Πρόσταγμα ή προτροπή που προτρέπει τον πλησίον να αφήσει τα δύσκολα μονοπάτια, και να κάνει κάτι ευκολότερο από αυτό των δυνατοτήτων του. Εμπνευσμένο από το γνωστό παιχνίδι μπουλώ (bouleaux) ή αλλιώς γνωστό ως πιλλότα, όπου το να παίξεις τα κόζια ή αλλιώς ατού, δείχνει την σίγουρη και απλή κίνηση.

- Σήμερα άμα πάμε για μπάλα, θα παίξω στόπερ...
- Ρε παίξε κόζια, που θες να παίξεις στόπερ, μέχρι χτες δεν ήξερες τι σχήμα έχει η μπάλα...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

στος ο παικτης... Τσακω 5.

Καθοτι Σαλονικιος με παμπολλες ωρες πτησης στο εν λογω αθλημα (μιλαμε για εκατομμυρια ποντους κυριολεκτικα), προσπαθω να βρω απο που μας πορεκυψε το ονομα του παιχνιδιου. Το εχω ακουσει ως πελότ, μπουρλό και μπουρλότο, αλλα ποτε μπουλώ ή bouleaux, ή πιλλότα. Που το βρηκες ετσι;

#2
vikar

Ήξερα οτι πιλότα (δέν ξέρω απο πού βγαίνει) το λένε στην κύπρο, αλλα το λένε κι' αλλού; Το κόζι τό 'χουμε κι' εδώ.

#3
acg

Σωστα εφημεριε. Και στον ορισμο και στο παραδειγμα το παιχνιδι αναφερεται ως μπουρλοτο.

#4
sstteffannoss

Απ’ το παλιό γαλλικό «pelote»: μπάλα, κουβάρι, σφαίρα κι αυτό απ’ το λαϊκό λατινικό «pillota» που προήρθε απ’ το υποκοριστικό λατινικό «pila»: μπάλα, που μάλλον αρχικά σήμαινε μπάλα από τρίχα / μαλλί άρα προήρθε απ’ το «pilus»: μαλλιά, τρίχες.
Μια άλλη εκδοχή φρονεί πως κατάγεται από το λατινικό «pilum»: ακόντιο.

Πασίγνωστη η βασκική «pilota» / «euskal pilota» το εθνικό σπορ των βάσκων που παίζεται με μπαλίτσα κόντρα σε τοίχο, με τα χέρια, ρακέτα αλλά και με τη χαρακτηριστική μακριά γυριστή ρακέτα που καταλήγει σε καλαθοειδές κοίλωμα την «xistera».

Τόσο αυτή όσο και το τένις προέρχονται απ’ το αρχαιότερο γαλλικό «jeu de paume»: παιχνίδι παλάμης (ξέρω που πήγε το μυαλό σας) που αρχικά παιζόταν με γυμνή παλάμη, μετά με γάντι και κατόπιν με ρακέτα.