Μιά ακόμα λέξη από τη ντοπιολαλιά της Κύθνου (άκρως ποιητική κατά τη γνώμη μου), που σημαίνει χάνω, βάζω (ή μου πέφτει) κάτι κάπου και δεν το βρίσκω, "το παίρνει ο άνεμος".

- Μωρή Αννεζιώ, είδες το ψαλίδι;
- Το βαστούσε η μικρή το πρωί. Ποιός ξέρει πού τ' ανεμοκύκλισε η ξεμυαλισμένη!

Με αφορμή τη λέξη αυτή (που προσωπικά δεν την έχω ακούσει να χρησιμοποιείται σε άλλη γραμματική μορφή στο νησί) έχω "κατασκευάσει" το ουσιαστικό της που, προς το παρόν, χρησιμοποιείται σε στενό οικογενειακό κύκλο. Έτσι αντί για ανακύκλωση χρησιμοποιούμε τον όρο "ανεμοκύκλιση". Αφορμή για τη μετονομασία (πέραν της διαστροφικής μου λεξικαυλίας) υπήρξαν τα δεινά που έχουν υποστεί οι ταλαίπωροι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης, από κάφρους συμπολίτες μας, (μακριά απ' τον κώλο μας κι όπου θέλει ας μπει / ας είναι όπου νά 'ναι), κατά τη διάρκεια των "αγωνιστικών" (Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου) κινητοποιήσεων του, κατά τα λοιπά, συμπαθούς και ιδιαίτερα σημαντικού, από κοινωνική και περιβαλλοντική σκοπιά, κλάδου.

Η σύζυγος: "Αγάπη μου! (πάντα με γλύκα όταν πρόκειται για δουλειά) Γέμισε η σακούλα της ανεμοκύκλισης! Θυμήσου να την πάρεις φεύγοντας!"

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
soulto

+1 Δον. Ώστε Θερμιώτης;

#2
donmhtsos

Γέννημα θρέμμα! Κι εσύ, αν κρίνω απ' το "Θερμιώτης", έχεις σχέση με το νησί. Αν θες μου λες.

Πάντως έχω γράψει κι άλλους σχετικούς ορισμούς, είτε απόλυτα σχετικούς με τη ντοπιολαλιά, όπως λάνω, είτε αναφερόμενους σε άλλα θέματα, αλλά περιέχοντες λέξεις απ' τη ντοπιολολιά, όπως ο αϊ Γιάννης ο 'πορνιαστής, ανερούσα, είτε αναφερόμενους σε πρόσωπο του νησιού (Στεφάκιας)εδώ, εδώ κι εδώ

#3
σφυρίζων

+1

#4
xalikoutis

ΔονΜήτσε σε νιώθω για τη συγκίνηση που φανερά σου προκαλεί η ποιητικότητα της λέξης. Προσωπικά θεωρώ από τους πιο ωραίους έβερ στίχους που έχω ακούσει τον ακόλουθο, από ένα ριζίτικο, στο οποίο ένας καβαλάρης προσφωνεί το άλογό του :

"Μαύρε μου γοργογόνατε κι ανεμοκυκλοπόδη".

Το ριζίτικο όλο είναι:
Ξένος εκαβαλίκεψε να πάει στην οδό-ν-του
πιάσαν τον μερες βροχερές κι οι νύχτες με τα χιόνια
δεν είχε με τα ποιο μιλεί με ποιο να ροζονάρει
κι εμίλιε με το μαύρον του και ροζονάριζέ του:
- Μαύρε μου γοργογόνατε κι ανεμοκυκλοπόδη,
πολλές φορές με γλύτωσες κι από πολλές φουρτούνες
κι αν με γλυτώσεις κι απ' αυτή μαύρε μου τη φουρτούνα
τα δυο σου πέταλα χρυσά εγώ θα σου τα κάμω
τα δαχτυλίδια τση ξανθιάς μπρόκες θα σου περάσω.

#6
σφυρίζων

Ο ανεμοκυκλίζων Δων Μήτσος έφιππος στον μαύρο του ανεμοκυκλοπόδη

#7
donmhtsos

Παιδιά, με συγκινείτε αφάνταστα. Ευχαριστώ πολύ.