1. Χαρακτηρισμός που αποδίδεται συνήθως από αναρχικούς σε άτομα της παραδοσιακής κοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και ορισμένους εξωκοινοβουλευτικούς αριστερούς, και έχει να κάνει με την παθητική στάση που διακρίνει - κατά τους αναρχικούς - τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Η χρήση του όρου είναι παρεμφερής με το μικροαστούλης, αν και δεν είναι ακριβώς η ίδια. Ο όρος έχει πολλά κοινά με το «ρεφόρμι». Ο αριστερούλης είναι ο αριστερός που «καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται». Συνήθως το συμπέρασμα ότι κάποιος είναι «αριστερούλης» έρχεται μετά από απογοήτευση όσων πίστευαν ότι ο εν λόγω αριστερός θα τους έβγαινε κάτι μεταξύ Χο Τσι Μινχ, Τσε Γκεβάρα και Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, και τελικά τους βγήκε αποτυχημένη απομίμηση του Ψαριανού. Στο ίδιο μήκος κύματος ο χρυσαυγίτης μπορεί να αποκαλέσει τον νεοδημοκράτη «δεξιούλη».

  2. Χαρακτηρισμός πάλι για αριστερούς, αλλά από την αντίθετη κατεύθυνση. Εδώ, ο όρος είναι παρεμφερής με το «προοδευτικούλης» και θολοκουλτουριάρης, καθώς εννοεί την αριστερή ιντελιγκέντσια που έχει, ως γνωστόν, σαν προαιώνιο σκοπό της την επιβολή στην Ελλάδα του θεοκατάρατου Μπολσεβικισμού, στα πλαίσια μιας ευρύτερης εβραιομασονοσατανικοσιωνιστικής συνωμοσίας κατά Νίκο Κωνσταντινίδη.

  1. «Όσοι επενδύουν στο ρόλο του θύματος για να μαζέψουν στις κακομοίρικες οργανωσούλες τους δέκα καημένους αριστερούληδες παραπάνω, δεν σπέρνουν παρά την ηττοπάθεια απέναντι στο φασισμό.» (από ανάληψη ευθύνης στο Indymedia για εμπρησμούς).

  2. «Δεν πρόλαβαν να μπουν στην κυβέρνηση οι αριστερούληδες και άρχισαν τα σκάνδαλα» (από εθνικοπατριωτικόν ιστολόγιον στεγαζόμενο σε αμερικάνικο σέρβερ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
salina

Σωστός ο φουντούκης! Σαν συμπλήρωμα να πω ότι είναι και χαρακτηρισμός από νεοσυριζαίους* σε παλαιοδημαρίτες**,

*όπου νεοσυρυζαίος: πρώην απολιτίκ πιτσιρίκος που αφού κάβλωσε με την αγανάκτηση έφαγε την πίπα της «Ευρωπαϊκής Αριστερής Επανάστασης» της οποίας θα ηγηθεί ο Τσίπρας. Εχει θρησκευτική προσήλωση στο κόμμα και αλίμονο σε όποιον διανοηθεί να θίξει έστω και κόμμα απ όσα διακηρύσσει το κώμα. Τελευταία μόδα να αποκαλεί όποιον διαφωνεί μαζί του «φίλο του Κασιδιάρη». **όπου παλαιοδημαρίτης: πικραμένος πρώην συριζαίος που έχει και κάποια ηλικία, πιθανών να είναι και παλιός ΚΚεσ. Δεν έχει φάει την φόλα ότι ο Κουβέλης είναι ηγέτης αντάξιος του Κύρκου, αλλά και τι να κάνει ο άνθρωπος, κάπως πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες που πρέσβευε μία ζωή.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, όλα βασίζονται στην αίσθηση που μου έχουν αφήσει σχόλια στα σόσιαλ μήδια και σε ειδησιογραφικά σάιτ

#2
iron

μάστα, άρα η υποκοριστική κατάληξη -ούλης παίζει, το λέω γιατί μου είχε φανεί κάπως στο λήμμα μικροαστούλης, προφ. έχω μείνει πίσω, σο εκ των υστέρων δηλώνω μετάνοια για τις αμφιβολίες μου περί της σλανγκοσύνης του πραμάτου.

(είπε, μιλώντας δυνατά τις σκέψεις της)

#3
vikar

Όντως, το -ούλης είναι το λήμμα πίσ' απ' όλ' αυτά, και ο υποτιμητικός υποκορισμός του. Ιρονίκ, ανέλαβε σε περικαλώ.