Ο υπερβολικά γκομενιάρης, αυτός που το μόνο που σκέφτεται όλο το 24ωρο ειναι οι γυναίκες.

-Την είδες την καινούργια του Μάκη;
-Καινούργια; Πότε πρόλαβε ο πούστης;
-Αφού τον ξέρεις ρε, ειναι τρελός μουνάκιας!

Βλ. και φούστης.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
patsis

Η κλασικότητα αυτού του λήμματος δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Να προσθέσω μια διευκρίνιση, ότι ο μουνάκιας και σκέφτεται και πράττει.

Μπορεί να είναι σε σχέση ή όχι. Η δεύτερη περίπτωση, κατά την γνώμη μου, είναι λίγο αλλά αισθητά πιο χαρακτηριστική της χρήσης της λέξης μουνάκιας, όταν μιλάμε δηλαδή για παντρεμένους και άλλους «δεσμευμένους» που πηδάνε δεξιά κι αριστερά.

Εμπεριέχεται και μια δόση εθισμού, πάλι κατά την γνώμη μου. Δηλαδή ο μουνάκιας, αν βρεθεί σε καταστάσεις που υποδηλώνουν και την παραμικρότερη ευκαιρία, θα το κυνηγήσει το μουνί, πρωτίστως για την απόλαυση του φλερτ και του σεξ βέβαια, αλλά και γιατί τέτοιος χαρακτήρας είναι, του αρέσουν οι (εφήμερες) κατακτήσεις.

Μάλλον δεν είναι σαβουρογάμης. Έχει εμπειρία στο αντικείμενο και μπορεί να χτυπά γκόμενες από ένα καλό επίπεδο και πάνω. Επίσης, μάλλον δεν είναι επιδειξιομανής με τα κατορθώματά του, είναι περισσότερο τρόπος ζωής γι’ αυτόν παρά μέσο προς άλλον σκοπό.

Αυτά τα ολίγα.

#2
MXΣ

Σε ένα επεισόδιο του Sex & the City (μην βαρούτε, είχα βάρδια μαζί με άλλους...) η Ελληνική μετάφραση για τον Μr. Pussy, ένα τύπο μάστορα στο γλυφομούνι, ήταν ο κύριος Μουνάκιας...

#3
johnblack

ΔΥΣΤΥΧΩΣ λέγεται με διάθεση υποτίμησης, αυτό που υπό ΚΣ είναι τίτλος τιμής.

#4
Galadriel

Το λήμμα χρησιμοποιείται υποτιμητικά στην περίπτωση που ο άλλος είναι εξαρτημένος από το μουνί, όταν επηρεάζονται η αποφάσεις του από αυτό, όταν η ζωή του ελέγχεται από αυτό.

Η εξάρτηση από το οτιδήποτε αποτελεί πάντα αιτία κοροϊδίας, αν όχι λύπησης σε προχώ περιπτώσεις, σο γιατί όχι και σε αυτή την περίπτωση.

#5
Khan

Στη, αλλά νομίζω ότι ο μουνάκιας διαφέρει από τον μουνόδουλο ή τον μουνοείλωτα. Δεν είναι αυτός που σπεύδει να κάνει όλα τα χατήρια σε μια γυναίκα, τρέχει από πίσω της, υπερβολικά κομπλιμέντα κ.τ.ό. Παρ' όλα αυτά, ενδέχεται και ο μουνάκιας να είναι πέφτουλας με ψυχαναγκαστικό τρόπο, και κατ' αυτήν την έννοια μουνο-εξαρτώμενος. Γενικά συμφωνώ με Πάτση.

#6
Galadriel

Αφενός συμφωνώ απόλυτα με πάτση, αφεδύο απαντούσα στον τζόνυ που μίλησε για υποτίμηση. Ο μουνόδουλος μπορεί να εξαρτάται από ένα μουνί συγκεκριμένο και άρα είναι πιο ευρεία έννοια.

Παιδιά δεν είναι σάιτ αυτό, δεν είμαι εγώ αυτή, δεν υπάρχουμε γενικώς. Παίζει διδακτορική διατριβή «ο ορισμός του μουνάκια και η διαφοροποίησή του από τους άλλους υπηρέτες του μουνιού».

#7
Khan

Κι όμως, πιστεύω ότι αυτά είναι τα σημαντικά θέματα στην ζωή. Διαφωνείτε; Βέβαια είμαστε φετιχιστές της γλώσσας, αλλά τι να κάνουμε;

#8
Galadriel

Φετιχιστές της γλώσσας όταν λέμετε; (χα χα χα).

#9
Επισκέπτης

Όσο και όπως τουλάστιχον το γνωρίζω και το χρησιμοποιώ εγώ, το μουνάκιας έχει πάντα μια υποτιμητική χροιά. Οπωσδήποτις είναι ηπιότερη έκφραση από τον είλωτα κλπ αλλά όπως και να 'χει προς τα κει πάει το πράγμα.

Ο μουνάκιας με την καλή έννοια είναι αυτός που δεν είναι εξαρτημένος αλλά γενικώς δαραβερίζεται με γυναίκες και σημειώνει σε γενικές γραμμές επιτυχίες. Αυτός όμως δεν λέγεται πλέον μουνάκιας, αλλά γαμιάς ή μπήχτης ή μάχιμος.

Νομίζω πως γενικά η κατάληξη -άκιας υποδηλώνει μια ψιλοπαθολογική κατάσταση, οτι δλδ είσαι κολλημένος άσχημα με κάτι, π.χ. κομπιουτεράκιας, λαπτοπάκιας, πρεζάκιας, κοκάκιας κ.ο.κ.

#10
Khan

Σωστά, φροϋδικό σλιπάκι εντοπισθέν από την Γιαλόμα Ντεντάτα.

(Παρεμπίπταμπλυ, στην ιδιόλεκτο των κουλτουριάρηδων φιλοσοφογιαλόμων κτλ υπάρχει και η έκφραση φετιχιστής του μουνιού που είναι σχήμα οξύμωρο, καθώς μόνο για το μουνί δεν υπάρχει φετίχ. Χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο τελείως μονότονο και βαρετό που σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο το προφανές).