Το δόκιμο είναι δικηγορώ. Δικηγορίζω είναι ένας όρος που έχει μάλλον κακή σημασία, δηλαδή συμπεριφερόμαι σαν δικηγόρος όχι με την καλή έννοια, αλλά λ.χ. είμαι εριστικός, προσπαθώ να αποδείξω ντε και καλά ότι έχω δίκιο, ακόμη και με σοφιστείες ή με επιχειρήματα που θα είχαν επιτυχία σε μια δικανική μόνο συνάφεια, μπαίνω στο τριπάκι να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου για να υποστηρίξω μια υπόθεση χαμένη, ή μια υπόθεση όπου κάποιος έχει προφανώς λάθος, αντλώ ηδονή από την έριδα, μεροληπτώ υπέρ κάποιου σαν να ήταν πελάτης μου κ.ά.

  1. Ούτε δικηγορίζω, αλλά εκθέτω επιχειρήματα που βασίζονται στην ουδετερότητα με τα οποία δε βλέπω να εκφράζετε κάποια συγκεκριμένη διαφωνία. (Εδώ).
  2. Αν πιστεύεις ότι «δικηγορίζω ποταπά» όπως αναφέρεις (που παρεμπιπτόντως μάθε πρώτα τι. σημαίνει για να το χρησιμοποιείς), τότε φρόντισε... (Εδώ).
  3. Επειδη μου αρεσει να δικηγοριζω με το μερος του διαβολου και αυτη η ιστορια με τα αεροπλανα και τα ψεκασματα μου μυριζει περιεργα, εχω μια υποθεση και μια απορια. Κατ'αρχας, ποιος λεει οτι αν ψεκαζουν τα αεροπλανα, δεν το κανουν ΚΑΙ την νυχτα; Και δευτερον εαν αυτο το θεμα με τους ψεκασμους ειναι οργανωμενο νομιμως και φανερως για τους οποιους λογικους λογους, βοηθεια στα καιρικα φαινομενα και τις καλλιεργεις πχ, υπο ποια υπηρεσια λειτουργει; (Πcέκαcον εδώ).

Το καταθέτω, επειδή έχω την εντύπωση ότι ισχύει γενικότερα με την κατάληξη -ιζω να φτιάχνουμε ένα κακόσημο ρήμα διακρινόμενο από το δόκιμο ρήμα ή άλλη δόκιμη λέξη. Προς εξέταση από "κομπογιαννίτες φιλόλογους" και "εκμεταλλεύτριες μελισσούλες" του σάιτ, δεκτοί και "χαβαλετζήδες".

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
σφυρίζων

Πολύ χρήσιμο και επίκαιρο, τσίμπα +1

#2
soulto

Κακόσημο ρήμα ξεσκατίζω διακρινόμενο από το δόκιμο ρήμα ξεσκατώνω (!)

#3
vikar

Ίσως υπάρχει πράγματι τάση να χρησιμοποιούμε το -ίζω κάπως κακόσημα, τουλάχιστον στο βαθμό που χρησιμοποιούμε και το χιλιοξεχειλωμένο -ισμός κακόσημα (ά, μπορούμε να το τεστάρουμε σε πρώτη φάση και εδώ αυτό που λέω).

#4
vikar

Και τώρα που τα είδα και εγώ, δέ βγάζω κάποιο σχετικό συμπέρασμα... :-)

Ενδιαφέρον πόιντ. Σίγουρα, το -ίζω σε καμία περίπτωση δεν είναι ενγένει κακόσημο, αλλ' αυτό που λέει ο Χάν, σταϋπόψη.

#5
soulto

Χαν εννοείται οτι δικαιούσαι το +1 το καλό.

  • Έψαξα λίγο και βρήκα να υπάρχει το γεμίζω, που στη Δράμα το λέγανε γεμώνω.
  • Το εκσπερματίζω και εκσπερματώνω
  • απα-θανατίζω και θανατώνω
  • αερίζω και εξ-αερώνω
#6
Khan

Η ετικέτα -ισμός τα σπάει! Τώρα την πήρα χαμπάρι.

Όσο για το εκσπερματίζειν έχουμε πει και άλλοτε ότι είναι μπαμπινιωτισμός.

#7
dryhammer

Το εκσπερματίζειν εστι μπαμπινιωτείν δλδ. Σα να λέμε "να σου ρίξω δυό έτυμα (που τάχω έτοιμα);"

#8
soulto

απ' το φβ
"η δικαιοσύνη σου δίνει τον χρόνο (5-10 χρόνια ανα υπόθεση) να σπουδάσεις δικηγόρος ο ίδιος για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου χωρίς έξοδα."

#9
Galadriel

Χα, ντράι!