Κουρούπα είναι το μεγάλο πήλινο δοχείο, το πιθάρι, η στάμνα, το κιούπι.

Ετυμολογία: κουρούπι < μεσαιωνική ελληνική **κορύπη* < αρχαία ελληνική κόρυμβος (=κορυφή, ψηλότερο σημείο, κεφαλή, βότρυς) < κόρυς (= περικεφαλαία, κράνος, κεφάλι, πρβλ. κάρα) <ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) **ker-* (ή ίσως από πελασγική λέξη). Εναλλακτική ετυμολόγηση είναι από το συριακό-αραμαϊκό geroba (δες).

Η σλανγκική σημασία του έγκειται κυρίως στην έκφραση κουρεύτηκα κουρούπι, που σημαίνει κουρεύτηκα γουλί, και γενικά κουρούπα ή κουρούπι είναι το μεγάλο κεφάλι σαν στάμνα, που είναι φαλακρό, και κατ' επέκταση ο φαλακρός άνθρωπος ή ο κουρεμένος ή ξυρισμένος γουλί.

Επίσης μπορεί να σημαίνει γενικά το κεφάλι, ελαφρώς σκωπτικά, όπως όταν πούμε «βγάζω κάτι από την κουρούπα μου», δηλαδή από το κεφάλι- μυαλό μου.

Πάσα (Δ.Π.): Τσιμπατόνε.

1. Ποια star του Hollywood θέλει να γίνει κουρούπα;
Ελπίζουμε να είναι απλώς λόγια του αέρα! Στον πλανήτη Hollywood σίγουρα τους ψεκάζουν! Δεν εξηγούνται αλλιώς οι τρέλες και οι εκκεντρικότητες που κάνουν οι stars επί μονίμου βάσεως. Το τελευταίο κρούσμα ήρθε από ένα άτομο υπεράνω πάσης υποψίας, την υπερταλαντούχα Cate Blanchett! Η διάσημη ηθοποιός λοιπόν αποκάλυψε ότι σκοπεύει να ξυρίσει το κεφάλι της γουλί! Ναι καλά καταλαβάτε, πήρε την απόφαση να αποχωριστεί τα υπέροχα ξανθά μαλλιά της για να νιώσει... ελεύθερη! « Θεωρώ απελευθερωτικό το να ξυρίσω το κεφάλι μου. Το είχα κάνει και παλιότερα για ένα ρόλο και θα ήθελα να το ξανακάνω»!

2. Κουρούπα η Diaz
Άραγε, όντως το έκανε; Κοιτώντας προσεκτικότερα μία κοντινή φωτογραφία της νεαρής ηθοποιού, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, ότι η Diaz δεν έχασε το τριχωτό της κεφαλής της, αλλά κατάφερε να το καλύψει με τα γνωστό τρικ του extra… κρανίου.

3. Λέτε να μας καταντήσουνε κουρούπες;
Το τελευταίο διάστημα μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις περί σχεδιαζόμενου «hair cut» των ελληνικών ομολόγων, με παράλληλο βομβαρδισμό καταστροφικών συνεπειών για την ελληνική οικονομία από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Θα έλεγα στους ανησυχούντες οικονομικούς μας καπεταναίους ότι, τουλάχιστον για την αφεντιά μου, φρόντισε πριν από πολλά έτη η μητέρα φύση και διαμόρφωσε το πάλε ποτέ μαλλιαρό μου κρανίο σε κάμπριο, τώρα αν επέλθει και ένα περαιτέρω «hair cut», τότε είναι βέβαιο ότι θα χρειαστώ μάλλινο προστατευτικό σκούφο. Ας σοβαρευτώ όμως γιατί η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών θα καταντήσουνε «κουρούπες», και τότε κανένα ασφαλιστικό ταμείο δε θα αντέξει το οικονομικό βάρος της ψυχολογικής υποστήριξης των ανά την Ελλάδα κάμπριο (συνώνυμη λέξη του «κουρούπα»).

(από Khan, 15/04/14)H Cameron Diaz κουρούπα. (από Khan, 15/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Khan

Έχει μια ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση εδώ στου κυρ-Σαράντ, όπου αναφέρεται και η έκφραση έγινε κουρούπι= μέθυσε.

#2
Khan

Από το σχόλιο 89 και μετά. Ενθαρρύνονται συμπληρώσεις καθώς η κουρούπα φαίνεται ότι είναι σλανγκοκουρούπα σαν θέμα.

#3
dryhammer

Στη Χίο υπάρχει η έκφραση «έγινε κουρούπετο» = μέθυσε, ο χαρακτηρισμός «κουρούπετο» και «κουρουπεταρία -ες »για μέθυσους συστηματικούς και εν γένει λιωσιματίες, όπως στο σχόλιο αλλά και «κουρούπικος», «κουρουπάκι» για κεφάλι αραιότριχο ή κοντοκουρεμένο.