Δεν αναφερόμεθα στον πληθυντικό του κλειδιού, αλλά στην κακόβουλη συνήθεια ορισμένων να βγάζουν τα απωθημένα τους γδέρνοντας αυτοκίνητα με κλειδί ή κατσαβίδι.

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες (συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενες) λεβέντηδων που προβαίνουν σε κλειδιές ή κατσαβιδιές:

 • Οι αγάμητες κοπμπλεξάρες: η κλιμακούμενη οικονομική κατάρρευση και η κυρίαρχη ιδεολογία του λαϊκισμού απενοχοποιούν και τροφοδοτούν τον φθόνο προς τους λιγότερο αναξιοπαθούντες που ακόμα κυκλοφορούν με τσίλικα τουτούνια (βλ. πρώτο παράδειγμα).
 • Οι κακώς εννοούμενοι βιτζιλάντες (μασκοφόροι και μη): αυτάρεσκα τιμωρούν όσους νταλάρες σταθμεύουν παράνομα ή απερίσκεπτα, παρεμποδίζοντας πεζούς, αμέα, κ.ταλ.. Στην πράξη ξεπερνούν σε γυφτιά τα θύματά τους κατά πολλά κιλά μαλακίας (βλ. δεύτερο παράδειγμα).

Καταγράφουμε για λόγους πληρότητας τις περιπτώσεις θυμάτων κλινικής ιδιωτείας που λόγω δεισιδαιμονίας κάνουν κλειδιές στα γίδια τους τα αμάξια για το μάτι.

Εκ του κλειδιού και του γαμοσλανγκοεπιθήματος -ιά.

1.
Αν σε ένα όχι ιδιαίτερο αυτοκίνητο όπως το δικό μου (sx4) γίνονται αυτές οι ζημίες, οι οποίες πλέον δεν με πολυενδιαφέρουν αφού το έχω πάρει απόφαση, σε ένα καλλίτερο και ακριβότερο αυτοκίνητο τί θα γίνονται; Κλειδιές, ξυσίματα, βαθουλώματα. Αξίζει να δίνεις μια περιουσία και να φθείρεται κακόβουλα και μη από ζώα χωρίς ίχνος συνείδησης;

2.
Στο πρόβλημα των κάφρων που παρκάρουν λες και βρίσκονται στην στάνη τους, η λύση είναι μια και βρίσκεται στις τσέπες όλων μας. Τα κλειδιά του σπιτιου!!!!!!!!!!!!! Λύση δοκιμασμένη και σίγουρη. Μην κουράζεσαι, μετά από μια ''κλειδιά'' στην λαμαρίνα ούτε να το σκεφτεί να το ξαναπαρκάρει εκεί. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, δυστυχώς

3.
Στο εξωτερικό δεν κάνουν κλειδιές (δεν έχει κακοήθεις Έλληνες που λεν να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα) και έχουν συνήθως κλειστά παρκινγκ για αυτό είναι ενάντια στις κουκούλες και φυσικά δίκιο έχουν! Στην Ελλάδα πιστεύω δεν ζηλεύουν το καλό αυτοκίνητο, αλλά τον εργατικό ιδιοκτήτη που το προσέχει ασχέτως κόπου. Απόδειξη όταν είναι τρακαρισμένο και ρυπαρό, κανένας δεν το γρατσουνά.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Λές: Οι κακώς εννοούμενοι βιτζιλάντες (μασκοφόροι και μη): αυτάρεσκα τιμωρούν όσους νταλάρες σταθμεύουν παράνομα ή απερίσκεπτα, παρεμποδίζοντας πεζούς, αμέα, κ.ταλ.. Στην πράξη ξεπερνούν σε γυφτιά τα θύματά τους κατά πολλά κιλά μαλακίας (βλ. δεύτερο παράδειγμα).

Ερωτήματα:

 1. κακώς εννοούμενοι = γιατί;
 2. αυτάρεσκα = πώς το ξέρεις;
 3. ξεπερνούν = γιατί/πώς τα συγκρίνεις;
 4. γυφτιά = δηλαδή;
#2
σφυρίζων

 1. Γιατλι είναι βάνδαλοι και καταστρέφουν την ιδιωτική περιουσία τρίτων. Στην κατηγορία «καλώς εννοούμενων» βιτζιλάντηδων θα κατέτασσα τους ακτιβιστές Streetpanthers που προτείνουν τα καταπληκτικά αυτοκόλλητα
  [img]http://www.slang.gr/media/img/201312/02b53f38b3b27f1679ad1977330d58eb.jpg[/img]τα οποία κάνουν ρόμπα τον μαλάκα της ασφάλτου χωρίς όμως να προξενήσουν ζημίες.

