Αντικαθιστά τον πολύ μαύρο, τον κατράμι, τον ταμ ταμ ταμ, ειδικότερα όταν ο στόχος είναι η γελοιοποίηση της φυλής του. Καθιερώθηκε στην ρατσιστική καθομιλουμένη από την ατάκα του Βέγγου στην ταινία «μην είδατε τον Παναή», όπου βλέποντας το πρόσωπό του να έχει μαυρίσει από τα καυσαέρια αναφωνεί «αμάν ο Καζαμπούμπου». Προέρχεται βέβαια από το όνομα του Τζόζεφ Κάζαβουμπου, πρώτου προέδρου του Κονγκό μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Βέλγους.

Έλα, βάλτο αγόρι μου. Όχι ρε, πάλι το ‘χασε ο καζαμπούμπου, που να του ψοφήσει η Τσίτα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
calvinist

«... που να του ψοφήσει η Τσίτα» το σωστό. Πως διορθώνει μέσα στο κείμενο;

#2
jesus

με το κουμπάκι «αναφορά», κάπου δίπλα στο κουμπί «σχολιασμός».

δεν νομίζω να είναι κ τόσο ρατσιστικό πάντως. αντίστοιχη ατάκα κ του μπέζου στον δόγκανο «αμάν, ο λουμούμπα», βλέποντας μια νιγιριανή με παραδοσιακή φορεσιά.

#3
iron

τι φταίει η έρμη η τσίτα...

#4
patsis

Με το Λουμούμπα κάτι έχει ο Μπέζος, τον αναφέρει και στους απαράδεκτους, στο επεισόδιο που δήθεν φεύγει μετανάστης στην Αφρική.

#5
jesus

θα επανέλθω αργότερα, γιατί κλέβω γουάι-φάει από ένα περίπτερο στο νείλο κ δεν έχω καλή σύνδεση.

#6
allivegp

Respect στον αδικοχαμένο Patrice Lumumba.

#7
VAG

Α ρε τι μου θύμισες τώρα. Όταν το 4 ήταν στον πάγκο του Άρη ο Χατζάρας είχανε πάρει μισή ντουζίνα αφρικανούς και δεν μπορούσε να μάθει τα ονόματά τους. Οπότε τους φώναζε όλους Καζαμπούμπου. Ακουγόταν από τις κάμερες στους πάγκους : -Εσύ ρε πίσω άμυνα...
(γυρνούσαν ταυτόχρονα όλοι οι αφρικανοί απορημένοι) -Όχι εσύ ρε, ο άλλος ο Καζαμπούμπου...

#8
Khan

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη εκδοχή ο Patrice Lumumba είχε πει σε μια ομιλία του προς τους Βέλγους «δεν είμαστε πια οι μακάκοι σας!»,

#9
Khan

Και εδώ για τον Joseph Kasa-Vubu.