Λανθασμένα, το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Εδώ επικρατεί μεγάλη σύγχυση. Αρχικά, όλοι οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου (αρχικά ήταν μόνο ένα, το Μετσόβιο, αλλά σήμερα υπάρχουν περισσότερα πολυτεχνεία, όπως επίσης και πολυτεχνικές σχολές στα πανεπιστήμια) έχουν την ιδιότητα του μηχανικού: ηλεκτρολόγος μηχανικός, χημικός μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός κοκ. Η ιδιότητα του μηχανικού δίνει κάποια δικαιώματα, όπως να χτίζεις κτίρια πέραν κάποιου μεγέθους, να φτιάχνεις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ. Η σύγχυση προκλήθηκε αφενός γιατί στο μυαλό πολλών μηχανικός = αυτός που ασχολείται με μηχανές (δηλ. αυτό που κανονικά λέγεται μηχανολόγος) και γιατί παλιότερα (ως τη δεκαετία του 1970) υπήρχε στο Πολυτεχνείο ενιαία σχολή ηλεκτρολόγων - μηχανολόγων (σήμερα έχουν διαχωριστεί), οπότε κάποιος όντως αποκαλούταν ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος (σκέτο, χωρίς το μηχανικός).

Μου κάνει πιο πολύ για μπαμπαδισμός, λόγω της συσχέτισης με περασμένες δεκαετίες, αλλά λέγεται και από νεότερες γενιές.

- Ο γιος μας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, έγινε πιτσαδόρος, ας όψεται το ΠΑΣΟΚ! (από αξέχαστο προεκλογικό σποτάκι της ΝΔ)

Υπήρχε καλύτερη Ελλάδα και τη θέλαμε... (από earendil_ath, 20/09/12)Won\'t you please help me, I\'m screwed you see. (από Galadriel, 21/09/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

έχεις δίκιο, ο παππούς μου έτσι είχα μάθει ότι αποκαλούνταν, ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος, προφ για τον λόγο που είπες, αλλά ήταν αυτό που λέμε σήμερα ηλεκτρολόγος - μηχανικός.

μια ενστασούλα για τη σλανγκοσύνη του όρου, αλλά ας πουν κι άλλοι.

#2
iron

το σποτάκι το έχουμε;

#3
earendil_ath

Ήρθε και το σποτάκι...

Όσο για τη σλαγκότητα θα συμφωνήσω, αλλά τώρα που βρήκα και το σποτάκι ας το αφήσουμε γιατί θυμήθηκα τα γέλια που είχαμε ρίξει τότε με τους άλλους ηλεκτρολόγους :)

#4
jesus

είναι κτίρια μέχρι κάποιου μεγέθους, είπε ο πατερνάλας κ έβαλε καζατζάκη να κλαψουρίζει στο πετρογκάζι.

#5
earendil_ath

για να χτίσεις κτίριο από ένα μέγεθος και πάνω, χρειάζεσαι μελέτη μηχανικού.

Για κτίρια μέχρι κάποιου μεγέθους, δε χρειάζεσαι

#6
jesus

αν τα θυμάμαι καλά, ο ηλεκτρολόγος κ ο μηχανολόγος, επειδή έχουν κάνει κ μια στοιχειώδη στατική, μπορούν να χτίσουν μέχρι διώροφο, το οποίο χρειάζεται άδεια. από κει κ πάνω, χρειάζεται άδεια από αρχιτέκτονα ή/και πολιτικό μηχανικό.

#7
earendil_ath

α οκ πάσο τότε!

#8
jesus

τα βλέπω όλα.

#9
jesus

για το «μέχρι», πάλι αν τα θυμάμαι καλά, νομίζω το κριτήριο για να χρειάζεται άδεια είναι το να μπει κονίαμα στα τούβλα, πέτρες κτλ, ή/και οπλισμός στο σκυρόδεμα.

για ξερολιθιά κ για να ρίξεις μια πέτσα τσιμέντο στην αυλή σου δεν θες άδεια, αλλά αν καταφέρεις κ σηκώσεις οικοδομή χωρίς αυτά, είσαι μερακλής.

#10
gaidouragathos

Μα εσύ θεέ μου, θα μας πεις επιτέλους τι δουλειά κάνεις;

#11
Galadriel

Δε νομίζω ότι οι αρχιτέκτονες κάνουν στατική, για ρώτα κανέναν από το σόι :P

Αυτές οι πρώην διπλές ειδικότητες τ. ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και νευρολόγος-ψυχίατρος ζουν ως ορολογίες λόγω της γενιάς που τις πρόλαβε. Μετά άνθησαν οι επιστήμες και έπεσε εξειδίκευση.

