Μεταφορά στα ελληνικά του αγγλικάνικου cracker, το οποίο έχει επίσης μεταφραστεί από το Δελτίο Επιστημονικής Ορολογίας & Νεολογισμών, τ. 9-10 (Ακαδημία Αθηνών, 2009) ως δικτυοκαταστροφέας. Εδώ προτείνονται ακόμη οι όροι κυβερνοπειρατής και ηλεπειρατής με τον χακερά να μεταφράζεται αντιστοίχως ως κυβερνωρύχος.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Όπως διαβάζουμε εδώ, «ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί λανθασμένα “χάκερς”, αυτούς που προβαίνουν σε κακόβουλες πράξεις μέσω του Διαδικτύου». Κακώς!

Μη μπερδεύεστε! Στην πραγματικότητα υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες «χρηστών που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις: Ένας “χάκερ” είναι εκείνος που ενδιαφέρεται έντονα για τις μυστικές και “κρυφές” λειτουργίες οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος υπολογιστή. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων οι “χάκερς” είναι προγραμματιστές και για αυτό το λόγο έχουν εκτενή και σε βάθος γνώση των λειτουργικών συστημάτων και των γλωσσών προγραμματισμού. Προσπαθούν να ανακαλύψουν τα “κενά” στα συστήματα υπολογιστών καθώς και τους λόγους ύπαρξης αυτών των “κενών”. Οι “χάκερς” αναζητούν σταθερά πρόσθετη γνώση, μοιράζονται ελεύθερα ότι έχουν ανακαλύψει και ποτέ δεν καταστρέφουν δεδομένα σκοπίμως.

Ένας “κράκερ” είναι εκείνος που διεισδύει ή διαφορετικά παραβιάζει την ακεραιότητα συστήματος απομακρυσμένων μηχανημάτων, με κακή πρόθεση. Έχοντας αποκτήσει παράνομη πρόσβαση, οι “κράκερς” καταστρέφουν σημαντικά δεδομένα, αποτρέπουν την εξυπηρέτηση των νόμιμων χρηστών ή προξενούν σοβαρά προβλήματα στα θύματά τους. Οι “κράκερς” χαρακτηρίζονται γενικά από κακόβουλες πράξεις».

Περιττό να πούμε ότι πολλοί αμφισβητούν αυτήν την ηθικιστική διχοτόμηση μεταξύ γκουντ γκάιζ- χακεράδων και μπαντ γκάιζ- κρακεράδων, -η οποία έχει γίνει ακριβώς για να βγάζει λάδι τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως χάκερζ-, και εκδέχονται τους χακεροκρακεράδες ως σύγχρονους κλεφταρματολούς ένα πράμα που μεταπηδούν με ευκολία από το θεμιτό στο αθέμιτο ή από το νόμιμο στο παράνομο, καθώς όλοι οι αρματολοί όπως και όλοι οι αμαρτωλοί είναι από το ίδιο χαρμάνι.

1. -Ήταν τόσα πολλά κιλά κρακεράς που ξεβράκωσε Interpol, NSA, Pentafon, FBI, αλλά ταυτόχρονα τόσο πολύ πρωτάρης και ανίδεος που δεν φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη του. Λες και εκεί έξω υπάρχουν μόνο εργαλεία για επιθέσεις και όχι για άμυνα.
- γεια σου ρε φιλε μπραχαμιώτη. το οτι εισαι απο το μπραχαμι ειναι μεγαλυτερο επιτευγμα απο αυτο που εκανες το οποιο ηταν τελειο. συγχαρητηρια!

2. Ο καλός ο κρακεράς δεν θα ψάξει στην κυβερνητική βάση για το αποτύπωμά μου. Θα ασχοληθεί με πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

3. Εαν ο επίδοξος κρακεράς χρησιμοποιεί DDOS attack απο cracked πισις, αυτά δεν φταίνε, και φυσικά εαν προβείς και εσύ σε επίθεση, θα κάνεις κακό σε αυτά και όχι στον «τρομοκράτη»

4. Μαγκες και Τσίφτησες, δεν ειναι δυνατόν να είμαστε 500 ενεργά ατομα εδω μέσα και να μην υπαρχει ενας χακεράς η ένας κρακεράς!

(από Khan, 10/03/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε