Φώκια ή υγρή φώκια: ειδικό στεγανοποιητικό υγρό, κυρίως για ψυγεία αυτοκινήτων τα οποία έχουν τρυπήσει ή έχουν υποστεί ρωγμή.

To υγρό στη σύστασή του περιέχει ρινίσματα χαλκού και αλουμινίου, τα οποία στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το ελαττωματικό σημείο, το φράζουν και σταματάνε έτσι τη διαρροή.

Μια κλασική μέθοδος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος στα παλιότερα χρόνια (αλλά και στις μέρες μας ως λύση ανάγκης), ήταν η χρήση ελληνικού καφέ, όπου οι κόκκοι του παίζανε το ρόλο των σημερινών ρινισμάτων, ενώ κάποιες φορές γινόταν χρήση ακόμα και λουκουμιού.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η ετυμολογία του λήμματος, καθώς η ονομασία του υγρού προέρχεται από την χειρότερη μετάφραση που μπορεί να επιλέξει κανείς, ανάμεσα στις δύο βασικές σημασίες της αγγλικής λέξης «seal», από το πλήρες «liquid seal», που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία του στεγανοποιητικού υγρού και που εκτός των άλλων σημαίνει και «επισφράγιση - στεγανοποίηση».

Τέλος να σημειωθεί πως, αν και πειραματικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλου είδους διαρροές, όπως σε λέβητες, σε καλοριφέρ, σε ηλιακούς κ.λπ.

- Το λοιπόν, έχε μου εμπιστοσύνη. Η διαρροή μόνο με έναν τρόπο σταματάει πλέον.
- Δηλαδή.
- Απλά θα βάλουμε φώκια στο ψυγείο.
- Ααα! Άλλο τρόπο να βρεις. Εγώ είμαι μέλος της MOm.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Παπαντώνης

Η παλιά «φώκια» που είχα δει εγώ, ήταν σε σκόνη και είχε έναν πιγκουίνο για σήμα.Ίσως να γίνεται μπέρδεμα ανάμεσα σε πιγκουίνο-φώκια;Ποιος να ξέρει.Επίσης είναι λύση ανάγκης, διότι βρωμίζει το κύκλωμα.

#2
iron

πάντα ωραίος ο πανκελής!

#3
vikar

«Ωραίος», σιγά. Ας μήν έβαζε υγρή φώκια στις ρυτίδες και θα σού 'λεγα εγώ.

#4
iron

ζηλιάρη...

#5
PUNKELISD

Όχι και υγρή φώκια στις ρυτίδες ρε παιδιά! θα τρελαθούμε τελείως! όλοι ξέρουμε ότι στις ρυτίδες πάει φώκια σε σκόνη, σα κι αυτή που λέει ο παπαντώνης.

#6
iron

πάντως θαυμάζω όσους κι όσες βάζουν τέτοιο πράμα στη μούρη τους, απαπαπα...