To σίσα (shisha) πρόκειται για τον γνωστό (ν)αργιλέ. (συσκευή καπνίσματος ασιατικής προέλευσης).
Λέγεται και χούκα (hookah).

Ψήνεσαι να πάμε να καπνίσουμε κάνα σίσα στον Πειραιά;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Σωστός! Στην Βικούλα εδώ διάφορες ετυμολογίες σχετικά με τον ναργιλέ για όποιον ενδιαφέρεται.

#2
Khan

Και για να μην ψάχνετε: «Shisha (شيشة), from the Persian word shīshe (شیشه), meaning glass, is the common term for the hookah in Egypt, Sudan and the Arab countries of the Persian Gulf (including Kuwait, Bahrain, Qatar, Oman, UAE, and Saudi Arabia), and in Algeria, Morocco, Tunisia, Somalia and Yemen».

#3
vikar

Λέγεται και ελλάδα αυτό έ;... Μάλιστα. Τη λέξη εγώ την έμαθα γερμανία.

#4
vikar

Πόσο λέγεται όμως ρε παιδιά; Είναι διαδεδομένο; Γιατι παίζει και πιθανό μπέρδεμα με το σίσι, που τό 'χω γι' αρκετά διαδεδομένο κομμέ του χασίσι.

#5
patsis

Να 'ρθεις Ελλάδα να μάθεις! Άντε, όλο απορίες είσαι!

#6
patsis

(Έχεις και αγωνία για την ορολογία πουλάκι μου...)

#7
VAG

Το σίσα έχει έρθει ως ορολογία (γιάλινη πίπα) στην Ελλάδα (ξανά) εδώ και κάνα χρόνο λόγω νεοεισαχθέντων στην αγορα ναρκωτικών. Αυτά τα ντραγκς (μεθαμφεταμίνες) δεν είναι καινούρια, αλλά με διαφορετική βέβαια σύνθεση τα παίρναν οι καμικάζι στον Α παγκόσμιο.

#8
deinosavros

@VAG προφ στον Β' παγκόσμιο. Αν δεν κάνω λάθος, μεθαμφεταμίνες περιείχε και η Schocka Cola που εχορηγείτο την ίδια περίοδο στους πιλότους της λουφτβάφε. Τώρα για το σίσα, τι να πω, δεν το έχω ακούσει, μπορεί να παίζει όπως τα λες και να είναι τελείως φρέσκο. Από την ίδια ρίζα και το τούρκικο şişe = μπουκάλι.

#9
VAG

Στος, στο Β, ήθελα να δω αν θα το πιανες. Αν θυμάμαι καλά τα χρησιμοποιούσαν και στους σινοιαπωνικούς που ήταν και πιο πτιν από τον Α'...

#11
VAG

#12
iron

νακι άλλα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία...

#13
jesus

κατά βίκαρ κ γω τη λέξη την έμαθα στη γαλλία.

#14
judimartin

εγώ την έμαθα απο μια φίλη που μένει κουβέιτ.

#15
patsis

Δηλαδή το σίσα είναι το μέσο βρασμού/καπνίσματος ή κάτι τέτοιο και όχι η ουσία, σωστά; Το λέω λόγω άρθρων όπως αυτό εδώ, που ονοματίζει το σίσα ως «κοκαΐνη των φτωχών» και περιγράφει τρομερά συμπτώματα που δεν κολλάνε με τον αργιλέ (με χασίσι). Και συστατικά όπως υγρά μπαταρίας (!) και μεθαμφεταμίνες (αναφερθείσες παραπάνω) που πάλι δεν έχουν σχέση με τον αργιλέ.