Επίσης, χρησιμοποιείται ως εικονοποιία για να αισθητοποιήσει την περίφημη «θεωρία των δύο άκρων», δηλαδή την αντίληψη ότι τα δύο πολιτικά άκρα, ήτοι αφενός η Ακροδεξιά και αφεδύο η Αριστερά, συναντώνται, τρέφουν ή και προκαλούν το ένα το άλλο και μοιράζονται κοινά στοιχεία, όπως λ.χ. η βία, ο ολοκληρωτισμός ή, έστω, ο αυταρχισμός, ο κρατισμός, ο αντισημιτισμός κ.ά.

Το ντίσκουρς αυτό του πετάλου χαρακτηρίζει κυρίως τους νεοφιλελέδες, που προβάλλουν τον φιλελευθερισμό ως τη λύση απέναντι στα συγγενή κακά της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς, αλλά μπορεί να βρεθεί και μεταξύ απλών δεξιούληδων, μικροαστούληδων και κεντρώων.

Μια κλασική μορφή που παίρνει είναι η σύγκριση του χιτλερισμού με τον σταλινισμό και μια ορισμένη αγανάχτηση γιατί ο Στάλιν δεν καταδικάζεται εξίσου όσο ο Χίτλερ στην συνείδηση της Ιστορίας. Επίσης, η θεωρία του πετάλου είναι πολύ της μοδός στην Ελλάδα της κρίσης, όπου θεωρείται ότι η άνοδος της Αριστεράς είναι υπεύθυνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ως αντιαριστερή αντίδραση, ή ότι μια ορισμένη περιφρόνηση της Αριστεράς προς τους θεσμούς και τη νομιμότητα προς την μεταπολίτευση εξέθρεψε ανάλογα φαινόμενα από την Ακροδεξιά.

Η επιμονή βεβαίως πολλών ας πούμε «συστημικών» αρθρογράφων που έχουν κάνει την θεωρία του πετάλου εργόχειρο και οι σχετικές υπερβολές, δημιουργούν εύλογες αντιδράσεις στον αριστερό κυρίως χώρο, όπου το αντίστοιχο ντίσκουρς είναι ότι ο ακροδεξιός και δη ο φασίστας είναι το μαντρόσκυλο του καπιταλιστή που βγαίνει να γαβγίσει ή και να κατισχύσει σε μία δύσκολη για τον καπιταλισμό περίοδο, και μετά αφήνει και πάλι τους φιλελέδες όταν πλέον έχει ολοκληρώσει την δουλειά του. Οπότε η Ακροδεξιά παρουσιάζεται ως ένα εργαλείο του καπιταλισμού ή ακόμη και ως μια άλλη όψη του φιλελευθερισμού.

Προφ. η μεταφορά βασίζεται στο ότι στο πέταλο, τα δύο άκρα του είναι πολύ κοντά.

Η ελληνική άκρα αριστερά (κομμουνιστική και αναρχοειδής) ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την επανεμφάνιση της άκρας δεξιάς και των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων. [...] Ο ΣΥΡΙΖΑ και η άκρα αριστερά απορρίπτει, ως «απλοϊκή» και ανιστόρητη (look who’s talking!) τη θεωρία του πετάλου –κατά την οποία η άκρα αριστερά συναντιέται με την άκρα δεξιά. Κι όμως, το πολιτικό φάσμα δεν είναι γραμμικό· είναι, θα λέγαμε, πολυδιάστατο. Τα δύο άκρα μοιράζονται τον αυταρχισμό και τον κρατισμό, περιφρονούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και περιορίζουν την ελευθερία του λόγου στην ελευθερία του δικού τους λόγου. Σε πολλές περιπτώσεις μοιράζονται ακόμα και τον αντισημιτισμό αν και, πράγματι, με διαφορετικά επιχειρήματα. («Περί της θεωρίας του πετάλου» της Σώτης Τριανταφύλλου εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Ουπς, πρόωρη εκσπερμάτιση. Ήθελα να γράψω:

«είναι πολύ της μοδός στην Ελλάδα της κρίσης, όπου θεωρείται ότι η άνοδος της Αριστεράς είναι υπεύθυνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ως αντιαριστερή αντίδραση, ή ότι μια ορισμένη περιφρόνηση της Αριστεράς προς τους θεσμούς και τη νομιμότητα προς την μεταπολίτευση εξέθρεψε ανάλογα φαινόμενα από την Ακροδεξιά.

