο παράδοσης της Ελλάδας στους δανειστές της. Οπότε από μπενάβοντες τα καλιαρντά (έστω ακαδημαϊκώς/ λαϊφστυλιστικώς πως και ουχί περιθωριακώς) βενιζελοδοσμένη θεωρείται πλέον η όλη Ελλάδα και όχι μόνο η Κωνσταντινούπολη, λόγω του ρόλου του Βενιζέλου του Νεωτέρου, που είναι παρομοίως αμφιλεγόμενος με αυτόν του επιφανούς συνονόματού του.

  1. Διατίθεται πρὸς τεκμηρίωσιν ἡ μαρτυρία ἐμοῦ καὶ ἄλλων παλαιοτέρων, καθὼς καὶ ἡ αὐθεντικὴ καλιαρντὴ λέξις Βενιζελοδοσμένη = Κωνσταντινούπολις, ἡ ὁποία παραπέμπει στὰ γνωστὰ-ἄγνωστα γεγονότα τῆς ἐποχῆς τοῦ διχασμοῦ καὶ τῆς Μικρασιατικῆς καταστροφῆς, συνεπῶς δίνει ἕνα στοιχεῖο παρουσίας τοῦ ἰδιώματος τὴν ἐποχὴ ἐκείνη, ἴσως δὲ καὶ ἕνα στοιχεῖο γιὰ τὰ ἐπικρατοῦντα φρονήματα τῆς underground κοινότητος τῶν κιναίδων τότε: Ἴσως (μόνον) αὐτοὶ νὰ παρέμειναν ἀδίχαστοι, εἰς πεῖσμα τῶν Βενιζελόμουτρων ... (Βλ. λήμμα καλιαρντά Αἴαντος).

  2. Tip:Οι καλιαρντές, την Κωνσταντινούπολη τη λένε «Βενιζελοδοσμένη» εις ανάμνησιν του κυριούλη με τα στρόγυυλα γυαλιά και το σοφιστικέ μουσομουστάκι που έκανε καριέρα τότε το '22.
    90 χρόνια μετά, ο συνονώματος του, προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να αποδόσει στην Ελλάδα τον ίδιο χαρακτηρισμό. ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ; (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
malakia

πολύ ψαγμένος ο Khan!

#2
Khan

Θένκια Μαλακία! (Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η υπερβολική ψαγμενιά μπορεί να αντίκειται στην σλανγκικότητα, οπότε κατανοώ εν προκειμένω την κακή βαθμολογία).

Αυτό που με συγκινεί στην έκφραση είναι η τραγική ειρωνεία: Ο Ευάγγελος Τούρκογλου επιλέγει επώνυμο για να γίνει ως πολιτικός δίκην Ιζνογκούντ Βενιζέλος στη θέση του Βενιζέλου, και τελικά από ένα twist της Ιστορίας γίνεται Βενιζελώτερος του Βενιζέλου με το να συνδέσει το όνομά του με την παράδοση όχι της ρωμαίικης Κωνσταντινούπολης, αλλά της ίδιας της Ελλάδας. Η Ιστορία εκδικείται τους υπερφίαλους!

(Κρατώ βέβαια μια πισινή σχετικά με την ιστορία για το επώνυμο του Ευάγγελου, για την οποία δεν είμαι 100% σίγουρος).

#3
MXΣ

7 άτομα βαθμολογήσανε! Σε πόση ώρα βρε θηρίο;

Και αυτοί οι Βενιζέλοι, αλλού τρώνε, αλλού πίνουνε και αλλού παν και το δίνουνε μιά ζωή...

#4
Vrastaman

Βενιζελόμουτρα ως επί το πλείστον!

#5
Vrastaman

Υπάρχουν πολλά ράμματα για τη σούφρα όσων (αυτο)αποκαλέστηκαν «εθνάρχες».

#6
allivegp

Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, βέβαια, ο Ελ. Βενιζέλος δεν «παρέδωσε» ποτέ την Κων/πολη, που άλλωστε ουδέποτε κατείχε. Οι Νεότουρκοι, ενισχυμένοι μετά τη νίκη τους επί των συμμάχων στην Καλλίπολη το 1917, είχαν εδραιωθεί για τα καλά στην πρωτεύουσα της φυλλοροούσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φυσικά το ζήτημα της παράδοσής της Πόλης στους Έλληνες, ήταν εκτός συζήτησης για τις Μεγάλες Δυνάμεις ακόμη και στη Διάσκεψη των Σεβρών (πολύ δε περισσότερο μετά την ανατροπή του Βενιζέλου με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920).

#7
Khan

Ασφαλώς, όπως και ο Ευάγγελος δεν έχει παραδώσει (ακόμη) την Ελλάδα σε ξένη κατοχή, πρόκειται για εκφράσεις που προϋποθέτουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις ή καταστροφολογία τα οποία πάνε μαζί.

#8
Khan

Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι επί του ενός Βενιζέλου τέλειωσε η Μεγάλη Ιδέα, και επί του άλλου το «ελληνικό όνειρο».

#9
allivegp

Η Μεγάλη Ιδέα πέθανε στα χέρια των κυβερνήσεων που προέκυψαν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, οι οποίες έστειλαν τον Βενιζέλο αυτοεξόριστο στο Παρίσι στο κρίσιμο χρονικό διάστημα των 2 περίπου χρόνων που ακολούθησαν.