Στην αργκό των πλακάδων, μπισκότο λέγεται η τοποθέτηση των πλακακιών στην γωνία που εξέχει, έτσι ώστε το ένα να έρχεται στην ευθεία του τοίχου και το άλλο να επικαλύπτει την μικρή έδρα του πρώτου.

Αντίθετα όταν και τα δύο είναι κομμένα λοξά (φάλτσα) συναντώνται οι ακμές σχηματίζοντας ακμή με τις σμαλτωμένες επιφάνειες. Τότε το λένε φάλτσο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής:

  • φάλτσο:+ Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς δεν φαίνεται η μικρή και ασμάλτωτη πλευρά των πλακακιών που έχει άλλο χρώμα (συνήθως κεραμιδί).- Φασαριόζικο και χρονοβόρο κόψιμο για να κοπούν όλα με το σωστό φάλτσο για να ταιριάζουν μεταξύ τους, με πιο πολλές πιθανές απώλειες. Με το παραμικρό μικροχτύπημα η γωνιά από τις σμαλτωμένες επιφάνειες σπάζει και κάνει κοχίτσες γιατί είναι πολύ λεπτή και σκληρή.
  • μπισκότο:+ Μεγαλύτερη αντοχή σε χτυπήματα γιατί το πλακάκι διατηρεί όλο το πάχος του, ευκολότερο-γρογορότερο κόψιμο.- Φαίνεται η ασμάλτωτη πλευρά. (Αυτό μειώνεται κάπως διαλέγοντας από ποια μεριά θα μπει ώστε να φαίνεται λιγότερο.)

- Τις γωνιές πώς τις θες; Φάλτσο ή μπισκότο;
- Δηλαδή;
- (Εξηγεί με τα χέρια και δύο πλακάκια.)
- Φάλτσο δεν είναι πιο όμορφο;
- Αφού θα βάλεις ντουλάπι και δε θα φαίνεται, δεν το κάνουμε μπισκότο να μη σπάει κιόλας (να ξεμπερδεύω τσακ μπαμ με τα κωλοντούβαρό σου, αφού δε θα μου βαλεις και ΙΚΑ τσίπη, καραγκιόζη).
- Εντάξει μπισκότο, αλλά την άβαφτη από τη μέσα μεριά να μη φαίνεται (άντε να τελειώνουμε που βάζεις δέκα πλακάκια τη μέρα και παίρνεις το μεροκάματο με τον καφέ, το τσιγάρο και το κινητό).

Πάνω μπισκότο - κάτω φάλτσο (από dryhammer, 21/11/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
dryhammer

Πως ανεβάζω εικόνα (γιατί χωρις εικόνα είναι ακατάληπτο) και σε τι format τις παίρνει;;

#2
patsis

Πατάς το «upload», κάτω από τον χώρο των σχολίων και ακολουθείς τις οδηγίες. Με την ευκαιρία, ευχαριστώ για τα πολλές και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες συνεισφορές.

#3
dryhammer

Το βάζω και μου βγάζει
We did not find results for: EBMAINFRAME_URL. Τι μαλακία κάνω;

#4
σφυρίζων

Νομίζω ότι υπάρχει bug κι εγώ δεν μπορώ να ανεβάσω.

#5
dryhammer

Ευχαριστώ όλους, αλλά σήμερα (το πρώτο μου μήδι) βρήκε;
«Πήγε ο Εβραίος στο παζάρι κι έλαχε Σάββατο»

#6
vikar

Όντως κι' εγώ εχω πρόβλημα. Ειδοποιώ μία τον τεκνίσιαν.

#7
deinosavros

Σωστός ο Πάτσμαν. Ξεροσφύρη, για λόγους αρχής δεν βαθμολογώ, αλλά το δείγμα γραφής σου στο σάιτ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

#8
dryhammer

Επιτέλους ανέβηκε... Ν΄ανάψω κεράκι; Πρίν λίγα χρόνια θάκανα τη Λιτανεία του Μάρκου... εις το βουνό ψηλά εκεί

#9
dryhammer

Ευχαριστώ για το «χτένισμα» του ορισμού και όλα. Btw ο διάλογος είναι αληθινός με τον πλακα πρίν 20 μέρες στο σπίτι μου (οι παρενθέσεις δικές μου)...

#10
deinosavros

Του Τσιτσάνη δεν είναι η Λιτανεία;

#11
dryhammer

Δίκαιον έχετε. Τσιτσάνης. Να το ψάχνω και λιγάκι (οχι μόνο οτι θυμούμαι - χαίρομαι)

#12
dryhammer

Το φαινόμενο καλείται γονατογραφία