Δυο παρόμοιες λέξεις, που χρησιμοποιούνται κυρίως με δύο συναφείς σημασίες:

  1. Ο αποχαυνωμένος, ο απαθής, που δεν έχει όρεξη να συμμετάσχει στα γεγονότα, αλλά τα παρακολουθεί από την τιβί, καθισμένος στον καναπέ του. Έχει κυρίως πολιτική σημασία, δηλαδή πρόκειται για τον μικροαστούλη, που δεν εξεγείρεται με καμία Παναγία. Ακόμα κι αν θίγονται τα ίδια του τα ζωτικά συμφέροντα, πολύ απλά δεν έχει μάθει να αντιδρά. Μπορεί να είναι και καβατζόπουστας, μπορεί να είναι και βολεψάκιας, αλλά μπορεί απλά η πολιτική δράση να είναι εκτός των δυνατοτήτων-δεξιοτήτων που έχει οικειωθεί.

Επίσης, χρησιμοποιείται για αυτόν που δεν αθλείται, αλλά ζει υπερβολικά καθιστική ζωή. Για τον φίλαθλο που δεν πάει στο γήπεδο. Και για αυτόν που δεν κινητοποιείται για να βοηθήσει συνάνθρωπο, που δεν κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι για οποιοδήποτε λόγο. Πρόκειται για έναν σταρχιδιστή φιλόσοφο, που ακολουθεί την ρήση του καναπαρμενίδου «ταὐτὸν ἐστὶ καναπεδονοεῖν καὶ καναπεδεῖναι» και διακρατεί μια σκέψη απάθειας ταυτιζόμενη με την απόλυτη και αδιάρρηκτη συμπάγεια της ένωσης του σώματός του με την απόλυτη ακινησία του καναπέως.

  1. Στην αθλοσλάνγκ, είναι ο οπαδός ομάδας που έχει αποκλειστεί, οπότε ακόμη κι αν δεν είναι καναπεδάκιας με την πρώτη σημασία, γίνεται ακουσίως τοιούτος, αφού δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο μετά τον αποκλεισμό, και παρακολουθεί την υπόλοιπη διοργάνωση επί του καναπέος. Τσούζει, ιδίως, αν μια προαιώνια αντίπαλη ομάδα, λέγε με Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό συνεχίζει στην διοργάνωση. Εξ ου και χρησιμοποιείται για να λοιδορήσει ακριβώς οπαδό αντίπαλης αποκλεισμένης ομάδας. Το κρίσιμο και εδώ είναι το πακέτο καναπές-τηλεόραση.

Ενδιαφέρουσα η (ορθώς) πορτοκαλί ετυμολογική ανάλυση εδώ: < καναπές < γαλλικό canapé < μεσαιωνικό γαλλικό conopé < λατινικό conopeum, conopium < αρχαίο ελληνικό κωνωπεῖον. Όπου κωνωπεῖον ήταν κάτι σαν κουνουπιέρα, ένα ύφασμα που εμπόδιζε τα κουνούπια, με το οποίο σκέπαζαν το ανάκλιντρο (αυτό το πέρασμα της σημασίας από το επικαλύπτον ύφασμα στο καλυπτόμενο έπιπλο μου θυμίζει και τον επιτάφιο).

Τέλος, μια μικρή παρατήρηση: η λέξη καναπεδάτος δηλώνει περισσότερο μια προσωρινή ιδιότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατηγορηματικός προσδιορισμός ή επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου, σε φράσεις όπως λ.χ. «καναπεδάτος θα δει το Φάιναλ Φορ ο οπαδός της τάδε ομάδας», ενώ το καναπεδάκιας μια μόνιμη ιδιότητα και μπορεί να χρησιμεύσει περισσότερο ως επιθετικός προσδιορισμός ή κατηγορούμενο, λ.χ. «τελικά, είσαι μεγάλος καναπεδάκιας». Βεβαίως, τα δύο αλληλεπικαλύπτονται, οπότε η σημασιολογική διαφορά είναι πολύ μικρή.

  1. α. Νεοέλληνας ο καναπεδάτος, ο βολεμένος και τακτοποιημένος δεν πρόκειται να χαλάσει τη «ζαχαρένια» του για 400 ή 500 ψωρο-ευρώ το μήνα. Έχει εξασφαλίσει πολλά περισσότερα, καιρό πριν, από τότε που ξέφυγε από τα δίχτυα της ιδιώτευσης και αρπάχτηκε στο κρουαζιερόπλοιο του δημοσίου
    «Το θέμα είναι να τρουπώσεις. Τρούπωσες; Τότε όλα είναι καλά και δε σε νοιάζει τίποτε»...
    Ποιοι είμαστε τελικά οι νεοέλληνες; Η Ελληνική κοινωνία, στην πλειοψηφία της, μερικές δεκαετίες τώρα (ο κάθε ένας με τον τρόπο του), έζησε μέσα σε ένα όνειρο καλοπέρασης, σπατάλης, ωχαδελφισμού, ατομικισμού και πολιτιστικής αποχαύνωσης. (Εδώ).

β. Καναπεδάτος και δεύτερος!
Τα παραμύθια και η προπαγάνδα πάνε περίπατο, αφού παντού - δεν υπάρχει πλέον κάτι άλλο - οι πράσινοι από τους καναπέδες τους βλέπουν την πλάτη του Θρύλου. (Εδώ).

γ. Καναπεδάτος Γολγοθάς. Εδώ).

  1. Ο καναπεδάκιας Έλληνας. Ο καλοπερασάκιας Έλληνας λούφαξε. Ναααα, του πάει. Από τον καναπέ κάνει αντίσταση και απεργεί. Σήμερα, πόσοι δεν πήγαν στη δουλειά τους εξ αιτίας της απεργίας; Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Τι έκαναν όλοι αυτοί; Έβλεπαν τηλεόραση στη ζεστασιά του σπιτιού τους!
    Αυτό το είδε η Μέρκελ, ο Τόμσεν, το Δ.Ν.Τ. και ολόκληρη η Ευρώπη.
    Κότες, οι Έλληνες, θα είπαν σίγουρα. Γι’ αυτό, ας βγάλουμε τώρα το κωλοδάχτυλο και ας τους χώσουμε το αγγούρι.
    Βοήθειά μας..............« (Εδώ).

β. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΠΕΔΆΚΙΑΣ. (Εδώ).

γ. Σε αυτό το παιχνίδι και ο κάθε ξεχασμένος ΠΑΟΚτσής και ο κάθε καναπεδάκιας θα πάρει το εγγόνι του να κατέβει τι με λες τώρα! (70.000 ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ στο ΟΑΚΑ).

(από Khan, 30/03/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Υ.Γ. Χρησιμοποιήθηκαν αρκετά πέρσι με τους Αγανακτισμένους, σε διερωτήσεις τ. αν θα καταφέρουν και οι καναπεδάτοι να κατέβουν στον δρόμο, ή ότι με τους Αγανακτισμένους κατέβηκε και ο καναπεδάτος να διαμαρτυρηθεί, πόσο καναπεδάκιας είναι τελικά ο Έλληνας κ.ο.κ., επειδή ακριβώς οι Αγανακτισμένοι ήταν ένα καναπεδάκιας- friendly κίνημα.