ομορφοβία, ομορφοβικός

Ορισμός

Η ομορφοβία είναι ο φόβος (έως του σημείου της παθολογικής φοβίας), η αποστροφή ή οι διακρίσεις κατά των ναζωραίων, κομψών ή / και καλοντυμένων ανθρώπων. Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους περιγράφονται ως ομορφοβικά.

Αίτια

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ομορφοβία μπορεί να προέρχεται από φυλετική επιλογή (βλ. έχει ασχημindie), πολιτική αγκύλωση (βλ. ταγάρω), θρησκευτική προκατάληψη (βλ. χριστιανόφουστα), αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας, ή έλλειψη επαφής με ωραίους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν φαινόμενα ομοφροβίας προερχόμενα και από τους ίδιους τους ζαγωραίους.

Αναπαραγωγή

Οι ομορφοβικοί κατά κανόνα και εκ πεποιθήσεως ζευγαρώνουν μόνο με σαλούφες (βλ. σαβουρογαμόσαυρος, μπαζοφονιάς).

Ευθυμολογία

Πρόκειται φυσικά για λολοπαίγνιο στην ομοφοβία (το σόλοικο αντιδάνειο του homophobia). Ενίοτε όμως καταγράφεται κι ως λολαδερός ανορθογραφισμός (βλ. παράδειγμα 5).

1.
Και ο έρωτας είναι ομορφοβία: φοβία για την επίδραση της ομορφιάς των άλλων και μαζί η βία της μίας και μόνης ομορφιάς. Η πίστη στην ομορφιά, η ακατάβλητη έλξη για την ομορφιά είναι ό,τι προσπαθεί -άλλοτε μάταια, άλλοτε όχι- να αντισταθεί στον ερωτικό παραλογισμό.

2.
- Δεν μου τη πέφτει. Μάλλον θα είναι ομορφοβικός.

3.
- Δεν μου τη πέφτει. Μάλλον θα είναι ομορφοβική...

4.
- Ομορφοβικός: αυτός που εχθρεύεται τον Βαξεβάνη και τον φθονεί λόγω της αισθητικής του υπεροχής.

5.
- Η Ελλάδα είναι από τις πιο ομορφοβικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και το 64% των Ελλήνων δηλώνει πως είναι αρκετά διαδεδομένη η δυσμενής μεταχείριση στο εργασιακό περιβάλλον, λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεων.

(από σφυρίζων, 04/02/15)"Μεγαλώνοντας μπορεί να γίνεις καλός ή καλύτερος συγγραφέας, αλλά πιο όμορφος άνδρας σίγουρα όχι." (από Khan, 22/02/15)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
σφυρίζων

ομορφοβία, ομοφοβικός
=>
ομορφοβία, ομορφοβικός

#2
Khan

Πολύ σωστός και (ευτυχώς) -1 στο Χανοπρόχειρο. Όπως δείχνει και το μπλογοτέχνημα του μπλογοτέχνη Old Boy, στον οποίο πρωτοείδα τον όρο, το λολοπαίγνιο είναι τριπλό, παίζει και με τη βία που ασκεί η ομορφιά.

Να παρατηρήσω ότι ομορφοβία έχουμε και σε περιπτώσεις, όπου μία εντυπωσιακά όμορφη μένει μόνη, επειδή όλοι νιώθουν δέος για την ομορφιά της, ή είναι τελικά καταδικασμένη να της την πέφτουν μόνο οι κάφροι που δεν έχουν συστολές. Ο Michel Houellebecq στα Στοιχειώδη Σωματίδια γράφει ότι οι εκπληκτικά/ μαγευτικά/ αποσβολωτικά όμορφες έφηβες έχουν την ατυχία να χάνουν το άνθος τους από τους πλέον κάφρους μπούληδες (εκ του bullying) επειδή οι υπόλοιποι έφηβοι νιώθουν φόβο απέναντι στην ομορφιά τους και δεν το αποτολμούν. Οπότε τελικά το τολμούν μόνο οι νταήδες με αποτέλεσμα λόγω ομορφοβίας οι πολύ όμορφες γυναίκες να είναι οιονεί καταδικασμένες η πρώτη τους ερωτική εμπειρία να είναι δυσάρεστη λόγω του ότι γίνεται με κάποιον σχολικό νταή- μάγκα- μπούλη που είναι ο μόνος μη ομορφοβικός. Δεν λέω ότι οι παρατηρήσεις του Ουελμπέκ έχουν καθολική ισχύ πάντως τα Στοιχειώδη Σωματίδια αποτελούν μια βαθιά λογοτεχνική ανάλυση της ομορφοβίας κυρίως καθώς δείχνουν το πώς η ομορφιά ήταν η μόνιμη κατάρα στη ζωή της ηρωίδας Annabelle λόγω της ομορφοβίας των αντρών.

#3
σφυρίζων

Μάλλον δυστυχώς το -1 στο Χαν(κ)οπρόχειρο, δίνεις στο λήμμαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσπαση.

#4
σφυρίζων

(Ινσέψιο: η σκατόφατσα Houellebecq πραματεύεται την ομορφοβία)

#5
Khan

Χαχαχα