«Κάνω τα γνωρίσματα» σημαίνει έρχομαι σε πρώτη επαφή με το σόι αυτού / αυτής που θα παντρευτώ, γνωρίζω δηλαδή την οικογένειά του / της η οποία επίσης γνωρίζει εμένα και τους δικούς μου.

Την έκφραση άκουσα από κάποιον που κατάγεται από την Ν. Αρκαδία και μου είπε ότι πρόκειται περί τοπικού ιδιωματισμού (συγκεκριμένα από το χωριό Κοσμάς). Πιθανόν όμως να λέγεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

- Τι θα κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο; Πάμε καμιά εκδρομούλα;
- Δεν γίνεται, έχουμε τα γνωρίσματα. Το άλλο.

Για παρόμοιες ή συνώνυμες εκφράσεις από άλλα μέρη της Ελλάδας βλ. προς το παρόν τα μπολντ στα σχόλια

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Συνώνυμο από την ορεινή Αρκαδία: τα συνεμπάσματα. Επίσης δεν ξέρω αν παίζει αλλού!

#2
allivegp

E, τώρα αν πω γω ότι φτο δεν είναι σλάνγκ, πώς θα μας φανεί;

#3
iron

σλανγκ δεν είναι, αλλά είναι τοπικός ιδιωματισμός μη καταγεγραμμένος αλλού, πράγμα που ανήκει στο σλανγκρ τελικά, όπως έχει δείξει τα τελευταία 2-3 χρόνια. Βλ. για παράδειγμα αυτό και τα όσα αναφέρονται εκεί μέσα. Και πόσα άλλα.

Αλλά και να αποφανθούτε ότι είναι για ξου, θα το πεθάνω, νο πρόμπλεμ.

#4
allivegp

Εγώ προτείνω ξου, αλλά τί σημασία έχει; Αφού τελικά γίνεται ό,τι αποφασίσει το γνωστό πολίτ μπιρό (ή κονκλάβιο, αν προτιμάτε) του σαητόστ.

#5
iron

οι μοντς δεν σβήνουν λήμματα (με εξαίρεση εμφανείς τρολιές) παρά μόνο αφού πατώσουν στη βαθμολογία, άρα σύμφωνα με τη γνώμη του λαού. μπάστα πια με το θέμα αυτό...

#6
boulgaroktonos

Υπάρχουν επίσης και τα «γαμήσαλα», στο νομό Μεσσηνίας κυρίως το λένε, το οποίο αναφέρεται στη πρώτη νύχτα του γάμου...

#7
Vrastaman

Πάντως γιατρέ μου όπως ίσως να πρόσεξες στις δημόσιες αντιπαραθέσεις (Galames vs Iron vs Vika vs Vrasta vs Jesus vs Cunning vs acg και πάει λέγοντας) τα μέλη του «πολίτ μπυρό» κάθε άλλο παρά κοινή γραμμή έχουμε σε οτιδήποτε :P Προς τι λοιπόν η πικρία dottore;

Ίσως θα έπρεπε να σιαχτεί μια ομπρέλα με τα (λίγα στην πραγματικότητα) λήμματα / ορισμοί που έχουν διαγραφεί, να γελάσει και το παρδαλό τζατζίκι.

#8
vikar

Όσοι λέτε «ξού» στη βάση του «δέν είναι αργκό», σκεφτείτε πόσο μας βοηθάει να έχουμε τέτοια λήμματα στο σάιτ, με τον ανάλογο προβληματισμό στα σχόλια, ωστε κάποτε να καταλάβουμε τί ακριβώς είναι οπωσδήποτε αργκό και τί οπωσδήποτε δέν είναι, λίγο παραπάνω απ' ότι μας υπαγορεύει το προσωπικό μας γλωσσικό κριτήριο --που αποδεδειγμένα πέφτει πού και πού σε λάθη, για να διορθωθεί απ' τη συνισταμένη αργά η γρήγορα.

Πέρ' απ' αυτό, το σάιτ, όπως λέει επάνω η ιρονίκ, καλύπτει λεξικογραφικά κενά εδώ και καιρό, ακόμα κι' όταν αυτά «δέν είναι αργκό». Κατα κάποιο τρόπο, το σάιτ στην πορεία του έχει καλώς η κακώς ορίσει τον εαυτό του ενμέρει και σε αντίθεση προς την επίσημη λεξικογραφία. Δέν το κάνει όσο καλά, συστηματικά και με συνέπεια ίσως --όκέι. Αλλα έτσι είναι. Ν' αρχίσουμε τα «ξού» τέτοιου τύπου λοιπόν, είναι να πάμε κόντρα σε μία τάση που έχουμε συνδιαμορφώσει φυσιολογικά και χωρίς προγραμματικές δηλώσεις εδώ και χρόνια, και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει πάει το σάιτ σε παραπάνω λέβελ (συχνότατα παρατηρώ να γίνεται το ένα-δύο μεταξύ αργκό-μή αργκό, και κάποιες φορές να μπαίνουν και γκολάρες).

Τελοσπάντων, το σλάνγκ δέν είναι μόνο ένα «σάιτ για την ελληνική αργκό», στενά ερμηνευμένο. Άς μή μένουμε στο γράμμα.

#9
salina

Πλάκα πλάκα βράστα, αυτό θα είχε ενδιαφέρον, να δούμε δηλαδή και εμείς οι νεότεροι τι δεν περνάει και γιατί.
Θα πρότεινα μάλιστα να χωριστούν οι τρολιές από τα αμφισβητούμενα λήμματα και ίσως να κάνουμε και άλλη μία προσπάθεια να ορίσουμε την σλάνγκ

#10
iron

είμαι αναφανδόν υπέρ του να είναι ορατά στο κοινό τα διεγραμμένα.

#11
MXΣ

Εις τον βορράν, αυτήν την συνάντηση την λέμε «τα σημάδια», επειδή επίσης ανταλλάσσονται δώρα (ένα δαχτυλίδι, ένα ρολόι) για το καπάρωμα της νύφης και του γαμπρού.

#12
iron

θξ μουχουσού.

κι επί τη ευκαιρία, μπολντάρισα όλα τα συναφή / συνώνυμα που δώσατε ώστε να είναι οφθαλμοφανή μέσα στα διάφορα σχόλια.

#13
allivegp

@Βράστα: Δεν είναι πικρία, απλά ήθελα να λανσάρω το «πολιτ-μπιρό» στο σάη, μιας και δεν υπήρχε.

#14
jesus

εγώ πάντως είμαι στην εκτελεστική επιτροπή.

#15
VAG

Εμένα με σβήσατε 2 λήμματα, δικαίως μεν, εσβήσθησαν δε. Έτσι για την αποκατάσταση της αποκατάστασης.

#16
jesus

το ένα που βρήκα είναι το κολοφώνιο, για το οποίο έχει άρθρο η βίκυ κ το άλλο είναι ο βούφθαλμος, ο οποίο προσωπικά δεν κατάλαβα ότι εφεύχθη κ δε συμφωνώ.

φορ δε ρέκορντ.

#17
VAG

#18
allivegp

Ο βούφθαλμος είναι τόσο σλανγκ, όσο είναι και το χρόνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, η πρεσβυακουσία, η συριγγομυελία, η παρεγκεφαλιδική αταξία και η κολπική μαρμαρυγή.