Η επιμονή βεβαίως πολλών ας πούμε »συστημικών« αρθρογράφων που έχουν κάνει την θεωρία του πετάλου εργόχειρο και οι σχετικές υπερβολές δημιουργούν εύλογες αντιδράσεις στον αριστερό κυρίως χώρο, όπου το αντίστοιχο ντίσκουρς είναι ότι ο ακροδεξιός και δη ο φασίστας είναι το μαντρόσκυλο του καπιταλιστή που βγαίνει να γαβγίσει ή και να κατισχύσει σε μία δύσκολη για τον καπιταλισμό περίοδο, και μετά αφήνει και πάλι τους φιλελέδες όταν πλέον έχει ολοκληρώσει την δουλειά του. Οπότε η Ακροδεξιά παρουσιάζεται ως ένα εργαλείο του καπιταλισμού ή ακόμη και ως μια άλλη όψη του φιλελευθερισμού.

Προφ. η μεταφορά βασίζεται στο ότι στο πέταλο, τα δύο άκρα του είναι πολύ κοντά.»

#2
Khan

Υ.Γ. Ασφαλώς ο ορισμός μου έχει πολλές γενικεύσεις, σχηματοποιήσεις και αοριστίες, απλώς ήθελα να καταγράψω μια μεταφορά που παίζει πολύ στον πολιτικό λόγο, ως συμπλήρωμα στις δύο σημασίες του πετάλου, που ήδη έχουμε.

#3
xalikoutis

Δεν ξέρω αν είναι σλανγκ, αλλά εδώ είναι μπανεύκολο και αξίζει ίσως να αναφέρω παρεκβατικά ότι...

.... η θεωρία των δύο άκρων έχει από ορισμένους Ινδούς νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους (Σχολή Varuna***) μοντελοποιηθεί και κατ' άλλους ερμηνευθεί αναγωγικά από την **“Θεωρία των δύο Τσάκρων”, σύμφωνα με την οποία τα άκρα του πολιτικού φάσματος (αριστερά και δεξιά) λειτουργούν ως Φραγμοί ή Εμπόδια Εισόδου (Barriers to Entry στη διεθνή ορολογία της οικονομικής θεωρίας του ανταγωνισμού) που δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη ροή της ζωτικής ενέργειας ή prana στο καθεστώς ελεύθερης αγοράς – κυρίως επενδυτικών κεφαλαίων από μεγάλους διεθνείς “παίκτες”. Με άλλα λόγια, τα άκρα φράσουν τα τσάκρα, τους ενεργειακούς διαύλους του νεοφιλελεύθερου ανταγωνισμού. Οι συγκεκριμένοι οικονομολόγοι, ορισμένοι από τους οποίους διετέλεσαν μάλιστα και πανεπιστημιακοί καθηγητές ή/και δάσκαλοι yoga σημερινών υπουργών (βεβαιωμένα των Ανάπτυξης και Εργασίας), πρεσβεύουν ότι όταν τα τσάκρα “μπλοκάρουν” από νομοθεσίες όπως αυτές για την κρατική προστασία δημοσίων αγαθών ή το ωράριο των καταστημάτων κ.λπ. τότε η αγορά παραμορφώνεται, πέφτει η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα χαλιέται άσκημα, κατά το κοινώς λεγόμενον.

Προς απόδειξιν αυτών παραθέτουν τα πορίσματα από μελέτες τις οποίες οι ίδιοι και οι επίγονοί τους εκπόνησαν και δείχνουν ότι η έκθεση νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων, διανοουμένων, πολιτικών κ.λπ. σε “ακραίες” πολιτικές θέσεις επιφέρει σε αυτούς καταστάσεις που παραπέμπουν σε δυσλειτουργία του ριζικού τσάκρου ή τσάκρου του κόκκινου λοτού (στα ινδικά: Cheghuevhara), το οποίο σχετίζεται με τις γονάδες, τη σεξουαλικότητα και το θυμό (αντίδραση flight or fight) και εντοπίζεται στην περιοχή του κόκκυγα. Αυτές οι αντιδράσεις κυρίως έχουν να κάνουν με την αίσθηση ότι “χάνετε τη βάση σας, το στήριγμά σας ή ότι σας τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια, ή ακόμα μπορεί να σας πιάνει διάρροια. Σε περίπτωση υπερλειτουργίας του 1ου chakra σε παρόμοιες καταστάσεις σας κυριεύει θυμός ή επιθετικότητα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια συμπτώματα παρατηρήθηκαν κατά την έκθεση των υποκειμένων σε αριστερές θέσεις.

