Φαινόμενο φθόνου και χαιρεκακίας που διακατέχει ορισμένους λεβέντες ελληναράδες (και όχι μόνον): ξέρετε, αυτούς που θα σε ρουφιανέψουν στην πολεοδομία επειδή η μάντρα που έχτισες είναι μισό εκατοστό ψηλότερη απ' ότι προβλέπει Βασιλικό Διάταγμα του 1952, ή αυτούς που θα σού χαράξουν κλειδιές στο τσίλικο τουτούνι σου.

Η έκφραση αυτονομήθηκε από την παμπάλαια στιχομυθία του αναξιοπαθούντα κτηνοτρόφου που προσεύχεται στον Γιαραμπή να ψοφήσει η τροφαντή κατσίκα του γείτονά του. Το φαινόμουνο μοιράζεται κοινή αφετηρία και ελατήρια με τον λαϊκισμό.

1.
Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!!! Αντί η οικονομική κρίση, αυτός ο νέος εθνικός λοιμός να μας φέρει πιο κοντά, να μας κάνει μια γροθιά, ώστε να ξεπεράσουμε τα δεινά, μας έχει κάνει τέρατα και μάλιστα πιο αιμοβόρα από ποτέ.

2.
Κάποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη της Ακαδημίας Πλάτωνος και προσπαθούν να βάλουν λουκέτο, σε όποιον ξεπερνάει το μέσο όρο. Είναι οι θιασωτές της μιζέριας, είναι οι οπαδοί του δόγματος, «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα».

3.
Κακή αρχή φαίνεται ότι κάνουμε και φέτος στα Χανιά. Η νοοτροπία «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» φαίνεται ότι δύσκολα εγκαταλείπει κάποιους Χανιώτες. Το φαινόμενο του περσινού καλοκαιριού με τα τηλεφωνήματα για βόμβα σε δημοφιλή καφέ και μεζεδοπωλεία όπως δείχνουν τα πράγματα θα το ξαναζήσουμε και φέτος.

4.
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε για έντονες αντιδράσεις στη Μεσσηνία μετά την ανακοίνωση της μετρατοπής του αεροδρομίου της Τρίπολης από στρατιωτικό (και) σε πολιτικό. Γιατί όμως; (...) Αποψή μας; Η κατσίκα του γείτονα να ζήσει και το γάλα να γίνει περισσότερο για όλους.

(από σφυρίζων, 05/02/15)(από σφυρίζων, 05/02/15)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Από Γιοχάνες