 2. Διότι καυλώνουν καταστέφοντας ξένη περιουσία.

 3. Μέχρι κάποιος/α να εφεύρει εξοπλισμό που να μετρά με ακρίβεια τα κιλά μαλακίας, δεν μπορούμε παρά να στηριζόμαστε σε υποκειμενικά guesstimates. Τα συγκρίνω δε διότι τόσο η περιφρόνηση πεζών / αναπήρων κλπ όσο και η καταστροφή ξένης ιδιωτικής περιουσίας εμπίπτουν στην ευρύτερη οικογένεια της μαλακίας.

 4. Ο ορισμός της ironick με καλύπτει.

#3
xalikoutis

«Τι είναι η κλειδιά σε ένα αυτοκίνητο πολυτελείας μπροστά στην αγορά ενός αυτοκινήτου πολυτελείας;»

Μπρέχτολντ Μπερντ

#4
σφυρίζων

Reductio ad Hipsterum.

#5
σφυρίζων

Κι ένα μπρεχτικιάρικο reductio ad marfinum για τον φίλτατο Χότζουλα: Was ist die Verbrennung eines Bankiers auf die Beschäftigung bei einer Bank;

#6
vikar

Πώς πήγαινε εκείνο το ποίμα του Κούντερα για τη ροχάλα πάνω στο άγαλμα της Αφροδίτης;... Ή πώς πήγαινε εκείνη η ωραία ανάλυση του Μάμφορντ για την διακόσμηση των εργαλείων;

Οι κλειδιές είναι απλά ενας κάφρικος αλλ' αποτελεσματικός τρόπος να ξεμπροστιάζεις την περιρρέουσα φετιχίλα. Ένας γάιδαρος αλα στρίτ πάνθερς, είναι πολύ πιθανό να κρατήσει το αυτοκόλλητο στο αμάξι καυχητικά, για παράσημο, να το δείχνει στη γαϊδαροπαρέα του να γκαρίζουνε μαζί· η κλειδιά ομως θα τον κάνει να χάσει τον ύπνο του. Κάτι 'ναι κι' αυτό. (Και χωρίς να του στερήσει τη λειτουργικότητα του αυτοκινήτου στο ελάχιστο! σιγά την «καταστροφή» δηλαδή...)

#7
Khan

Σε σχέση με τους καψοκαγιένηδες η κλειδιά είναι φλωριά.

#8
σφυρίζων

Αντιήρωες γάδαροι; Δεν νομίζω!

#9
σφυρίζων

Στος, κΧανΚ! Οι καψοκαγιένηδες όμως έχουν πιο στοχευμένο approach (μόνο κυριλέ) ενώ οι κλειδομούρηδες τα βάζουν με ότι βρουν από Χιουντάι και πάνω αρκεί να είναι τσίλικο.

#10
vikar

Μέχρι κι' ο Χίτλερ είχε χούμορ, δέν θά 'χει ο ελληναράς ελληνάρας, κι' απόγονος του Καραγκιόζη, διεστραμμένη αίσθηση του αυτοσαρκασμού; Έλα τώρα...

#11
σφυρίζων

#12
allivegp

Ο βιτζιλάντης δεν πρέπει ν΄ανεβεί;

#14
vikar

Καλό θα ήταν, αφού λέγεται. Το ενδιαφέρον είναι οτι, που το ψάχνω ονλάιν στα πρόχειρα, το βρίσκω στον πληθυντικό ως βιτζιλάντες, και όχι βιτζιλάντηδες.

Αλλα θά 'θελα προσωπικά να τ' ανέβαζε κάνας νομομαθής: πώς σκατά τους λέμε στα ελληνικά;!... Τα τύπου αυτόκλητος προστάτης του νόμου είναι μακρινάρια και τα κομιξίστικα τύπου τιμωρός δέ 'ν' το ίδιο. Ίσως φταίει οτι οι βιτζιλάντηδες δέν ευδοκιμούν στην έννομη ελλάδα;...

#15
vikar

Όπα, τόσο στα πρόχειρα το έψαχνα επάνω, που το έψαχνα ανορθόγραφα. Φυσικά και χρησιμοποιείται ο τύπος βιτζιλάντηδες λοιπόν.

#16
jesus

#17
vikar

Απίστευτο!

#18
soulto

ΑνΟΙησούςΉτανΈλληνας αντί να γιατρεύει τους ΑΜΕΑ, θα πάρκαρε στις θέσεις τους

εδώ