Ανήκει στο ιδίωμα του κόσμου του θεάτρου και σημαίνει ότι τα μέλη ενός θιάσου έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους στην πραγματική ζωή με ευεργετική επίδραση και για το πώς συνεργάζονται για την παράσταση.

Η συνηθέστερη κλισεδιάρικη φράση είναι «κάνουμε καλό καμαρίνι κι αυτό βγαίνει στην σκηνή», ή κάποια παρόμοια (βλέπε παραδείγματα), η οποία όμως όταν λέγεται ως απάντηση σε πρωινατζούδες βγάζει μια ξανθεμετική μικροαστίλα και έναν πολύ έντονο ναρκισσισμό τύπου «χαιρόμαστε που όλοι εμείς τα σελεμπριτόνια περνάμε τόσο καλά μεταξύ μας και αυτό περνάει και σε εσάς που μας θαυμάζετε». Συναφής φράση το «περνάμε υπέροχα και αυτό βγαίνει στον κόσμο». Η κινηματογραφική ή τηλεοπτική εκδοχή είναι «περνάμε υπέροχα/ τέλεια στα γυρίσματα και αυτό βγαίνει στον κόσμο».

Παρόμοιες φράσεις μπορούν να λεχθούν και ευρύτερα όταν μια ομάδα έχει συναίσθηση ότι αποτελεί τρελό παρεάκι και περνάει τόσο καλά, ώστε μεταδίδει το καλό μουντ (τ. αξίζω) και την ωραία ατμόσφαιρα και στους θεατές της, εννοείται με (αυτο)ειρωνική διάθεση.

  1. - Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει στην σκηνή!
    Καλά μιλάμε, τα μέλη του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος, πρέπει να περνάνε πολύ καλά στα παρασκήνια. Φαίνεται αυτό, κάνει μπαμ από χίλια μέτρα! Εκρήγνυται μπροστά στα μάτια μας αυτό το περίσσευμα αγάπης, η στοργή, η τρυφερότητα, τα βαθιά φιλικά αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον:
    - Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο (σου)!
    Περνάνε καλά στα καμαρίνια τα παιδιά… Κι αυτό βγαίνει στη σκηνή… Βγαίνει επίσης και στη μικρή οθόνη. Ξέρετε, το κλασικό το πλάνο που μπαίνουν ένας – ένας για υπουργικό συμβούλιο. Η κάμερα είναι τώρα… που να σου πω… πως κάνουμε το σταυρό με το δεξί το χεράκι; Καμία σχέση! Έξω αριστερά. Και περνάει ο θίασος να μπει μέσα. Και τη βλέπεις, αγάπη μου, την ξινίλα! Το βλέπεις το μάτι το στριτζωμένο, το κολλημένο χαμόγελο – η χαρά του συρραπτικού. Βλέπεις πως καρφώνουν το βλέμμα στην πλάτη του μπροστινού. Αυτό δεν είναι βλέμμα… Αυτό είναι «ένα μικρό μικρό μαχαίρι» που έλεγε κι ο Λόρκα – μια που μιλάμε για θέατρο… (Όχι κύριοι υπουργοί, ο Λόρκα δεν πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο, συγγραφέας ήτανε, τίποτα σπουδαίο, μην θορυβείστε)…

- Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει στη σκηνή!

Η Μπιρμπίλη σκοτωμένη με τον Ρέππα και τον Ραγκούση. Ο Ραγκούσης με τον δόλιο τον Ντόλιο. Ο Διαμαντίδης με τον Βλάχο. Οι Χρυσοχοΐδης με τον Παπακωνσταντίνου. Ο Παπουτσής με τον Παπακωνσταντίνου. Ο Βενιζέλος με τον Παπακωνσταντίνου. Ο Παπαϊωάννου με τον Παπακωνσταντίνου. Ο Καστανίδης δεν θυμάμαι. Ο Πάγκαλος με το σύμπαν: Όσους τα φάγανε κι όσους τα φτύσανε. (Εδώ).

