Αναφέρεται σε καταστάσεις όπου κάνουμε κάτι επαναλαμβανόμενα, χωρίς σταματημό ή για να υποδηλώσουμε τη μεγάλη ποσότητα κάποιου πράγματος.

Μεσσηνιακό ιδίωμα.

- Καλά μιλάμε ξάδερφε γίωρη, την άλλη βδομάδα ξεκινάω την καλοκαιρινή μου άδεια. Θα κατέβω κάτω χωριό. Θα πάει το ξύσιμο γόνα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Από πούθε κρατάει η σκούφια του ιδιωματισμού αυτούνου;

#2
deinosavros

Απ' όσο μου κόβει παίζει στην Καλαμάτα, προσωπικά την ξέρω από τον φάδερ, από Αιτ/νία μεριά.

#3
georgekalamatas

Το χρησιμοποιούμε στην Μεσσηνία κατά κόρον, και κυρίως στα χωριά όπως το -ξακουστό- Βλαχόπουλο Μεσσηνίας, την Πύλο τη μπιρμπίλο κ.α.

#4
Vrastaman

Ο΄κέϊκ!

#5
tryager

Τογόνα είναι λαϊκός τύπος του γόνατος. 'Οποτε πέρνει όλες τις σημασίες (εκφράσεις) αυτου. Αν θυμάμαι καλά η κυριότερη χρήση είναι να υποδηλώσει την προχειρότητα και βιασύνη για μια ενέργεια (..στο γόνα).

#6
deinosavros

Nαι, αλλά η έκφραση υφίσταται, όπως τη δίνει ο λημματογράφος. Οφκόρς ισχύει και το περί βιασύνης και προχειρότητας, το οποίο λέγεται και στο πόδι, εξ ου και ο κλασσικός διάλογος :

- To άρθρο είναι γραμμένο στο πόδι.
- Βέεεεβαια, μυρίζει από μακριά.
:-)

#7
georgekalamatas

Ρε παιδιά μη γκρινιάζετε, ο λημματογράφος (ο υποφαινόμενος δηλαδή(εγώ δηλαδή)) αυτό τον ορισμό ξέρει, αυτόν παραθέτει. Αν χρησιμοποιείται και αλλιώς, ευχαρίστως να πατήσετε το κουμπάκι Προσθ. Ορισμού (ακόμα δε γράφτηκα, δίνω και συμβουλές) και να τον προσθέσετε

#8
MXΣ

Δείτε και τα λήμματα γόνατο για την επιτακτικότητα, πάει η μαλακία γόνατο για την επανάληψη και την ταλάντωση, ως προς το παράδειγμα το ξύνω γόνατο και ως προς το παράδειγμα πάλι αλλά ως κυριολεξία καν ψωμί δεν είχαμε, πούτσα ως το γόνατο.

#9
iron

έλα ρε, πόσες εκφράσεις με γόνατα έχουμε!

#10
deinosavros

Ναι, πάνε οι εκφράσεις γόνατο :-)

(Βρε Τζώρτζ μου, δεν γκρίνιαξα, ίσα-ίσα σε υποστήριξα)

#11
georgekalamatas

Δεινόσαυρε, αφότου έγραψα το κόμμεντ μου συνειδητοποίησα ότι ο διάλογος που παρέθεσες δεν αναφερόταν στο άρθρο μου, χαχαχαχαχαχ.

Τελικά σαυτό το λήμμα τα κόμμεντς πάνε γόνα :-)

#12
PUNKELISD

Επιβεβαιώνω.
Καρακλάσικ! (σε σημείο που απορώ πως και δεν υπήρχε..)

Συνδυάζεται υπέροχα με τη μαλακία (τ.: πάει η μαλακία γόνα).