Με πρότυπο τον γερμανοτσολιά σχηματίζονται λέξεις με δεύτερο συστατικό την λέξη τσολιάς, οι οποίες σημαίνουν ότι κάποιος είναι οιονεί δοσίλογος, τσολάκογλου ένα πράμα, ή, έστω, ότι πρακτορεύει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης και προδίδει το έθνος. Το πρώτο συστατικό αυτών των λέξεων δηλώνει σε ποιον προδίδει ο προδότης.

Χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό για να δηλώσει μικρές ομάδες που υποτίθεται ότι χάνουν επίτηδες για να ωφεληθούν μεγαλύτερες ομάδες, στις οποίες είναι υποτελείς. Υπάρχουν επίσης και τσολιάδες που δεν είναι πουλημένοι σε έθνη-κράτη, αλλά σε άλλου τύπου εξουσιαστικές δυνάμεις, είτε του εξωτερικού, είτε και του εσωτερικού.

Παραθέτω και την συχνότητα χτυπημάτων στον γούγλη, σήμερα 21/4/2012 (διπλή επέτειο της 21.4.1941 και 1967) ως ένα τελείως σχετικό στατιστικό στοιχείο.

- αγγλοτσολιάς : 176
- αθηνοτσολιάς : 1
- αλβανοτσολιάς : 5
- αμερικανοτσολιάς (άκα ΗΠΑνθρωπος) : 4240
- αριστεροτσολιάς : 3
- βαζελοτσολιάς : 2
- βουλγαροτσολιάς : 1 - γαλλοτσολιάς : 1
- γαυροτσολιάς : 36
- γερμανοτσολιάς : 98300
- γιωργοτσολιάς : 4
- δεξιοτσολιάς : 1
- εβραιοτσολιάς : 43
- ελβετοτσολιάς (περισσότερο γνωστός ως ελβετόψυχος) : 1
- ισπανοτσολιάς : 0, βλ. σπανιώλης
- ιταλοτσολιάς : 3
- κινεζοτσολιάς : 7
- νατοτσολιάς : 1
- πασοκοτσολιάς : 7
- ρωσσοτσολιάς : 4
- σουηδοτσολιάς : 3
- τουρκοτσολιάς : 462
- τραπεζοτσολιάς : 74

Άλλοι τσολιάδες ουχί δοσίλογοι: βλαχοτσολιάς, παπαροτσολιάς, σαρματσολιάς. Ο αλβανοτσολιάς μπορεί να είναι είτε ο εξυπηρετών τους Αλβανούς, είτε ο αλβανικής καταγωγής ψευτο-Έλληνας μη δοσίλογος τουναντίον εθνικά υπερήφανος.

  1. Για αυτο λεω να φουνταρεται και οι δυο σιχαμενοι 5φαλαγγιτες-Αθηνοτσολιαδες. (Εδώ).

  2. περυσι περηφανος βαζελοτσολιας ... φετος λαθραναγνωστης ολυμπιακων εφημεριδων ... με μια λεξη -διαχρονικα και με συνεπεια- ΠΑΟΚ ! (Από zoo.gr).

  3. Κλεινοντας,χαιρομαι που δεν μπηκες στην ανοητη λογικη(;) περι γερμανοτσολιαδων κλπ φαιδρων.Αν υπαρχει γερμανοτσολιας,αυτος ειναι καθενας που αντι να αναλυσει τις αιτιες και εντοπισει τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ενοχους,τους απαλλασσει,βαφτιζοντας ενοχους ΑΛΛΟΥΣ!Απο ιδιοτελεια,ή,συνηθως,βλακεια,δεν εχει σημασια.Το να λεει ομως οτι ο εξωθεν ελεγχος ειναι προσβλητικος(συμφωνω!),ομως η εδω διαφθορα ειναι περιπου...φυσιολογικη,ε,με συγχωρεις αλλά ιδου ποιος ειναι ο γερμανοτσολιας!«Η,καλυτερα,ποιος ειναι ο...ελβετοτσολιας! (Εδώ).

  4. Αμερικανοτσολιάδες, ελβετόψυχοι, αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, ελεύθεροι, πολιορκημένοι, επαγγελματίες, ήρθεν η ώρα σας. Δούρειος Ήχος με τον Τζίμη Πανούση.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

θαυμάσια, προσετέθη στη σλανγκογραμματική.

#2
allivegp

Υπάρχει εννοιολογική διαφορά μεταξύ -τσολιά και γενίτσαρου; Μήπως ο -τσολιάς στρατολογείται πιο όψιμα και υπό την πίεση προσφάτων γεγονότων και συνθηκών και γενικά φέρνει περισσότερο προς συγκυριακός «Ηρακλεύς του Στέμματος» σε σχέση με τον δεύτερο; (Λέω 'γω τώρα.)

#3
Khan

Γιατρέ, ο -τσολιάς είναι ο δοσίλογος που διαφέρει από τον γενίτσαρο. Η βασική διαφορά νομίζω ότι είναι ότι ο τσολιάς είναι ένας εχθρός εντός των τειχών, είτε ως βαλτός έξωθεν εξουσιαστής, είτε ως προδότης πεμπτοφαλαγγίτης (είτε εβέντζουαλυ και τα δύο), ενώ ο γενίτσαρος είναι ένας εχθρός εκτός των τειχών, που είχε όμως την καταγωγή του σε μας. Συναφώς, μπορεί να ισχύσει και αυτό που λες, λ.χ. μερικοί δοσίλογοι έγιναν τοιούτοι υπό το κράτος των συνθηκών, όψιμα, (λ.χ. ο Pétain που ήταν ήρωας του Α΄ Παγκοσμίου), ενώ ο γενίτσαρος είναι πιο παλιά ιστορία.

#4
Khan

Παρέλειψα το:
ελληνοτσολιάς : 9.

Παράδ.: Τι γερμανοτσολιάς, τι σοβιετοτσολιάς, τι ελληνοτσολιάς ; Ο τσολιάς είναι τσολιάς και υπηρετεί τις εξουσίες. (Εδώ, το σοβιετοτσολιάς άπαξ απαντώμενον στο δίχτυ).

#5
Khan

& μνημονιοτσολιάς

#6
soulto

& Συριζοτσολιάδες. Στρατοκαυλίαση Σύριζα. «Πρώτη φορά ένα στο αριστερό.»”

#7
Khan

#8
soulto

#9
soulto

Για τον τσολιά και το καριοφίλι του, από τον Ν. Σαραντάκο.

#10
lexgr

Όταν περνάει απο δίπλα σου μια νταρντάνα γυναίκα 2 μέτρα με μπόι: - Ώρεε τι τσολιάς είσαι εσύ μάνα μουυ! ή -Πό πο ένας τσολιάς!

#11
Αναγράμματος

Ναι, αυτό υπάρχει ως "τσολιάς", εδώ είναι το "-τσολιάς" ως 2ο συνθετικό...