Η βέργα ή το παλούκι από ξύλο δέντρου, συνήθως ελιάς, που χρησιμοποιείται για την στήριξη καλλιεργειών με αδύναμο κορμό.

Τα κλήματα είναι μικρά ακόμα. Πρέπει να βάλουμε φουρκάδες για να κρατηθούν

Επειδή τα χτυπήματα με βέργα ήταν μια διαδεδομένη μέθοδος τιμωρίας στο σχολείο, η χρήση της φράσης "θα πέσει φουρκάδα" ή "θα φας φουρκάδα" στη σλανγκ της Πελοποννήσου σημαίνει σαφή απειλή σωματικής τιμωρίας.

Κωλόπαιδα! Αν ξαναπαίξετε μπάλα στην αυλή θα πέσει φουρκάδα!
Κάνε τα μαθήματά σου Γιαννάκη... Αλλιώς θα φας φουρκάδα...
Μαλάκες άκουσα ότι σήμερα στην πορεία θα πέσει φουρκάδα...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
donmhtsos

Φουρκάδες, δηλαδή διχαλωτά στηρίγματα σχήματος Υ, χρησιμοποιούσαν πιό παλιά οι ψαράδες, στις ψαρόβαρκες που δεν είχαν μηχανές. Τις πάκτωναν (δυό από κάθε πλευρά) σε ειδικές τρύπες που άνοιγαν στις κουπαστές της βάρκας και απάνω τους τοποθετούσαν διάφορα επιμήκη αντικείμενα, όπως φορητά κατάρτια και αντένες για την ιστιοφορία, καμάκια, κοντάρια και εφεδρικά κουπιά.

#2
soulto

Φουρκέτες είναι τα τσιμπιδάκια για τα μαλλιά.-

#3
deinosavros

< λατιν. furca= όργανο (σε σχήμα Λ) βασανιστικής εκτέλεσης στους Ρωμαίους, αντικατέστησε τον σταυρό μετά την επικράτηση του χριστιανισμού. Ο Σιμόπουλος κάνει εκτεταμένη αναφορά στη φούρκα στο Βασανιστήρια και Εξουσία.Τις φουρκάδες= στηρίγματα φυτών τις καταγράφει ως φουρκάλες.

#4
vikar

Εξού και το μπαϊφουρκέσιον λοιπόν, που λέγανε και στο σχολειό μου στο χωριό. Μά'ιστα.

#5
donmhtsos

@ δεινοσαυρος. Από 'δω πρέπει να προέρχεται το "φούρκισμα", αλλά και το "φουρκισμένος", που έφτασε στις μέρες μας με την έννοια του θυμωμένος. Ε, φυσικό ήταν αν ήσουνα καρφωμένος στη φούρκα νά 'σαι και θυμωμένος

#6
deinosavros

Ναι, προφ όλα από κει.