(Λήμμα-αποχαιρετισμός στο καλοκαιράκι).

Εξάρτημα του ψαροντούφεκου, που συνδέει μεταξύ τους τα δύο λάστιχα. Αποτελείται από ένα σιδεράκι σε σχήμα Λ, στου οποίου τα κάτω άκρα είναι προσαρμοσμένα δύο καμπανοειδή πλαστικά καβλιτζέκια με εσωτερικές βόλτες, τα οποία βιδώνουν στις αντίστοιχες κεφαλές των λάστιχων. Υφίστανται όμως και σκοινένιες καμπάνες.

Η κορυφή του μεταλλικού Λ (είτε μονοκόμματη στην περίπτωση της απλής καμπάνας, είτε αρθρωτή, οπότε μιλάμε για σπαστή καμπάνα), όταν τεντώνονται τα λάστιχα πιάνει στις ad hoc εγκοπές της βέργας για να οπλίσει το εργαλείο.

Όποιος φιλοτιμηθεί ας χώσει κάνα μήδι, ο Αύγουστος δεν βελτίωσε διόλου τις πενιχρές κομπιουτερικές μου επιδόσεις. Είχα άλλα πράματα να κάνω. Τις εξ υμών έχει κολυμπήσει παρέα με θαλάσσια χελώνα σε οχτώ μέτρα βάθος; Χα!

(Διστάζω να καταχωρίσω το λήμμα ως επαγγελματική αργκό. Η υποβρύχια αλιεία δεν είναι επάγγελμα. Εξαιρούνται κάτι καθίκηδες που βουτάνε παρανόμως νύχτα με προβόλια και μπουκάλες και δεν αφήνουνε λέπι κάτω. Ελπίζω στην επόμενη κατάδυσή τους να σπάσει η καμπάνα του όπλου τους ακριβώς τη στιγμή που θα τους την πέφτει μια εξαγριωμένη, δίμετρη σμέρνα η οποία θα τους κολατσίσει τα καλαμπαλίκια και ό,τι άλλο κρεμάμενο βρει).

  1. Η καμπάνα είναι το εξάρτημα που μεταφέρει τη δύναμη του λάστιχου στη βέργα. Υπάρχουν απλές και σπαστές [...] και δετές [...]

  2. Οι καμπάνες είναι προτιμότερο να είναι δετές. Τέρμα στις μεταλλικές καμπάνες!!

  3. [...] έχω ένα πρόβλημα δν μπορώ να το οπλίσω [...]
    Δοκίμασε να το συνηθίσεις και μετά από μερικές βδομάδες θα σου φαίνεται αστείο. Απλά επειδή έχει μεταλλική καμπάνα [...] βεβαιώσου ότι έχει πιάσει καλά στην εγκοπή.

Όλα από το δίχτυ.

Ιδού ο μηχανισμός (από sstteffannoss, 28/08/12)Ιδού η το σύστημα (από sstteffannoss, 28/08/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
deinosavros

Ε, να, μαζεύτηκα κι εγώ. Χαίρετε.

#2
iron

ωραίος, δεινέ. ωραία και η κατάρα. εγώ έχω τις δικές μου και για τους εμπρηστές. όπως ξανάπα κάπου, ωραία η ζωή στην ελληνική φύση: το χειμώνα κυνήγι και φόλες, το καλοκαίρι εμπρησμοί και ψαροντούφεκο. και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου διασκεδάζουμε με το να σημαδεύουμε με το αυτοκίνητο γάτες, σκύλους και ασβούς (δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, έχω γνωρίσει και τέτοια άτομα στη ζωή μου...).

#3
Vrastaman

Τουλάστιχον δεν πωλούνται πια στα περίπτερα, όπως στα 70ηζ! Θυμάμαι τα καλοκαίρια όλο και κάποιος κολλητός μου σουβλιζόταν.

@Iron - επίσης το σιχαμερό ψάρεμα με δυναμίτη. Διαπίστωσα με φρίκη ότι ακόμα και στον Λούσιο στην ορεινή Αρκαδία υπάρχουν τοπικοί ήρωες-λεβέντες που ρίχνουν μπουρλότο για να πιάσουν καμιά τηγανιά...

#4
deinosavros

Και με φλόμο, εκείνο το δηλητηριώδες φυτό που φαρμακώνει τα νερά. Το '85 στο Καστελλόριζο, ο παππάς του νησιού για να βγάλει χταπόδια κατέστρεφε δια παντός τα θαλάμια με χλωρίνη (παλιό κόλπο). Κι όταν του την είπαμε, μας κοίταξε σα να ήμασταν τουλάχιστον αναρχοκομμουνιστές (πράγμα που ήμασταν αλλά δεν τον αφορούσε)....

#5
iron

έετς... πατρίδα, παράδοση, κλπ.