  1. (Κυριολεκτική χρήση εδώ)

«Περνάμε καλά στα καμαρίνια και αυτό βγαίνει και προς τα έξω». Αυτή είναι μια κλισέ φράση που χρησιμοποιούν συχνά οι ηθοποιοί. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως φαίνεται να ισχύει, αφού και το καμαρίνι παίζει το ρόλο του… [...] Δεν είναι όμως ένα καμαρίνι σαν όλα τα άλλα… Όπως έγραψε και ο ίδιος ο Αργύρης Αγγέλου, είναι: «Το ωραιότερο θερινό καμαρίνι!». Μεγάλο, ανοιχτό, καθαρό και γεμάτο αφίσες από ταινίες του Hollywood. Πώς να μη σου φτιάξει τη διάθεση προτού βγεις στη σκηνή, λοιπόν;

  1. Στις πρόβες περνάμε υπέροχα και αυτό βγαίνει προς τα έξω και το εισπράττει ο κόσμος. (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
σφυρίζων

Εξαιρετικό!

#2
Khan

To (όποιο) σλανγκικό ενδιαφέρον βέβαια βρίσκεται κυρίως στην τελευταία ειρωνική χρήση του κλισέ, που αφίσταται αρκετά από την «κυριολεκτική». Λ.χ.:

- Πώς ήταν τελικά στην Πάρο με τα παιδιά;
- Άσε, περάσαμε υπέροχα και αυτό βγήκε στον κόσμο!

#3
vikar

Ωραίο, αλλα το κάνω καλό καμαρίνι δέν υπάρχει στα παραδείγματα.

#4
Khan

Ναι, δεν βρήκα διαδικτυακά ευρήματα. Προφορικά το έχω ακούσει από ηθοποιούς σε αυτοειρωνείες, τ. «το μυστικό μας είναι ότι κάνουμε καλό καμαρίνι», που συμπληρώνονταν από «κι αυτό βγαίνει στην σκηνή». (Περισσότερο όμως έχω ακούσει την τελείως ειρωνική χρήση του «κι αυτό βγαίνει στον κόσμο», όπως στο πιο πάνω σχόλιο).

#5
Khan

Παραλλαγή: «Κάνουμε καλό σουκού και αυτό βγαίνει στις Δευτέρες».

#6
deinosavros

Κάνουμε καλό τσίλι κι αυτό βγαίνει στο σώβρακο

#7
Khan

χαχαχαχ

#8
xalikoutis

- Πώς κρίνετε τη σεζόν;
- Ε, καμαρώναμε καλό καμίνι και αυτό κάποια πέρασε στον κόσμο.
- Και με τις φήμες που κάποια στιγμή στην αρχή της σεζόν ακούστηκαν για κόντρες... - Ε, τα παιδιά όλα είμαστε επαγγελματίες.

(τι ακριβώς επαγγελματίζονται δεν έχω καταλάβει... κακίες )

#9
soulto

Το παράδειγμα που ζήτησε ο vikar (από δω):
Περναμε καλα στα καμαρινια και αυτο βγαινει στον κοσμο

#10
donmhtsos

Ἀνάλογο στὰ ποδοσφαιρομπασκετικὰ:

"Ἔχουμε καλὰ ἀποδυτήρια κι αὐτὸ βγαίνει στὸ γήπεδο".

#11
vikar

Ζήτησα παράδειγμα για το κάνω καλό καμαρίνι, όπως το θέλει το λήμμα -- το περνάμε καλά στα καμαρίνια υπάρχει ήδη στα παραδείγματα.

#12
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Όταν πας σε μια δουλειά και είσαι εντάξει σαν άνθρωπος και τα λες, χωρίς να χρειάζεται να είσαι και το συγκλονιστικότερο ταλέντο του κόσμου, θα σε ξαναπάρουν, γιατί ξέρουν ότι είσαι συνεπής, κάνεις καλό καμαρίνι… Όλα αυτά παίζουν ρόλο.

εδώ

#13
soulto

Κάνω καλό Φέισμπουκ και αυτό βγαίνει στο σλανγκ.

σχόλιο του Khan εδώ

#14
soulto

Περνάμε καλά στα συνέδρια κ αυτό βγαίνει προς τα έξω. (εδώ)