Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες από γκέουρα:

Πρώτη μεγάλη κατηγορία:

Δεύτερη μεγάλη κατηγορία:

  • Γκέουρο, εκ του Geuro (> Greek Euro): η προτεινόμενη από τον Tom Mayer (επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank) ονομασία του νέου νομίσματος που ίσως αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε οσονούπω. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Ελληνικός λαός θέλει σε συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνουμε στο Ευρώ, καταγγέλλοντας όμως και το μνjημόνιο. Με το γκέουρο, γράφει ο Mayer, μπορούμε να έχουμε και την πίτα χορτάτη, και τον σκύλο ακέραιο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Έστω ότι η επόμενη κυβέρνηση καταγγείλει το μνjημόνιο. Οι τροϊκανοί θα σταματήσουν άμεσα κάθε καταβολή της δανειακής σύμβασης, εκτός φυσικά από την δόση που αφορά στην εξυπηρέτηση των δικών τους δανείων. Λόγω γαμοκαταστάσεως, η κυβέρνηση δεν θα έχει σάλιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις σε Ευρώ. 'Η θα αναγκαστεί να τυπώσει Δραχμές (φορ δε σέϊκ οβ άργκιουμεντ, λέμε ότι δεν θα το κάνει) ή θα εκδώσει «υποσχετικές» – τα γκέουρα – προκειμένου να πληρώσει τους αναξιοπαθούντες δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Το γκέουρο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το Ευρώ και σύντομα θα χρησιμοποιείται για πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών. Η αξία του θα είναι τουλάστιχον 50% χαμηλότερη από του Ευρώ. Ωσεκτουτού, η αγοραστική αξία όσων πληρώνονται με γκέουρα θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερη. Τα δάνεια των νοικοκυριώνε θα συνεχίσουν όμως να είναι εκπεφρασμένα σε Ευρώ, αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο θα τσούζει, Σούζη;

ΟMayer πιστεύει ότι εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει από μόνη της (χωρίς μνjηνμόνιο) να συγυρίσει την οικονομία πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα μπορέσει να ανταλλάξει τα γκέουρα με Ευρώ, και θα επανέλθουμε χαλαρουίτα 100% στο Ευρώ. Εάν όμως στηρίξει την πολιτική της στο να τυπώνει και να μοιράζει γκέουρα με τη σέσουλα, τότε η θα καταντήσουμε Ζιμπάμπουε της Ευρώπης.

Εναλλακτικά: γκαίουρο.

- Αιδοίου θριξ ναύν έλκει... :lol: :lol: :lol: :lol: Ήθελα να΄ξερα όμως τι θα γινόταν αν η κοπελιά έπεφτε σε κάναν γκαίουρα και δη υστερικό.
(εδώ)

- Κάτω η δραχμή, Ζήτω το Γκέουρο!!
(εκεί)

Γκέουρο; τίποτα πιο χαριτωμένο δεν έχουν να προτείνουν;
(στο βάθος)

- πού θα πάμε; σε δραχμή; σε γκέουρο; σε γρόσια; σε φτερά και πούπουλα;
(στη γωνιά)

- GEURO - ΓΚΟΥΡΟ - ΑΓΚΟΥΡΟ- ΑΓΚΟΥΡΙ ...
(στο φουαγιέ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

μην τους ακούτε, πρόκειται περί συνωμοσίας ομοφυλοφίλων εβραίων κατά των συμφερόντων της χώρας μας που δίδαξε την δημοκρατία και έδωσε το φως στον κόσμο όλο.

#2
iron

αν θυμάμαι καλά η κανέλλη ή η παπαρηγίς είχε προτείνει την Μνα...

εγώ λέω να κόψει ο καθένας το δικό του νόμισμα και να το βαφτίσει όπως νομίζει.

#3
Vrastaman

Μνα, αρέσκει μου!
Αλλά και το ντουί δεν με χαλάει!

#4
Khan

#5
sstteffannoss

Το σενάριο έχει ελάχιστες μεν, υπαρκτές δε, πιθανότητες εφαρμογής. Μάλλον όχι εδώ.
Το αν θα είναι επιτυχημένο ή όχι, είναι άλλη συζήτηση.

Πάντως τοπικά, συμπληρωματικά κι εναλλακτικά νομίσματα υφίστανται. Και μάλιστα η χρήση τους παρακολουθείται στενά από πολλών ειδών επιστήμονες.

Ένα γερμανικό δείγμα από αυτούς, πριν 5 χρόνια, με διαβεβαίωνε πως αν και με σοβαρά προβλήματα, πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά επιτυχημένα σε αρκετά πιο ευρεία κλίμακα απ’ ό,τι θα φαντάζονταν κανείς. Στην Ευρώπη κάποια απ’ αυτά δεν ξεκινούν σαν μια χίπικη, αντικαπιταλιστική ή αντιπαγκοσμιοποιησιακή αντίδραση αλλά σαν κοινωνική ανάγκη.

Πιστεύω πως αν υπήρχε σοβαρό Κράτος (με υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό) θα μπορούσε να περπατήσει κάτι τέτοιο όπως αναφέρει ο Vrastaman στον ορισμό του, αλλά δεν ξέρω πόσο μακριά θα μπορούσε να μας πάει. Με τις εδώ σημερινές πολιτικές συνθήκες ασφαλώς ούτε με σφαίρες!! Αν όμως το σκέφτονταν οι Καταλανοί…

#6
Vrastaman

Σστέφανε - ορισμένες πόλεις της Γερμανία (ειδικά της τ. ανατολική) έχουν ήδη εκδώσει δικά τους γκέουρα, τα οποία όμως ισχύουν μόνο στα όρια των πόλεων.

Α, να διευκρινίσω ότι το ρατσιστικό σχόλιο ότι μπορεί η Ελλάδα να γίνει «Ζιμπάμπουε» είναι του Μάγιερ όχι δικό μου.

#7
Khan

Είμαστε οι πρώτοι που ταυτόχρονα θα βγούμε και απ' την Ευρωζώνη και απ' τη ντουλάπα.

#8
acg

@ vrasta: μ' αυτο το ντουι που ειπες, να 'ξερες τι μου θυμισες...

#9
Khan

Το λένε και γκιάουρο κατά το γκιαούρης.

#10
Vrastaman

@ ατσεγκέ - wb ρε φίλε, μας έλλειψες :-)

@ χαν - δεν αποκλείεται η επιλογή της ονομασίας να είναι inside joke καθώς παραπέμπει και σε «Greek gyro».

#11
σφυρίζων

Για τους ιστορικούς του μέλλοντος: στις εκλογές του 2015 παίζει ως Ραχηλιάρικο ή Τσιπριακή Λίρα.