Παραλλαγή μαθηματικής έννοιας που όλοι μας ακούσαμε - έστω και από σπόντα - στα σχολικά μας χρόνια. Είναι φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανύποπτο χρόνο και να προσφέρει στιγμιαίο γέλωτα (ακόμα και σε γκόμενα - τεσταρισμένο).

Ωστόσο, δεν ανήκει στην κατηγορία «Φατσέας», δηλαδή δεν πρόκειται να την ακούσεις από έναν αγράμματο / παντελώς αμόρφωτο χωριάτη επειδή την έχει μάθει λάθος από μικρός, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι τόσο γυφταίος, τόσο υπάνθρωπος και νεάτερνταλ, που αποκλείεται να βρέθηκε ποτέ σε σχολική αίθουσα για να την ακούσει.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί λεκτικά μετά το «θα σε γανώσω», για να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει ακριβώς.

- Θα σε γαμήσω ρε... Θα σε γαμήσω εντός εκτός και επί τα αυτιά ρε..
- Κλαν μάι πουτς ρε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
deinosavros

Δλδ οι αγράμματοι/αμόρφωτοι χωριάτες είναι γυφταίοι, υπάνθρωποι και νεάντερταλ. Κοίτα ρε πστ μου τι μαθαίνει κανείς...

#2
sverkos

είδες;! όσο διαβάζει κανείς μαθαίνει καινούρια πράγματα..

#3
Galadriel

αχαχαχα δείνο σε κάναμε γκραμαρνάτζι!

#4
vikar

Κλασικό λογοπαίγνιο, σχολικό και πέρα.

Όσο για τους υπάνθρωπους, τί ειν' αυτό; και καλά παιγνιώδες υφάκι που χάνεται στο γραπτό λόγο; ή απλά και ξάστερα ραστιστιλίκι της χειρίστης; Να ξέρουμε κι' εμείς που διαβάζουμε και μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, όχι τίποτ' άλλο.

#5
sverkos

#6
vikar

Πάντα φιλικά, άλλωστε ποιός τους γαμεί τους χωριάτες οταν μπορεί να γράφει καφρίλες και έχοντας πάει σχολείο;

#7
Khan

#8
deinosavros

@ sverkos φιλικά, δεν ξέρω από πού βαστάει η σκούφια σου, αλλά σε μιά χώρα που ο μισός πληθυσμός κατοικεί στην πρωτεύουσα προερχόμενος από μετοικίσαντες επαρχιώτες (οι υπόλοιποι μείνανε στην επαρχία ή την κάνανε για έξω), θάπρεπε νασαι πιό προσεκτικός.
Οι παππούδες μας άντε να βγάζανε μερικές τάξεις του δημοτικού και μετά τσιφ στο χωράφι. Αυτό όμως δεν τους στερούσε την ολοκληρωμένη γνώση του κόσμου τους, πράγμα που δεν μπορούμε να πούμε εμείς για πάρτη μας, νομίζω...
Και δε μου φέρνουνε σε νεάντερταλ και υπάνθρωπους όλα αυτά...

#9
sverkos

πολύ μ' αρέσει να μιλάμε σε φιλικό επίπεδο

#11
jesus

γεια σου ρε ντίνο στρουκτουραλιστή.

#12
iron

ε ναι, τώρα το είδα, τι αφορισμός είναι αυτός; δεν θα επεκταθώ σε επιχειρηματολογία, προτείνω διαγραφή της συγκεκριμένης παραγράφου.

#13
sverkos

όχι ρε παιδιά.. μη σβήσετε όλη την ουσία!

#14
σφυρίζων

Οι αγράμματοι/αμόρφωτοι χωριάτες ασφαλώς και δεν είναι γυφταίοι, υπάνθρωποι και νεάντερταλ. Όσοι όμως ανήκουν στην «κατηγορία φατσέα» (που γράφει ο ορισμός) αντιπροσωπεύουν όλα τα παραπάνω στερεότυπα. Μακρυά από μας κάθε ρατσισμός, προσπαθώ όμως να εξαντλήσω κάθε καλόπιστη ερμηνεία πριν την πέσω στο σβέρκα.

#15
vikar

Τόσο γνωστός χαρακτήρας είν' αυτός ο φατσέας; (τί να πώ, δέν τον είχα ξανακούσει)

Όλ' αυτά ωραία, και τ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε του σβέρκου πλάκα έχουν, αλλα η διατύπωση εκειπέρα είναι λέω για καρπαζιές --και ο νοών εννοείτω. Πάντως γιατί να φύγει; Άμα θέλει ο ίδιος άς μας πεί στο συντονισμό ν' αλλάξει ότι θέλει. Αλλιώς, τα σχόλια μιά χαρά ειναι.

Δεινός στρουκτουραλιστής ο δείνος.

#16
deinosavros

Τι να σου πω, εγώ ακουστά τον έχω αλλά δε γκζέρω τι αντιπροσωπεύει καθότι δε βλέπω τιβι.

(Κι όποιος με ξαναβρίσει θα του δομήσω τη στρουχτούρα και τη δεκοχτούρα και την καπελαδούρα) :-PPP

#17
HODJAS

«... κάτι αγράμματοι χωριάτες, αλλά προς Θεού όχι και γυφταίοι, υπάνθρωποι νεάντερταλ, βαρούσαν καρπαζές σ' άγνωστους σβέρκους, ενώ παραδίπλα κάτι άλλοι σφύριζαν αμερόληπτα. Τα επιχειρήματα των στρουχτουραλιστών συνθλίφτηκαν μέσα στα σουβλακίσια αγριομπούκια ...».

(Θ. Γρηγοριάδης, «Το Παρτάλι», Πατάκης, 2001)

#18
vikar

Μα ποιά έκδοση έχεις τελοσπάντων...

#20
Galadriel

Σιγά το πράμα ρε παιδιά! Πότε έγινε το σλανγκ τόσο πολίτικλυ κορέκτ και δεν το πήρα χαμπάρι;! Ο σφυρίζων έθεσε το πράμα εκεί που έπρεπε να είναι κατά τη δική μου γνώμη, ο ορισμός μιλάει για Φατσέα, δεν αντιλαμβάνομαι τώρα τι μύγα μας τσίμπησε... Αγριομπούκια ναι, σουβλάκια ναι, έτσι μάλιστα.

#21
vikar

Εγώ λεω να του ρίξουμε ένα μπούγιο πάντως.

#22
σφυρίζων