Σημαίνει φαντασιώνομαι, αναπολώ στη ντοπιολαλιά της Κύθνου. Αναφέρεται σε φαντασιώσεις ερωτικού περιεχομένου, αλλά και σε αναπολήσεις, όχι κατ' ανάγκην ερωτικές.

Δεν έχει καμιά σχέση με τα ομόρριζα ιστορίζω που σημαίνει εικονογραφώ εδώ και εξιστορώ / ανιστορώ. που σημαίνει αφηγούμαι εδώ.

Περιγραφή ξαδέλφου μου, που "έπαιρνε μάτι", πίσω από τις γρίλιες, την απέναντι γειτονοπούλα, που "διάβαζε" με ανοιχτό παράθυρο. Κάπου στα τέλη τις δεκαετίας του '60.

"Εκεί που διάβαζε, που λες, τήνε βλέπω που βάνει το χέρι μπροστά, κάτω από το τραπέζι και αρχίζει να κουνιέται σιγά-σιγά. Ποιος ξέρεις τι ψωλές ιστορίζεται; σκέφτηκα κι εγώ κι έγινα ... άσ' τα."

Κι ένα παράδειγμα με την έννοια του "αναπολώ"

Είναι κι όλας τόσα χρόνια πεθαμένος; Τον ιστορίζομαι, σα νά'τανε χτές, που καθουμάστε παρέα στη πεζούλα και πίναμε ούζα!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Πολύ ψαγμένοι και αρχαιοπρεπείς αυτοί οι Κυθνιώτες!

#2
Khan

Γιατί λες ότι δεν έχει καμία σχέση με το ομόρριζο ιστορώ; Το ἱστορῶ συνδέεται με το οἶδα και άρα με το εἴδω, άρα ετυμολογικώς έχει ειδητική- οπτική- φανταστική- φασματική σημασία. Που ταιριάζει με τον οπτικό και φανταστικό/ φασματικό χαρακτήρα των ερωτικών φαντασιώσεων κττμγ.

#3
donmhtsos

Είναι όντως έτσι όπως το λές. Απλώς η ανάλυσή μου δεν έφτασε σε τόσο βάθος. Γράφω ό,τι ξέρω και πάσα συνεισφορά ευπρόσδεκτη. Όσον αφορά στους συμπατριώτες μου (αυτοαποκαλούμαστε Θερμιώτες, από τη μεσαιωνική ονομασία Θερμιά, που πήρε το νησί εξ αιτίας των θερμών πηγών του), ούτε τόσο ψαγμένοι, ούτε τόσο αρχαιοπρεπείς είμαστε. Απλώς επέλεξα κάποιες λέξεις από τη ντοπιολαλιά, που κττμγ έχουν γενικότερο ενδιαφέρον. Αν έδωσα αυτή την εντύπωση "μαία κούλπα".