Ελληνική απόδοση του οργουελικού newspeak, της επινοημένης γλώσσας των μεγάλων αδελφώνε που ανερυθρίαστα παραποιεί έννοιες.

Στο 1984, ο Orwell αποκαλεί το Υπουργείο Εσωτερικών τση Ωκεανίας «Ministry of Love» (Miniluv). Καθώς η ζωή αντιγράφει την τέχνη, ο Γ.Α.Π. βάπτισε το 2009 το δικό μας Υπουργείο Εσωτερικών «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (Προπό).

Πέρα από την ξύλινη γλώσσα ολοκληρωτικών και μη καθεστωτικών, πρώτης τάξεως νεογλώσσα μπορεί να θεωρηθεί και η νεοεποχίτικη κορεκτίλα. Και φυσικά το νεόκοπο ιδίωμα τση μνjημονιακής εποχής (ετοιμάζεται σχετικό λήμμαν).

Στο φατσομπούκι βλ. σχτικό Λεξικό Ελληνικής Νεογλώσσας.

1.
Νεογλώσσα και Μνημόνιο έχουν συμβιωτική σχέση

2.
Η νεογλώσσα είναι τέκνο του Γκαίμπελς με νονό τον Όργουελ. Είναι η γλώσσα της εξουσίας που έχει αυτονομηθεί από την κοινωνία

3.
Με κόντρα τον καιρό: Ωδή στην ανανεωτική νεογλώσσα

4.
Η «Νεογλώσσα» Των Συνεργαζόμενων Κινήσεων και ο καφές. Δεν έχω πρόχειρο κάτι από Sun Tzu, γι’ αυτό καταφεύγω στο νόμο του Rogers: Τα κενά αέρος εμφανίζονται πάντα όταν η αεροσυνοδός αρχίζει να σερβίρει τον καφέ. Η εξήγηση του Davis στο νόμο του Rogers: Το σερβίρισμα του καφέ προκαλεί κενά αέρος.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
σφυρίζων

Μετά τον ΓΑΠ ο σύριζας έχει αρχίσει κι αυτός να λανσάρει διθυραμβικά δείγματα νεογλώσσας. Ο Γιάννης Μιλιός αποκάλεσε το email hedgefundανθρώπου που άδειαζε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος «ακραίες πληροφορίες» (sic).