Ο όρος υπάρχει επειδή:

  • η νοοτροπία της μέσης Ελλεϊνίδας όταν τη ρωτούν «Τι θέλεις πια!!», είναι να απαντά σεμνά και ταπεινά: «Όλα»,
  • ό,τι είναι πολύ για τον μεν, δεν είναι απαραίτητα πολύ και για τον δε, αλλά και τον δήθεν,
  • εδώ στο Νότο που η αγάπη κάνει κρότο, το να μην στρογγυλεύεις τα σγουρά θεωρούνταν ανέκαθεν μέγιστη γυφτιά,
  • σαν λαός ήμασταν του λαρτζ για να ασχοληθούμε με το τι ακριβώς καθάριζαν μπλε και πράσινοι διαπλεκόμενοι και τώρα, που κάτι λίγα μάθαμε και κάτι περισσότερα -πάντα στο περίπου- υποψυλλιαζόμαστε, ντεμέκ σοκαρισμένοι• παλαβώνουμε.

Αποδίδει το νόημα του γκουγκλονούμερου περιορίζοντάς το όμως στον οικονομικο - ψυχολογικό επίπεδο. Έτσι, αφήνοντας στην μπάντα την όποια επιστημονικότητα, απ’ τη μια τονίζει την ύβρη του υπερβολικά συσσωρευμένου πλούτου ..υπερβάλλοντας χαριτωμένα, ζηλιάρικα και αγανακτισμένα κι απ’ την άλλη, αντηχεί τη μίζερη πεποίθηση πως ο υπερβολικός πλούτος παλαβώνει τον κάτοχό του.

Παίζει και με δύο «μ» σαν «παλαβομμύρια».

1. Δεν είναι καν είδηση ότι μια καλοταϊσμένη αγελάδα που κληρονόμησε τα παλαβομύρια από το μπαμπά της (να υποθέσω επειδή δεν τεμπέλιαζε;) έχει τέτοιες απόψεις. Παντού στον κόσμο τα παράσιτα έτσι σκέφτονται κι έτσι εκφράζονται. (…) Οι άλλοι, οι κανονικοί άνθρωποι κι κυρίως όσοι πλούτισαν με την ενεργητικότητα τις ιδέες και τη δουλειά τους δεν εκφράζονται ποτέ με τέτοιο τρόπο -ούτε ο Τζόμπς, ούτε ο Γκέιτς, ούτε ακόμα κι εκείνοι οι παλιοί σχεδόν μυθικοί Ροκφέλερ, Φορντ μιας άλλης εποχής. (περί των προκλητικών δηλώσεων της ζάμπλουτης Αυστραλής Gina Rinehart, ο λόγος)

2. Εδώ ο κόσμος καίγεται και τα μουνιά χτενίζονται. Αυτοί μιλάν για παλαβομύρια ευρώ και τα παππούδια τρώνε από τα σκουπίδια. Πώς το αντέχετε ρε έλληνες αυτό; Τόσο καλοπερασάκηδες είσαστε όλοι σας; Ξυπνήστε ρε!!!!!!!!!!!!!!!! Να τους πάρουμε με τις πέτρες!!!!!!!!!!!!!!

3. Όποιος άρρωστος εγκέφαλος πρότεινε αυτήν τη ρύθμιση, θέλει κρέμασμα. Οι κυβερνητικοί, αποδεικνύοντας ότι μισούν τους ανθρώπους που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, λένε ότι η αύξηση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας… Φταίνε δηλαδή οι εργαζόμενοι που στην Ελλάδα υπάρχουν ένα εκατομμύριο ανασφάλιστοι και πάρα πολλές επιχειρήσεις χρωστάνε παλαβομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία!

(Όλα απ’ το δίχτυ)

Και στα δικά μας!! (από sstteffannoss, 05/09/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
deinosavros

Τη λέξη τη θυμάμαι από πιτσιρικάς, δεκαετία '70, από κάποιο τεύχος του μικυμάου, όπου είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τα πλούτη του Σκρούτζ.

#2
Vrastaman

Σσσωσστός! Αγγλιστί: gazillions.

#3
sstteffannoss

Μη έχοντας την απαραίτητη εκείνη στενή σχέση (ακόμα!!) με το χρήμα, δεν μπορούσα να φανταστώ καν πως εκτός απ’ τα παλαβομύρια, υπάρχουν και τα γνωστά στο σάιτ «φανταστικομύρια» αλλά και τα «απιθανομύρια
Να ‘σαι καλά διακριτικότατε σύσλαγκε betatzis που με ξεστράβωσες.

Και μάλλον έχεις δίκιο: «ετυμολογικά» τουλάχιστον τα «φανταστικομύρια» και τα «απιθανομύρια» προέρχονται άμεσα από τα ατέλειωτα πλούτη του πασίγνωστου Σκρουτζ Μακ Ντακ: στο «The Life and Times of Scrooge McDuck» ο συγγραφέας Don Rosa βεβαιώνει πως η περιουσία του τσιγκούνη πάπιου ανέρχεται σε “Five multiplujillion, nine impossibidillion, seven fantasticatrillion dollars and sixteen cents.”
Προφανώς, όπως φαίνεται κι απ’ το σχόλιο του deinosavros, και τα «παλαβομύρια» εκεί οφείλουν την έμπνευσή τους.

Παρεμπιπτόντως, πολύ μου άρεσε το ψαμμακόσια =τόσα όσα οι κόκκοι της άμμου, των ημών αρχαίων κωμικών που αναφέρει ο Σαραντάκος, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο θα γίνονταν σήμερα ευρέως κατανοητό.

Όσο για το «gazillions» φίλτατε Vrastaman, εδώ, αν μη τι άλλο, όντως ανοίγεται δρόμος για να αποδοθεί απ’ το «παλαβομύρια».

Και πάλι ευχαριστώ όλους σας!!