#6
patsis

Για λήμμα-αποχαιρετισμό στο καλοκαιράκι βλ. και ρέστα καλοκαιριού.

#7
patsis

Υπάρχει και μια μαύρη ιστορία που μάλλον είναι παραμύθι (αλλά ποτέ δεν ξέρεις). Για τον τύπο που πήρε παρέα το σκύλο και πήγε για ψάρεμα με δυναμίτη στην παραλία. Βγάζει το μασούρι, το ανάβει και το πετάει μέσα στο νερό. Τρέχει ο καημένος ο σκύλος, το βρίσκει, το παίρνει στο στόμα και επιστρέφει χαρούμενος προς το αφεντικό του. Το αφεντικό του το βλέπει και του φωνάζει πανικόβλητος να φύγει, ενώ τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση... Στην εκδοχή που έχω ακούσει, το αφεντικό γλυτώνει.

Νταξ, δεν ξέρω αν ισχύει.

#8
patsis

[I]«- ... και βλέπω που λες το λαγό στα δέκα μέτρα και παθαίνει εμπλοκή η γαμημένη η καραμπίνα. Λέω ρε πούστη εσένα δε σε χάνω. Τον κοιτάω στα μάτια τώρα, έτσι; Σκύβω αργά-αργά, παίρνω μια πέτρα και του τη βαράω στο δόξα πατρί. Πάω κοντά και τι να δω; Δυο λαγοί σκοτωμένοι!
- Καλά ρε ψηλέ, και πώς έγινε αυτό;
- Αντί για πέτρα είχα πιάσει λαγό...»[/I]

#9
deinosavros

...που μου θυμίζει το εξής σκηνικό από αμερικάνικη ταινία ή κάτι τέτοιο: Στον περίβολο μιάς φάρμας κάθονται πάνω σε ένα σωρό καυσόξυλα μιά νεαρά με λουλουδάτο φουστανάκι κι ένας νεαρός με φόρμα τζην, και μιλάνε. Ξαφνικά η κοπέλα πατάει τις τσιρίδες «Αααα σκορπιός, σκορπιός !!!». Κοιτάει ο νεαρός, βουτάει απ' το σωρό με τα ξύλα και ντάπα-ντούπα ντάπα-ντούπα τον κάνει μαρμελάδα τον σκορπιό. Οπότε ξεσπάει η κοπέλα «Μπράβο, ζήτω, ήρωά μου, είσαι καταπληκτικός, είσαι έτσι, είσαι αλλιώτικος», «Μα καλά, δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο, ένας σκορπιός ήτανε μόνο», «Ναι, αλλά πρώτη φορά είδα να σκοτώνουν σκορπιό με κροταλία»...

#10
PUNKELISD

Ναι αλλά το «Λήμμα-αποχαιρετισμός στο καλοκαιράκι» όταν το διαβάσουμε στις αρχές του επόμενου καλοκαίριου θα μας έρθει κάπως. Έκτος και εναλλάσσετε με το «λήμμα - καλωσόρισμα στο καλοκαιράκι».

Και απ' την άλλη λέω να ιδρύσω ομάδα εναντίωσης σε αυτή την υπενθύμιση. Αργότερα βλέπουμε για το ΔΣ.

#11
PUNKELISD

*καλοκαιριού

#12
salina

Τρέξε να γραφτείς εδώ πάνκυ
Εγώ λες να βρω καμία ομάδα συμπαράστασης κατά της ευχής «καλό καλοκαίρι» καθ όοοολη την διάρκεια του χρόνου;

#13
iron

μαζί σας!!!
η μόνη ευχή που μου αρέσει είναι το «καλό ξημέρωμα». αυτή την οποία θεωρώ αηδιαστικότερη απ' όλες είναι το «καλή λευτεριά» για την έγκυο.

#14
electron

καλο βραδυ....
Που λενε στα χιωτικα, οταν καποιος αποχωρει απο την παρεα. Οτι ωρα κι αν ειναι. Και οκτω το πρωι...

#15
sstteffannoss

@ironick: Αμ τα: «και στα δικά σου!!» / «και στο κεφαλάκι σου!!»;

@electron: Ελπίζω πως δεν συνέβει τίποτε κακό για σένα ή για κάποιον δικό σου με τον κακό χαμό εκεί.

#16
salina

σταμάτησαν να μου εύχονται «στα δικά σου» στους γάμους, όταν άρχισα να τους εύχομαι το ίδιο στις κηδείες (από τουίτ)

#17
deinosavros

Μα τι έγινε ρε πστ το λήμμα μου ; Ξεκίνησε σαργός και κατέληξε ευχέλαιο....Τη Μονσάντο μου μέσα....

#18
iron

μεταλλαγμένος θα ήταν.