(πολυτεχνικό μήδι δώρο για τον ωραίο ορισμό)

#12
Vrastaman

Αρχιτέκτονες: δεν είχαν τα αρχίδια να γίνουν ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι αλλά ούτε και την πουστιά να γίνουν εσωτερικοί διακοσμητές.

#13
Galadriel

Γιατί θέλει ειδικά αρχίδια για να γίνεις ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος; Άλλο χρώμα;

#14
Vrastaman

E, η ορίτζιναλ ατάκα λέει για μηχανικούς.

#15
jesus

@agath : εγώ είμαι ηλεκτρολόγος-τσιτανολόγος.

#16
Galadriel

Να υποθέσω ότι την είχε την κόμπλα του το μηχανικόπουλο που την είπε την ορίτζιναλ ατάκα, του φαγε κανα μωρό ο αρχιτέκτονας.

#17
jesus

μάλλον την έπεσε στον κολλητό του.

#18
Vrastaman

Τον γιο του τον διακοσμητή.

#19
earendil_ath

Μια άλλη σύγχυση, που όμως πάει πολύ να την ανεβάσω σε νέο ορισμό: επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι πολυτεχνείο και πανεπιστήμιο είναι ασύμβατες έννοιες. Πριν αναφέρω τη θεωρία μου για το γιατί συμβαίνει αυτό, να ξεκαθαρίσω ότι κανονικά πολυτεχνείο είναι ένα είδος πανεπιστημίου (δηλ. η έννοια πολυτεχνείο υπάγεται στην ευρύτερη έννοια πανεπιστήμιο), το οποίο εκπαιδεύει μηχανικούς.

Τώρα γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι πολυτεχνείο δεν είναι πανεπιστήμιο. Αρχικά κάποτε είχαμε μόνο από ένα, οπότε μιλάγανε για Το Πανεπιστήμιο και Το Πολυτεχνείο και καθάριζαν. Πχ ο γιος μου πέρασε στο Πανεπιστήμιο και όχι στο Πολυτεχνείο. Και μια άλλη αιτία πρέπει να ήταν ότι παλαιότερα (μάλλον προ 1880) το πολυτεχνείο πράγματι δεν παρείχε πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση αλλά πιο πολύ κάτι σαν ΤΕΕ (ούτε καν ΤΕΙ).

#20
Galadriel

...αυτό δεν ήταν το μικρό πολυτεχνείο που έβγαζε τους υπομηχανικούς; αν έχω καταλάβει καλά...

(Έχω θειο Πολιτικό Μηχανικό που έχει μια καλή κουβέντα για όλους (εξ αγχιστείας είναι δεν έχουμε τέτοια γονίδια στο σόι μας χαχαχαα) και τον άκουγα συχνά σε φάση «Ποιος ο Σάκης; Αυτός ο μαλλλάκας; Αυτός κάνjει τον ξύπνιο και ούτε το μικρό πολυτεχνείο δεν κατάφερε να βγάλjει το ζώον.[...]» παιδάκι τώρα εγώ και φανταζόμουνα ένα σπιτάκι -σαν αυτά τα πλαστικά της φίσερ πράις που χωράει μέσα ίσα ίσα ένα τρίχρονο και τα βάζουν στους κήπους για να παίζουν τα παιδάκια- με θρανιάκια μέσα πολύ μικρά να διαβάζει ο Σάκης και μετά να τον φωνάζουν να πάρει πτυχίο ακριβώς απέξω από το μικρό σπιτάκι)

#21
earendil_ath

Όχι, το πολυτεχνείο στην αρχική του μορφή (περίπου 1837-1850 περίπου) ήταν αυτό που λέει η λέξη, δίδασκε τις τέχνες (και τις καλές και τις κακές -> τεχνίτες). Σταδιακά απέκτησε ανώτατο χαρακτήρα, ενώ η σχολή καλών τεχνών σταδιακά ανεξαρτητοποιήθηκε. Το μικρό πολυτεχνείο τώρα ήταν μια ανώτερη (θα λέγαμε σήμερα, δηλ. όχι ανώτατη) σχολή που επειδή έβγαζε μεσαία στελέχη παρόμοιων ειδικοτήτων με του πολυτεχνείου, και ήταν και στον ίδιο δρόμο (πατησίων) το βγάλανε μικρό πολυτεχνείο.