Λέξη η οποία ήταν σε χρήση από νεαρούς τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας γύρω στο 1980. Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική της εισπνοής αναθυμιάσεων βενζίνης, οι οποίες :

α) Προσφέρουν στον χρήστη μια αισχρή κατά τα φαινόμενα μαστούρα.
β) Του εξασφαλίζουν ένα φρικτό πονοκέφαλο άφτερ.
γ) Του ξεροτηγανίζουν τον εγκέφαλο, εξισώνοντάς τον διανοητικώς με οπαδό του δικομματισμού (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

....παίρνεις ένα φουλάρι, το βουτάς στη βενζίνη, το κολλάς στη μύτη κι αρχίζεις να παίρνεις βαθιές ανάσες....έχω κάνει τρεις τζούνες κι έχω πέσει ξερός, οπότε ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν οι γκόμενες ρε μαλάκα.....

(περιγραφή του 15χρονου χρήστη Γ.Τ. στον λημματογράφο, εν έτει 1980).

Δεν είναι κακή ταινία. (από Mr. Cadmus, 03/03/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
cohibisti

τζίνα το λέγανε αλλά άντε να το googlάρεις θα βγαλει αλαντάλα

#2
Khan

Απ' το βεντζίνα, νο;

Το αναφέρει κι εδώ, στο τέλος.

Η Τζίνα είναι η γκόμενα του βενζινογαμιά;

#3
Khan

Υ.Γ. Βεβαίως το έχουμε: τζίνα.

#4
Khan

Υ.Γ. Φαίνεται ότι μία από τις παρενέργειες της εισπνοής αναθυμιάσεων είναι να λες την τζίνα τζούνα.

#5
Galadriel

...ή παίζει να πρόκειται για το φαινόμενο όπου μετά τη χρήση ουσιών και σπανιότερα από εξαιρετική κούραση (ένα βήμα πριν τον άδη που μετά βίας μπορείς να στέκεσαι} όλα τα φωνήεντα γίνονται κάτι μεταξύ α και ο οπότε που να ξέρει ο άλλος μετά πώς μεταφράζεται στο συνήθη λόγο...

#6
deinosavros

Ευχαριστώ πάρα πολύ παίδες, μου λύσατε και την ετυμολογική απορία. Πάντως θυμάμαι πεντακάθαρα οτι 2-3 τσογλάνια που έκαναν αυτή την αηδία, την ονόμαζαν τζούνα, και όχι μιλώντας υπό την επήρεια. Προφανώς παραφθορά, πιστεύω οτι Khan & Galadriel τα λένε σωστά.