Δευτερευόντως, παρατηρήθηκαν αντιδράσεις που παραπέμπουν σε μπλοκάρισμα του τσάκρου του άσπρου λοτού (Shkatopraghma) το οποίο εντοπίζεται στον άξονα πέψης - αφόδευσης, και εκδηλώνεται με “ένα κόμπο στο λαιμό και μια αίσθηση σύσφιγξης, το άτομο μπορεί να αρχίσει να τραυλίζει ή να τρέμει το κεφάλι του. Η υπερλειτουργία μπορεί να κάνει το άτομο να προσπαθεί να περισώσει την κατάσταση με χείμαρρο από απερίσκεπτα λόγια και σκέψεις”. Τα υποκείμενα της έρευνας εμφάνισαν παρόμοιες δυσλειτουργίες όταν εκτέθηκαν σε πατριωτικοδεξιές και ακροδεξίες θέσεις.

Ως προς την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων αυτών που δυσκολεύουν την αναπτυξιακή πορεία του οργανισμού η σχολή Varuna έχει προτείνει πέρα από την άρση των νομοθετικών εμποδίων και της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση επενδυτών, τον ομαδικό διαλογισμό και ταντρικό σεξ το οποίο οι νεοφιλελέδες θεωρητικοί (πιο συγκεκριμένα οι Pasaha Mandharavahli, Τhaka Mikha), εν προκειμένω προσδιορίζουν ως την εκπλήρωση της φαντασίωσης ταυτοχρονης συνεύρεσης με “αλήτες” και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι για την ταντρική οικονομία του ξεμπλοκαρίσματος των τσάκρων οι ακροδεξιοί θεωρούνται και αυτοί ως εξωσυστημική μετενσάρκωση, μολονότι οι νεοφιλελέδες καλά γνωρίζουν τη σύμπλευση των τελευταίων με απολύτως νεοφιλελέδικα μέτρα.

Μια σημαντική για τα εγχώρια πράγματα επεξεργασία και εφαρμογή της νεοφιλελέυθερης θεωρίας των τσάκρων είναι η “θεωρία του ενός τσάκρου” από τις οποίες απορρέουν οι πολιτικές του σημερινού Υπουργού Υγείας, ο οποίος έχει προτείνει η θεωρία να πολιτογραφηθεί Ελληνική, σύμφωνα και με την ετυμολόγηση της λέξης από το Ελληνικό kyklos (στα hindu, chakro σημαίνει κύκλος, δίσκος κ.λπ) και έχει εισηγηθεί σχετικά με τη λογοκλοπή αυτή την επιβολή νοσηλείων σε πακιστανούς και μπαγκλαντεσιανούς μετανάστες (που μοιάζουν για Ινδοί), ως ισόδυναμο μέτρο αντί της εμμονής για γερμανικές αποζημιώσεις (παραπέμπω στη μυστική του εγκύκλιο για το κατοχικό αντιδάνειο).

  • Varuna στα hindu σημαίνει “κροκόδειλος” και είναι το όνομα κύριας ινδουιστικής θεότητας με μορφή κροκόδειλου.

    Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Σχετικά με τη θεότητα Varuna: άρθρο της wikipedia Varuna. Βλέπε και τα όσα γράφει εδώ σε μας για τον Κροκόδειλο ο χρήστης betatzis στα σχόλιαεδώ.

Σχετικά με τη θεωρία των Barriers to Entry στα οικονομικά βλέπε άρθρο της wikipedia Barriers to Entry.

Σχετικά με τα chakra γενικά βλέπε άρθρο της wikipedia εδώ chakra και τα ιθαγενή άρθρα ανεβαίνω τσάκρα και μου 'κλεισε και το 8ο τσάκρα.

Σχετικά με το μπλοκάρισμα των τσάκρων και τα σχετικά συμπτώματα βλέπε σχετικό άρθρο εδώ.

#4
Khan

Θα προταθείς για το βραβείο Χότζα!

#5
betatzis

!!!!!!

#6
HODJAS

Disambiguation error (semantic Queueing for an A):

Και πώς θα λέγονται αυτοί που διαλαλούν/αναπαράγουν την εν λόγω θεωρία; Πεταλάδες;

Ή μήπως οι οπαδοί των δυο άκρων του πετάλου θα λέγονται αδιακρίτως έτσι;
Διότι στην περίπτωση αυτή, μόνο το ένα άκρο του πετάλου περπατάει σαν πάπια (ή χήνα)...

#7
Khan

Αντώνυμα: ακραίο κέντρο, κεντροφασίστας = πολιτικά μπινελίκια που εκπορεύονται από τα αριστερά για να χαρακτηρίσουν κάποιον ο οποίος θεωρείται ότι παρ' όλο που ο ίδιος δηλώνει αυτάρεσκα ότι είναι κεντρώος και άρα μετριοπαθής- ενωτικός, στην πραγματικότητα είναι ακραίος ή φασίζει.

#8
Khan

#9
Khan