Εκ του εγγλέζικου «busybody»: ο ανακατωσούρας, ο αλλοτριεπίσκοπος (αυτός που ανακατεύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρίς τη συγκατάθεσή τους), ο αδιάκριτος, ο περίεργος, ο κουτσομπόλης, ο δημιουργός προβλημάτων, ο δραστήριος που ανακατεύεται και παρεμβαίνει στις υποθέσεις των άλλων.

Σαν όρος της εγχώριας πολιτικάντικης σλανγκ χρησιμοποιείται αργά και πού, με την υποτιμητική έννοια «αυτός που ασχολείται με τα πάντα χωρίς να παράγει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Νομίζω πως οι πιθανότητες να δούμε πολλά ιδρωμένα και κατακόκκινα αυτιά δίποδων γαϊδάρων κι αιτία να είναι ο όρος, είναι λιγότερες κι απ' το ποσοστό νικοτίνης σ' ελαφρύ τσιγάρο.

Κυκλοφορεί κι ο «μπιζιμποντισμός».

1. Άστραψε και βρόντηξε εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Απόστολος Κακλαμάνης σήμερα στη Βουλή. Αιτία το γεγονός ότι ο υπουργός δεν ήρθε στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτησή του. Έτσι ο κ. Κακλαμάνης τον χαρακτήρισε «περιφερόμενο μπιζιμπόντη» και «αγαπημένο των καναλιών που τον λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ». Είπε δε ότι «θα ήμουν ο πρώτος που θα έβαζα την υπογραφή μου για πρόταση μομφής εναντίον του». (σήμερα)

2. Ας προσέξουμε λίγο τη σχέση Πάγκαλου -Παμπούκη. Οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει αρχίσει φαγωμάρα μεταξύ τους. Ο αντιπρόεδρος θεωρεί ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι «μπιζιμπόντης»! Ασχολείται, δηλαδή, με τα πάντα χωρίς να παράγει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. (31/1/10)

3. Ο «ΜΠΙΖΙΜΠΟΝΤΗΣ» ΚΑΙ Ο «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ»
Ο Καραμανλής συνεχίζει, πάντως, να βρίσκεται στην Αθήνα και να κάνει τη μια σύσκεψη πάνω στην άλλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ τρέχει από τη μια παραλία στην άλλη! Κερδίζει τίποτα ο πρωθυπουργός από αυτόν τον ασταμάτητο «μπιζιμποντισμό»; Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αλλά ας φανταστούμε τί θα του συνέβαινε αν «έλιωνε» στις ακρογιαλιές! Κατακραυγή θα είχε ξεσηκωθεί! Και δικαίως! Αντίθετα, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Μαυρίζουν τα κορμιά τους εδώ και δυο μήνες, κάνοντας πεταλούδα και περιμένοντας να πέσει ο καρπός της εξουσίας και να τον γευτούν! (11/08/09)

(Όλα απ' το δίχτυ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
sstteffannoss

Μόνο και μόνο για να μην μας κατηγορήσει κανένας για ..απαράδεκτες ελλείψεις.

Παρεμπιπτόντως:
Ο Α’ Πέτρου 4:15 στίχος: « μὴ γάρ τις ὑμῶν πασχέτω ὡς φονεὺς ἢ κλέπτης ἢ κακοποιὸς ἢ ὡς ἀλλοτριεπίσκοπος» αποδόθηκε ως «But let none of you suffer as a murderer, or as a thief, or as an evildoer, or as a busybody in other men's matters» στις εξής Βίβλους: King James’ (αγγλική και αμερικανική) και Webster και την Καινή Διαθήκη του Tyndale.

#2
deinosavros

Έξοχο. Και έλειπε...Γαμεί ο ΣτέφανοςΧ2 νύχτα η ώρα.